2. Türkiye Tekstil Bienali: "Dalga Kumaş" - ArtDog Istanbul
Roppo Caterina, Volume 01, 198 x 111 cm, 2022/23, Jakarlı Trayma kumaşı ve suluboya

2. Türkiye Tekstil Bienali: “Dalga Kumaş”

Akdeniz’in derin ritimlerinden ilham alan 2. Türkiye Tekstil Bienali, “Dalga Kumaş” temasıyla tarih, doğa ve sanatı bir araya getiriyor.

/

Akdeniz’in doğal ve tarihi güzelliklerinin büyüleyici atmosferinde, 22 Şubat – 13 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan 2. Türkiye Tekstil Bienali, bu yıl “Dalga Kumaş” temasıyla Nihat Özdal’ın küratörlüğünde başladı. Bienalin ev sahipliğini Gazipaşa ve Alanya üstlenirken, etkinlik Selinus ve Lamos Antik Kentleri, Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi ve Syedra Antik Kenti gibi tarihi mekânlarda gerçekleştiriliyor.

Umut Evers

Doğadan İlham Alan Bir Sanat Yolculuğu

“Dalga Kumaş” teması, Akdeniz’in dalgalarının kıyılara bıraktığı izler ile insan emeğiyle yaratılan kumaşların hafızasını bir araya getiriyor. Dalganın sürekli değişen ve geçici doğası, kumaşın düzenli ve sabit yapısıyla buluşarak, doğanın döngüsel enerjisiyle insan yaratıcılığını buluşturuyor. Bienalin bu teması, sanat eserleri aracılığıyla doğa ve insan arasındaki bu eşsiz ilişkiyi gözler önüne seriyor.

Thomas Jackson, Tül No. 44_v1, 2022

Ekolojik Bakış Açısı: Tekstilin Doğayla Dansı

Türkiye Tekstil Bienali, tekstil üretiminin ekolojik yönünü merkeze alarak doğanın döngüsel hareketlerini ve insan emeğinin izlerini bir farkındalık alanına dönüştürüyor. Akdeniz’in su kaynaklarının dokuma ve ipek üretimindeki tarihsel rolü, çevresel sorunların ışığında yeniden ele alınıyor. Su, kumaşın boyanmasından bitkisel liflerin işlenmesine kadar her aşamada merkezi bir rol oynarken, bienal bu süreçlerin ekolojik boyutlarına dikkat çekiyor.

Habibe Sicim, Kök,
30 x 40, Akrilik – Marker, Karışık Teknik

Hareket ve Sabitlik: Sanatın Felsefesi

Dalga, geçiciliği ve değişimi temsil ederken, kumaş bu hareketliliği düzenleyerek bir hafızaya dönüştürür. Bienal, bu iki kavramın uyumunu çağdaş sanatın perspektifinden yorumluyor. Her bir sanat eseri, doğanın enerjisiyle insan emeğinin sabitliği arasındaki etkileşimi anlatıyor.

Uluslararası Sanatçılar ve Etkinlikler

Dünyanın dört bir yanından sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek bienal, tekstilin yalnızca bir malzeme değil, aynı zamanda bir hikaye ve hafıza taşıyıcısı olduğunu vurguluyor. Dokuma atölyelerinden performanslara, sergilerden panellere kadar zengin bir etkinlik programı, izleyicilere çok yönlü bir sanat deneyimi sunacak. Katılan sanatçılar ise şöyle: Alison Carpenter-Hughes, Aluan Arguelles, Anıl Önen, Aslı Özer, Bawer Doğanay, Berfin Dolaş, Betül Kotil, Caterina Roppo, Cengiz Tekin, Diana Orving, Dilara Başköylü, Dora Moneti Faggin, Ecem Dilan Köse, Fatma Tuzluca, Filiz Otyam, Giselle Lucia Navarro, Guillermo Anselmo Vezzosi, Gözde Ju, Gülbahar Gümüşten, Habibe Sicim, Irmak Döndüren, İbrahim Ayhan, İlhak Altıparmak, İrem Zeynep Duran, İrem Öyün, Loya Kader Öztürkmen, Maria Ortega, Marie-Claire Messouma Manlanbien, Mehtap Baydu, Merve Güç, Movana Chen, Onongua Enkhtur, Özge Kahraman, Özgür Özcan, Polina Shcherbyna, Rongomai Kapiri-Marama Hoskins, Samuel Nnorom, Sezen Karahüseyin, Sibel Ediş, Tayyibe Benek, Thomas Jackson, Tina Marais, Tuğçe Tekhanlı, Umut Evers, Veronika Cherednychenko, Zeynep Çilek Çimen, Zsofia Majorosi.

Previous Story

Pera Müzesi’nde Yazar-Editör Sohbetleri

0 0,00