“1984” Sahnede

/

George Orwell’in klasik romanı “1984″ün Robert Icke ve Duncan McMillan tarafından yapılan çağdaş sahne uyarlaması, NKT (Nilüfer Kent Tiyatrosu) Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban tarafından sahneye konuldu. “1984” oyunu 9 Eylül’de seyirciyle buluşacak.

Oyuncu, yönetmen ve NKT Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban, 1984’ün bu çağdaş uyarlamasından şöyle bahsediyor:

“… 1984 neden dev bir eserdir? Orwell neden büyük bir yazardır? 1984’ü klasik bir roman yapan nedir?

Fikrimce 1984 klasik olmanın ötesinde, kültleşmiş bir romandır. Bir eseri kültleştiren en önemli özellik, bir kitlenin eser etrafında, eser vasıtasıyla birbiriyle özel bir bağ kurması… Bu öyle kuvvetli bir bağdır ki birbirini tanımayan, birbiriyle aynı dili konuşmayan, aynı mekan ve zamanda bir araya gelme mecburiyeti olmayan bireylere, kendilerini büyük bir ailenin parçası olduğunu hissettirir. 1984 öyle bir hikaye anlatır ki yüzyıllardır insanlığın en derin karanlıklarından çıkıp gelen kanlı tasarımlarının bir özetidir. Bireyden başlayan merkeziyetçiliğin tırmanarak en yüceye kadar inşa olduğu bir mimaridir. 1984’ün klasik romandan tiyatro eserine dönüşümü ve bir hikayenin yeniden yaratım süreci ilgi çekicidir, bir devle savaşmak gibidir ama size bir dehayla birlikte çalışma şansı verir.” 

Geleceğe Bir Uyarı

Öte yandan “1984”ü geleceğe yani bizler yazılmış bir uyarı olarak görmek mümkün. Şöyle ki, metnin ana karakteri Winston, partinin çıkarları ve gücü için çalışan bir parti üyesidir. Kimliğini partinin kimliği altında tanımlayan Winston’ın hayatı, günlük tutmaya başlamasıyla değişir. Büyük biraderin herkesi izlediği Okyanusya’da, hatırladıklarını, fikirlerini ve gözlemlediklerini not aldığı bu günlük Winston için büyük tehlikedir.

İlginizi çekebilir:  İstanbul Film Festivali Başvuruları Açıldı

Winston’ın; geçmişi, şimdiyi, geleceği sorgulamaya başlaması ve aşık olması onu bu acımasız rejim için tehlikeli hale getirir ve cezası “yokkişileştirme”dir. Aşkı Julia ve koşulsuz inandığı Obrain onun rejimi yıkma planlarındaki itici gücüdür. Winston ya bir kahraman olacaktır ya da “yokkişi”…

Oyun Tarihleri

“1984” 9,10,15,16,17,22,23,24 Eylül’de saat 20.30’da Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alan Nazım Hikmet Kültürevi’nde sahnelenecek. Detaylı bilgi ve bilet almak için 0224 413 15 10 telefon numarasından ve bilet.nilufer.bel.tr adresinden yararlanabilirsiniz.
“1984”
George Orwell’in “1984” romanından oyunlaştıran: Robert Icke ve Duncan McMillan
Çeviren: Ayberk Erkay
Yöneten: Murat Daltaban
Yardımcı Yönetmen:  İbrahim Ersoylu
Koreografi: Tan Temel
Dekor Tasarım:  Cem Yılmazer ve Burak Etöz
Kostüm Tasarım: Tomris Kuzu
Müzik Tasarım: Oğuz Kaplangı
Işık Tasarım: Cem Yılmazer
Video Tasarım: Okan Temizarabacı
Maske Tasarım: Aslı Akıncı, Tevfik Çelebi, Dükkan ül Hayal
İllüstrasyon Tasarım: Mehmet Akçakoca

Oyuncular: Adem Mülazim, Ayşe Gülerman Kum, Barıs Ayas, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, Mert Tiryaki, Oğuzhan Ayaz, Pınar Hande Ağaoğlu, Cihat Temel

Nilüfer Kent Tiyatrosu’nda Yeni Sezon

Previous Story

DasDas’ta Eylül Programı

Next Story

İMALAT-HANE’den İki Yeni Sergi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.