2017-2018 yılları arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen sergisi büyük ilgi çeken Çinli çağdaş sanatçı ve aktivist Ai Weiwei’in son çalışması geçtiğimiz yıl tüm dünyanın konuştuğu Hong Kong protestolarını konu alıyor. Sanatçının “Cockroach” (Hamamböceği) adlı belgeseli izleyicileri 2019’daki gösterilere götürüyor.
Filmin ismi ise demokrasi yanlısı protestolara katılan göstericilerin kendilerine hamamböceği demelerinden geliyor. Protesto görüntüleri ile göstericiler, politikacılar ve aktivistlerle yapılan röportajlardan oluşan belgesel 1 saat 30 dakika uzunluğunda. Röportajlara eşlik eden görüntüler arasında Kasım 2019’da Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nin günler süren işgal süreci de dikkat çekiyor.
“Ben de Onlardan Biriyim”
Belgesel hakkında İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Ai Weiwei, “Amaçlarına ulaşabileceklerine dair gerçek bir umutları yokken demokrasi ve medeni haklar için savaşıyorlardı, bu yüzden kahramanlar. Net, iyi eğitimli ve hepsinin ötesinde samimiler. İş ya da para için değil, daha soyut görünen şeyler için mücadele ediyorlardı, insan onuru için. Ben de gerçekten onlardan biri olduğumu düşünüyorum” dedi.
Mücadeleleri Prensipler İçin
Filmde ağırlıklı olarak Çinli otoritelere direnen genç protestoculara odaklanan sanatçıyla ilgili olarak The Guardian haberinde “Ai için onlar etkileyici, çünkü dünyanın en pahalı şehirlerinden birinde yaşarken maddi bir iyileşme için değil, prensipler için savaşıyorlar” cümlelerine yer verdi.
Belgesel Vimeo üzerinden 5 dolara kiralanarak izlenebiliyor. 2019-2020 Hong Kong protestoları, Hong Kong hükümetinin önerdiği, suçluların Çin anakarasına iade edilmesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı düzenlenmişti.
Ai Weiwei’ın bu yıl yayınlanan üçüncü filmi olan “Cockroach”ın fragmanı: