2020 Modasına Genel Bakış: Modada Nostalji Yaşandı

/
İlginizi çekebilir:  İtalya’da da Müzelere Girişte Aşı Belgesi Zorunlu

2020 yılında birçok yenilik kapımızı çaldı ama moda açısından geçmişe dönüş ve nostaljiyle dolu bir yıl oldu. 2020 modasının 2000’leri tekrarlaması mümkün mü? Geçtiğimiz yıl boyunca sanat dünyasının genç isimlerinin sosyal medya üzerinden paylaştıkları fotoğraflarda 1990 ve 2000’lerin modasından esinlendiklerini gördük. Moda açısından önümüzdeki on yıl, geçtiğimiz on yılın ‘tekrarı’ olabilir mi?

2020’de 2000’ler modası

2000’li yılların modasından ‘geri dönüş’ yapılan tarzlardan biri kolej tarzı trikolar oldu. Moda ikonlarının 2000’den kalan bu stili, günümüz modası pantolonlarla kombinlediklerini gördük. 2000’lere geri dönüşte popüler kültür ve Netflix lise dizilerinin de etkisi büyük. Mini pileli etekler ile loafer ve çorap ikilisi gibi lise üniformasını hatırlatan kıyafetler de Game of Thrones’un Arya Stark’ı Maisie Williams’ın da aralarında olduğu genç oyuncuların üzerinde dikkat çekti.

‘Denim on denim’ denilen kot parçaları birlikte kullanma trendi pek çok ünlünün tercihi oldu, kot pantolonların üzerine kot büstiyerler; kot kumaşla hazırlanan tulumlar üzerine kot ceketler seçimler arasında göze çarptı. Model Hailey Baldwin (Bieber) bu stili tercih edenler arasında dikkat çekti.

Netflix’in çok konuşulan dizisi “The Crown”un yeni çıkan dördüncü sezonunun zamanının stil ikonu Prenses Diana’nın hikayesine yer vermesiyle, bunun yansımaları moda dünyasında da görüldü. Dizide sık sık geniş yakalı bluzlar giyerken gördüğümüz Prenses Diana, Peter Pan yakalara geri dönüş için ilham kaynağı oldu. Şarkıcı Taylor Swift’ten moda ikonu Alexa Chung’a ve model Kelly Brook’a, hatta Cambridge Düşesi Kate Middleton’a kadar pek çok tanınmış isim Peter Pan yakalı elbise, bluz ya da gömlekleri tercih etti.

Celine / MSGM / Chanel (Haute Couture Spring 20) / Tory Burch / Alessandra Rich

90’ların Çok Konuşulan Film ve Müzik Gruplarının İzinde

90’lı yılların Hip Hop ve R&B dönemi üzerimizde sadece unutulmaz şarkıları ile değil çeşitli giyim tarzlarıyla da hafızalarda iz bıraktı. Sokak stillerinden hatırlayacağınız ya da video kliplerin simgeleşmiş görüntülerinden olan üst üste takılmış kalın altın kolyeler 2020’in aksesuar modasına damga vurdu.

İlginizi çekebilir:  Prens Charles’dan Büyük Sergi

Son dönemlerde yıldızı parlayan genç sanatçı Billie Eilish’in sosyal medya hesabından kalın kolyeler taktığı bir video paylaşmasıyla, bu tarz tekrar gündem oldu. Kat kat zincirler, aksesuar modasında öne çıktı. Bu dönemin üzerimizde bıraktığı bir diğer moda iziyse tüylü kazaklar oldu.

Billie Eilish, fotograf: vogue.com

90’lar ikonlarının üstümüzde izini bırakan moda trendlerinden başka örneklerini ise günümüzün ünlü isimleri Kendall Jenner, Barbie Ferreira ve Elaine Welteroth’ün üzerinde gördük. Bu trendlerin arasında 1995 yılında yayınlanan Martin Scorsese imzalı “Casino” filminde Sharon Stone’un kostümlerini andıran Versace boyundan bağlamalı kıyafetler de var. Ayrıca son zamanların modasını bol ekoseli kumaş pantolonlar ve 90’larda Gwen Stefani’nin tarzını andıran dar transparan dövme baskılı bluzlar da bir kez daha karşımıza çıktı.

The Crown, Netflix

90’lı yıllarda moda trendlerin öncüleri belki de müzik gruplarıydı. 90’lı yıllardan beri giydikleriyle toplumu etkilemeyi başaran gruplardan biriyse kuşkusuz Spice Girls’tü. Kariyerlerin zirvesinde müziklerinin yanı sıra giyim tarzlarıyla da dikkat çeken Spice Girls o zamanlar modanın seyrini belirlemekte önemli bir rol oynadı. Spice Girls döneminde popülaritesi artan platform topuklu botlar da bu yıl geri dönüş yapan moda trendleri arasında yer aldı.

70’ler ve 80’lerin Etkisi

Modada nostalji etkisi sadece 2000’ler ve 90’larla sınırlı kalmayıp, 80’ler ve 70’lere de uzandı. 80’lere damgasını vurmuş punk tarzına uygun deri korseler de 2020’de geri dönüş yaptı. Yaz aylarında ise 70’lerin modasından esinlenilen çerçevesiz renkli retro güneş gözlükleri ve bandanalar Bella Hadid gibi genç süper modeller tarafından benimsendi.

Spice Girls

Popsugar.com’da  yayınlanan “21 Old-School Fashion Trends Making a Comeback in 2020” başlıklı yazı, Marie Clarie’de yayınlanan “29 Fashion Trends From the ’00s That Play on Slow Loop In Your Nightmares” başlıklı yazı ve Vogue’da yayımlanan Eni Subair imzalı “2000’lerin Geri Dönüşünü Temsil Eden 5 Trend” yazılarından derlenmiştir. 

Previous Story

‘Yıldız Patlaması’ Daha Yapılmadan Satışa Çıktı

Next Story

Modigliani’nin ‘Sırları’ Ortaya Çıktı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.