Y Kuşağı Sanat Pazarını Değiştiriyor

//

Y kuşağı sanat pazarını yönlendirip değiştirmeye başladı. Art Basel ve UBS’in 2021 raporuna göre 1981 ve 1996 yılları arasında doğan bu kuşaktan koleksiyonerler, 2020 yılında güzel sanatlara en fazla para harcayan kesimi oluşturuyor.

Araştırmada incelenen Y kuşağının yüzde 30’u 2020 yılı boyunca sanat eserleri için 1 milyon dolardan fazla para harcadı. Raporda incelenen Y kuşağının 1 yılda sanat için harcadığı ortalama miktar ise 228 bin dolar olarak açıklandı.

Eser Alımında Çevrimiçi Pazar Tercihi

Forbes’un haberine göre Y kuşağı, 1997 ve 2012 yılları arasında doğan Z kuşağına benzer şekilde vaktini çoğunlukla çevrimiçi ortamlarda geçiriyor. Bu durum sanat eserleri alımı için de geçerli. 2020 Hiscox Çevrimiçi Sanat Ticareti Raporu’na göre 2020’nin Mart ve Eylül ayları arasında Y kuşağının yüzde 69’u çevrimiçi mecralar aracılığıyla sanat eseri satın aldı. Alıcıların yüzde 66’sı bu şekilde 2 ila 5 arasında eseri koleksiyonuna kattı. Bu da yeni nesil koleksiyonerlerin çevrimiçi pazara gösterdiği ilgiyi ortaya koyuyor.

From Art Basel’s new Online Viewing Room, the virtual exhibition by Mitchell-Innes & Nash gallery of Keltie Ferris’s “Cloud Line.”Credit…via Mitchell-Innes & Nash. Source: nytimes.com

Aynı rapor, 35 yaş altındaki sanat eseri alıcılarının yüzde 92’sinin sanatla ilgili işler için Instagram’ı kullandığını gösterdi. Y kuşağının yüzde 35’i eserleri Instagram üzerinden satın aldı. Sotheby’s müzayede evinin 2020 yılı raporuna göre çevrimiçi satışların yüzde 30’u 40 yaş altındaki alıcılara yapıldı. Birçok galeri ve müzayede evi de bu yeni nesil koleksiyonerlere yönelik stratejiler geliştirmeye başladı.

Eğitim Seviyesi Arttı

Y kuşağına ilişkin bir diğer önemli bilgi de eğitim durumları. Pew Research Center’ın yaptığı araştırmaya göre yaşları 25 ila 37 arasında değişen kişilerin yüzde 39’u lisans veya daha yüksek bir eğitim derecesine sahip. X kuşağında ise bu oran yüzde 29.

İlginizi çekebilir:  Normalliğin Deliliği
Photo: Unsplash.com

 

Artan bu eğitim seviyesiyle birlikte Y kuşağının sanat dünyasında kabul edilen normları sorgulamaları ve eski moda alışkanlıkları reddetmeleri daha da olası hale geliyor. Bu kuşak sanata erişilebilirliğin artmasını destekliyor ve sanat eserlerini görme ve satın alma konularında daha az elitist bir yaklaşımı savunuyor. Teknolojinin rolünün artması da sanatı eskisinden daha erişilebilir hale getiriyor. Galeriler, sanat fuarları ve müzayede evleri teknoloji sayesinde bu anlamda daha az ‘göz korkutucu’ hale geldi.

Alım Motivasyonları Farklı

Yeni nesil koleksiyonerlerin sanat eserlerine sahip olma motivasyonları da daha yaşlı koleksiyonerlere göre değişiklik gösteriyor. 20’li ve 30’lu yaşlarındaki koleksiyonerler, genellikle satın aldıkları eserlerle aralarında duygusal bir bağ oluşmasına dikkat ediyor. Yüzde 95’i eser satın alırken motivasyonlarının “duygusal faydalar (sanat tutkusu)” olduğunu söylüyor. Bu da genç koleksiyonerlerin klasik eserlerden çok çağdaş eserlere ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor.

“Beyond Monet: The Immersive Experience”. Image courtesy of Beyond Monet: The Immersive Experience. Source: ago.ca.

Kimlik Önemli

“Kimlik” de genç koleksiyonerler için önemli bir faktör. Y kuşağı sanat eseri alırken sanatçının kimliğine önem veriyor. Bu da kendi politik ve etik değerlerini temsil eden sanatçı/eserleri tercih edebilecekleri anlamına geliyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında sanat kurumlarının Y kuşağının taleplerine karşılık verebilmek için kimlik ve sosyal etki meselelerine daha fazla özen göstermeye başladıkları ve teknolojinin imkanlarını kullanarak bu kuşağın sanat eserlerini görmeleri ve satın alabilmelerini sağlamak için çevrimiçi ortamları daha fazla kullandıkları görülüyor. Y kuşağı bu şekilde sanat pazarının yönünü değiştiriyor.

Previous Story

Galerist ve Galeri Nev’den Ortak Sergi

Next Story

Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Açıldı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.