Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Selin Söl / Daire Sanat

/

Tüm dünyayı sarsan ve hayatı durduran korona virüs salgını, sanat dünyasını da sarstı. Almanya, Fransa ve İngiltere sanat dünyası için yüklü miktarlarda destek paketi açıklarken ülkemizde maalesef ciddi bir yardım söz konusu değil. Sanat piyasasının profesyonelleri bir yandan ayakta kalmaya çalışırken bir yandan, daha da dijitalleşen dünyada, yeni yollar bulmanın peşinde… Sanat galerilerinin durumlarını soruşturduk, sorular yönelttik.

* Covid-19 krizi galerinizi nasıl etkiledi?

* Dijitalleşen dünyada galerilerin yeri ne? 

* Online satış yapıyor musunuz?

* Önümüzdeki günler için dijital iş modelleri planlıyor musunuz?

* Salgın sonrası, sanat piyasasına dair öngörüleriniz neler?

* İptal olan veya iptal edilecek sergileriniz var mı?

* Koleksiyoner ve sanatçılarla nasıl bir iletişim içindesiniz?

* Bu süreçte, personelin işine son vermek zorunda kaldınız mı? 

* Mevcut ekonomik durumu kaç ay daha sürdürebilirsiniz?

Kriz Üç Dört Ay Daha Uzarsa Galeriler Kapanabilir

Selin Söl
DAİRE SANAT – KURUCU

Korona döneminden önce de sosyal medya platformlarımızda olabildiğince aktiftik. Özellikle Instagram fotoğraf ve video üzerinden yürüdüğü için sergiler, konuşmalar ve eserleri paylaşmak amacıyla sıkça kullandığımız bir mecraydı. Şu anda elbette ki paylaşım aracı olarak öncelik kazandılar çünkü artık fiziken bir araya gelemiyoruz. Bu kriz dönemini bu şekilde atlayacağımıza inanıyorum. Koleksiyoner ve eser ilişkisi her zaman daha yakın ve birebir olmuştur, o nedenle sosyal mecraların şu an ancak bu samimi ilişkiye bir alternatif sunduğunu düşünüyorum. Sosyal mesafe kuralları kalktığında koleksiyonerler tekrar eserleri birebir kendisi görüp deneyimlemek isteyecektir. Ancak bu kriz dönemi üç dört ayı aşarsa, galerilerin fiziki mevcudiyetini sürdürmesi için ciddi bir engel oluşur. Tüm galeriler halen hem kiralarını hem de çalışanlarının maaşlarını neredeyse sıfıra yakın kazançla, tam olarak ödemekte. Bu elbette sürdürülebilir bir durum değil. Krizin uzaması durumunda galerilerin yer değiştirmesi hatta kapanması dahi söz konusu olabilir.

İlginizi çekebilir:  Ahmet Öğüt Azerbaycan’daki Sergisini Sonlandırdı

Bağımsız Bir Alan

Daire Sanat olarak Kasım 2019’da galeriyi bağımsız bir sanat alanına dönüştürmüş ve Açık Atölye Sanatçı Programı’nı başlatmıştık. Böylelikle mekanımızda bir Türkiye’den biri de yurtdışından olmak üzere iki sanatçıya evsahipliği yapıyorduk. Aralık- Şubat devresinde Alp İşmen ve Finlandiyalı sanatçı Helena Kauppila Daire Sanat’tın iki ayrı odasında atölyelerini kurdular ve üç ay boyunca çalışmalarını burada ürettiler. Atölyeleri her salı ve cumartesi günü ziyarete ve dolayısıyla da eser satışına açıktı.

Covid salgını Türkiye’de Mart ortalarında patlak verdiğinde bu ilk atölye döneminin sonuna geliyorduk. Nisan başında Işıl Çelik ve İKSV konuk sanatçısı Mirsini Artakianou atölyelerini Daire Sanat’ta kuracaklardı. Ancak epideminin hızlanması ve alınan sağlık tedbirleri nedeniyle bunu gerçekleştiremedik.

“Karantina Rezidans” Programı

Bunun yerine atölye programımızı sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşımlarda bulunduğumuz “Karantina Rezidans” programına dönüştürdük. Böylelikle Buğra Erol ve Işıl Çelik içinden geçtiğimiz bu izolasyon günlerinin günlük yaşantılarını ve sanatsal üretimlerini nasıl etkilediğini Instagram story aracılığı ile paylaşıyorlar. Bu paylaşımlar da oldukça ilgi gördü.

Previous Story

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Osman Nuri İyem / Evin Sanat Galerisi

Next Story

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Bengü Gün / Mixer

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.