Tüm dünyayı sarsan ve hayatı durduran korona virüs salgını, sanat dünyasını da sarstı. Almanya, Fransa ve İngiltere sanat dünyası için yüklü miktarlarda destek paketi açıklarken ülkemizde maalesef ciddi bir yardım söz konusu değil. Sanat piyasasının profesyonelleri bir yandan ayakta kalmaya çalışırken bir yandan, daha da dijitalleşen dünyada, yeni yollar bulmanın peşinde… Sanat galerilerinin durumlarını soruşturduk, sorular yönelttik.
* Covid-19 krizi galerinizi nasıl etkiledi?
* Dijitalleşen dünyada galerilerin yeri ne?
* Online satış yapıyor musunuz?
* Önümüzdeki günler için dijital iş modelleri planlıyor musunuz?
* Salgın sonrası, sanat piyasasına dair öngörüleriniz neler?
* İptal olan veya iptal edilecek sergileriniz var mı?
* Koleksiyoner ve sanatçılarla nasıl bir iletişim içindesiniz?
* Bu süreçte, personelin işine son vermek zorunda kaldınız mı?
* Mevcut ekonomik durumu kaç ay daha sürdürebilirsiniz?
Olumlu Sonuçlar Görebiliriz
Osman Nuri İyem
EVİN SANAT GALERİSİ – KREATİF DİREKTÖR
Covid-19 tüm dünyada sayısız sektör ve alanı derinden etkiledi. Sanat eseri alımının da özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kriz dönemlerinde ilk tasarruf yapılan kalemlerden biri olduğu aşikar. Ancak, bu yaşadıklarımızın, hayatlarımızda gerçekten nelerin anlamlı ve önemli, nelerin geçici olduğunu gözlemleme fırsatı doğurduğunu düşünüyorum. Sosyal hayatlarımızı, yok olma noktasına getiren bu sürecin, sanat kurumlarında daha çok vakit geçirmek gibi olumlu sonuçlarını da görebiliriz. Bununla beraber bu vakit geçirmenin, sanat alımına dönüşüp dönüşmeyeceği, tabii ki ekonomiyle paralel bir ivme gösterecektir.
Birbirine Bağlı bir Zincir
Gücü yeten sanatseverlerin, galerilerden veya direkt olarak sanatçıların atölyelerinden alım, müze ve bağımsız oluşumlara destek olma gibi hareketlere devam etmesinin, bu günleri atlattığımızda görmek isteyecekleri sanat dünyası adına kıymetli bir davranış olacağını da belirtmeliyim. Sonuçta galeriler, sanatçıların üretimlerinin doğru bir kitleyle anlamlı bir çerçevede buluşmasını sağlayan platformlardır. Birbirlerine bağlı bu zincirin ayakta kalabilmesi için ekonomik boyut oldukça önemli.
Dijital İçerikte Kalite Önemli
Bu süreçte biz, sanatçılarımızla mümkün olduğu kadar temasta bulunup, morallerimizi yüksek tutmaya, dahası önümüzdeki süreçte neler yapabileceğimizi konuşmaya çalışıyoruz. Sanatçılarımızın bugüne kadar program yoğunluğundan dijitalize edemediğimiz materyallerini çevrimiçi platformlara taşıyarak ufak dosyalar hâlinde paylaşıyoruz. Her sanatçı özelinde farklı içerikler çıkıyor ve bizde, izleyicilerimizle aynı anda bir nevi geçmişin özetiyle karşılaşıyoruz. Bugün, şartlar gereği tabii ki dijital platformlarda normal zamanın çok üstünde bir içerik takibi oluyor. Bizim de çevrimiçi hareketlerimiz, şu ana kadar olumlu dönüş aldı, ama izleyiciyi çok da boğmamak, görsel bir kirlilik yaratmamaya özen göstermek gerekiyor. Dijital içerik demek, hızlı tüketim için, hızla hazırlanmış içerik demek değildir! İçeriğin mecrasından bağımsız olarak, belirli bir çerçevede, belirli bir standartta hazırlanması, kalıcılığı açısından son derece önemlidir.
Evin Sanat Galerisi olarak, önceden planladığımız sergi programımızı erteledik. Bugün, bu ortam için ne yapabileceğimizi planlıyoruz, yakında sonuçlarını hep beraber göreceğiz diye umut ediyorum.
Kamu Desteği Zor, Biz Bizeyiz
Galeri ekibimiz hali hazırda çalışmaya devam etmektedir. Evin Sanat Galerisi olarak da eksiksiz bir şekilde ekibimizle yola devam etmeyi planlıyoruz. Komik olacak belki ama, şanslıyız ki, önümüz zaten yaz. Yaz dönemlerinde satışlar normalde de düşer. Ve tecrübeli galeriler, yaz için hazırlık yapmayı kıştan bilirler. Eylül’de nasıl bir sezona gireceğimiz çok önemli. Ekonomik şartlar ve belirsizliklerin herkes için çok korkutucu olduğunu biliyorum, ama dediğim gibi imkânı olan sanatsever ve koleksiyonerlerin alana olan desteklerini sürdürmesi gerçekten çok kıymetli, çünkü anlaşılan kamu desteği plastik sanatlar alanında olmayacak. Yani yine biz bizeyiz.