Beeple, Everydays: The First 5000 Days, non-fungible token (jpg) 21,069 x 21,069 pixels (319,168,313 bytes) Minted on 16 February 2021.

21. Yüzyılda Dijital Sanatın Yükselişi

Geleneksel fırça ve tuvalin yerini; tabletler, uygulamalar ve dokunmatik kalemler mi aldı?

Görsel sanatın en eski biçimi Endonezya, İspanya ve Fransa’daki mağaralardaki hayvan tasvirleriyle en az 40 bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Sanat o zamandan beri sürekli olarak gelişti ama temelde izleyenlerin duyularına, zihnine ve duygularına ilham vermeye ve yankılanmaya devam ediyor.

1950 ile 1970 yılları arasında başlayan dijital çağ, sanatçıların tekniklerini kitlesel tüketim için dijital ortamlara uygulamalarıyla sanat alanında önemli bir dönüm noktası oldu. Dijital sanat, gerçek anlamda “dijital medya aracılığıyla seri üretim yöntemlerini kullanan çağdaş sanat” olarak tanımlanabilir.

Beeple, YOU GOT MAIL, 2021-2022 SHANTI ESCALANTE:ARTNEWS

İnternetin, sosyal medyanın, sinema filmlerinin ve sanat yarışmalarının yükselişi görsel sanatlar üzerinde büyük bir etkiye sahip oldu ve bir zamanlar çok niş bir pazar olarak görülen şey artık ana akım haline geldi. Çevrimiçi görseller öyle ya da böyle geliştirildi ve sanal tuvaller, fırçalar, renkler, bilgisayar grafikleri kullanılarak dijital illüstrasyonlar oluşturuldu. Yalnızca dijital alanda olmalarına rağmen, bu “dijital sanat eserlerinde” ustalaşmak, bu araçları kollarını açarak karşılayan halk için şaşırtıcı derecede kolay oldu.

Beeple, Human One. Photo courtesy of Christie’s New York.

Dijital sanat nedir?

Basit bir şekilde söylemek gerekirse, dijital sanat sanatçıların bilgisayar kullanarak oluşturdukları her türlü görseldir. Yaşadığımız dünyada her şeyin dijitalleşmesiyle, kolaylık, erişilebilirlik ve satın alınabilirlik bunun hiç şüphesiz geleceğin bir aracı olduğu anlamına geliyor. Sanat, televizyon ve video oyunlarında sürükleyici ortamlar yaratmak için üç boyutlu televizyona ve yapay zekaya dahil edildiği için dijital sanat da farklı araçlar arasındaki sınırları bulanıklaştırdı.

İlk bakışta dijital ve dijital olmayan resim arasında ayrım yapmak imkânsız olsa da her biçimin avantajları ve zorlukları ile birlikte süreç tamamen farklıdır. Dijital sanatta bir şaheser yaratmak için en iyi araçları seçmek, uzmanlık ve ustalık gerektirir ve birden çok yazılım uygulamasına ihtiyaç duyan sanatçılar, dijital sanat eserinin son versiyonunun nasıl görüneceğinden her zaman emin olamazlar. Bununla birlikte dijital sanatın avantajı, yaratım sürecinin sanatçıya zaman kazandıran adım adım gidebilen bir şekilde tersine çevrilebilmesidir.

İlginizi çekebilir:  Evinizden Çıkmadan Frida Kahlo’nun Evini Gezin
Beeple, “Brave New World”. Source: Instagram / @beeple_crap

Dijital sanatın yükselişi

Geleneksel fırça ve tuvalin yerini tabletler, uygulamalar ve dokunmatik kalemler mi aldı?

Dijital sanatçıların karşılaştığı zorluklar

Bununla birlikte dijital sanatın dezavantajı, sanatçıların telif haklı çalışmalarını internetteyken korumalarının zor olmasıdır. İnsanlar genellikle sanatçıya kredi vermeden internetten çalışmalarını indirir ve hatta telif hakkı yasalarından bihaber şekilde başkalarının çalışmalarının kendilerine ait olduğunu iddia edebilirler. Bu durum, dijital sanatçıları imza, filigran ve telif hakkı bilgisi vermeye zorladı, ancak potansiyel alıcıları rahatlatmak için yeterli olmadı. Püristler, dijital sanatın gerçek olmadığını çünkü bilgisayar üretimi olduğunu ve bir sanatçının sonsuz sayıda kopya üretebileceğini ve orijinal bir eser olmayacağını savunuyor. Buna karşın geleneksel bir sanatçı fiziksel olarak var olan ve türünün tek örneği olan bir görsel sanat eseri yaratır. Ayrıca, dijital sanat eseri virüsler, voltaj değişimleri, bilgisayar korsanlığı gibi riskler altında olabilirken tuvale çizilen resim böcekler tarafından yenilebilir veya sanat eseri güneş ışığı veya diğer doğal nedenlerle bozulabilir.

Beeple, Everydays: The First 5000 Days, non-fungible token (jpg) 21,069 x 21,069 pixels (319,168,313 bytes) Minted on 16 February 2021. (detail). Photo: Christie’s.
Previous Story

Ordu’da Bir Serap

Next Story

Anna Laudel Bodrum’da Yeni Sergi: “KarmaComa”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights