The Worst Person in the World. Photo Credit: Neon

Avrupa Sineması Geri Döndü

//

Mart ayında gerçekleşecek Akademi Ödülleri’nin En İyi Uluslararası Film adayları arasında Avrupa sinemasından eserler öne çıkıyor. Avrupa sineması dört yıl üst üste diğer kıtalara yenildikten sonra, bu yılın başında Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg’in filmi “Druk / Another Round” ile Oscar’ı geri aldı. Yarışa hâkim olan ve her yıl başvuru aşamasında aslan payına sahip olan bölge, bu yılki 94. Akademi Ödülleri yarışında da 93 başvurunun yüzde 40’ından fazlasını elinde tutuyor.

Başvurular arasında sezonun en önemli ödüllerini alan filmlerin de bulunması Avrupa sinemasının gelecek yılın Oscar’ını alma şansını yüksek tutuyor.

“Titane”

Variety’nin haberine göre 2022 yarışındaki en büyük sürpriz, kategori tarihindeki en fazla adaylık rekorunu elinde bulunduran ülkeden geliyor. Daha önce 39 filmi son beşe sokmayı başaran Fransa’nın, Julia Ducournau’nun filmi ‘’Titane’’ ile büyük bir risk aldığı düşünülüyor. Cannes’da Palme d’Or’u kazanan filmin sertliği ve Akademi’nin konfor bölgesinin dışında olması, kazanma şansının düşük olduğu yorumlarının yapılmasına sebep oluyor.

“The Worst Person in the World”ün Şansı Yüksek

Cannes’da En iyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Renate Reinsve’nin başrolünde olduğu ve Joachim Trier’nin yönettiği Norveç draması “The Worst Person in the World”ün şansının ise eleştirmenler tarafından sevildiği için daha yüksek olduğu düşünülüyor.

İlginizi çekebilir:  Andy Warhol’dan Marilyn Rekoru

Netflix’in yarışmadaki en büyük umudu olan Paolo Sorrentino’nun “The Hand of God”ı da güçlü görülen adaylardan. Sorrentino’nun 2013’te “The Great Beauty” ile Oscar’ı kazanması bunu destekleyecek nitelikte.

“Flee” Kazanan İlk Belgesel Olabilir

Bu arada, İtalya veya Fransa’nın önünde, hüküm süren son şampiyon Danimarka, kategorinin son yıllardaki en başarılı ülkesi. Son 11 yılda ülkenin sadece 3 başvurusu son beşe kalmadı. Uzmanlar, bu yılın adayı “Flee” filminin Danimarkalıların iyi şansını sürdürmesini bekliyor. “Flee”nin bu ödülü kazanan ilk belgesel olabileceği düşünülüyor. İngiltere’nin adayı olan ve Türkiye’deki kadın cinayetlerini konu edinen “Dying to Divorce” adlı belgeselin şansı ise daha düşük görülüyor.

Ryûsuke Hamaguchi’nin yönettiği, Japonya’nın adayı “Drive My Car”ı izleyiciyi heyecanlandırırken; Avusturya’nın adayı “Great Freedom”, Kosova’nın adayı “Hive”, Malta’nın adayı “Luzzu” ve Rusya’nın adayı “Unclenching the Fists” de adaylar arasında dikkat çekenlerden.

“Drive My Car”
Previous Story

Almanya’ya Göçün Hikayesi

Next Story

“Hiçbir Yer”den Bakmak

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.