10 Belgesel Filmle Moda Efsanelerinin Dünyalarına Yolculuk - ArtDog Istanbul

10 Belgesel Filmle Moda Efsanelerinin Dünyalarına Yolculuk

/
İlginizi çekebilir:  Drone Gözünden İstanbul Hikayeleri

Modaseverler için moda dünyasının en önde gelen isimlerinin modayı nasıl devrimleştirdiklerini konu alan belgeseller arasından listenizde yer alması gereken 10 tanesini derledik. Moda evlerinin göz kamaştırıcı dünyalarına kapı açan bu belgeseller, modanın ‘dahileri’ olarak adlandırılabilecek isimlerin sektöre giriş hikayelerinden tasarım süreçlerine, ürünlerin son halinden kişisel bağlantıların sürece etkisine kadar uzanan geniş bir ‘perde arkası’ deneyimi sunuyor.

  • “Dior et moi” (2014)

Dior modaevinin kurucusu Christian Dior’un ölümünden 55 sene sonra gelen modernist ve minimalist Raf Simons’ın ilk haute couture defilesinin hazırlıklarını konu alan belgesel, Simons’ın bu mirasın yükünü nasıl kaldırdığını işliyor. Belgesel, aynı zamanda Dior’un ilk kuruluş hikayesini anlatan arşivden çekimleri de içerdiğinden türün meraklıları için özellikle ilgi çekici niteliğini koruyor. Frédéric Tcheng’in yazdığı ve yönettiği yaklaşık bir buçuk saatlik belgeselde Christian Dior’un kendisini de -arşiv çekimlerinden de olsa- görme şansını yakalayabilirsiniz.

Sundance Ödüllü Belgeselle Anna Wintour’ın Dünyasına Yolculuk

  • “The September Issue” (2009)

R.J. Cutler’ın yönetmenliğini üstlendiği belgesel, moda dünyasının önde gelenlerinden Vogue dergisinin 2007 eylül sayısının yapım sürecini gözler önüne getiriyor. Stili ve duruşuyla da bir ikon haline gelen derginin efsanevi yayın yönetmeni Anna Wintour’u da merkezine alan belgeselde Thakoon Panichgul, Grace Coddington, Hamish Bowles ve André Leon Talley’nin yanı sıra Oscar de La Renta ile Jean Paul Gaultier’yi de görmek mümkün.  “The September Issue”, 2009 yılında gerçekleşen Sundance Film Festivali’nde sinematografisi ile ödüle layık görülmüştü.

  • “Valentino: the Last Emperor” (2008)

Haute couture endüstrisini neredeyse yarım asır domine eden Valentino Garavani’nin şerefine yapılan bu belgeselde, ünlü tasarımcının özel ve iş hayatının yanı sıra son defilesinin hazırlıkları seyirciye sunuluyor. Valentino’nun son iki senesinde özel hayatına da erişimi olan yönetmen Matt Tyrnauer, ekranda tasarımcının en kişisel bilgilerini de paylaşarak moda dehasının detaylı bir portresini çiziyor. Yaklaşık bir buçuk saat uzunluğundaki belgesel, 2008’de Chicago Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kucaklamıştı.

Moda İkonunun Yaşı Olmaz Dedirten Sıra Dışı Bir Kadın

  • “Iris” (2014)

Kendisini büyük gözlükleri ve ihtişamından ayırt edebilirsiniz… New York moda sahnesinin ikonlarından olan Iris Apfel’in modadaki ‘devrimciliğini’ konu alan belgesel, Apfel için de sıra dışı enerjisiyle fark yaratan, özgür ruhlu bir kadın portresi çiziyor. Albert Maysles’in yönettiği belgeselle 2015’te hayatını kaybettiği güne dek özellikle iddialı aksesuar seçimleriyle dikkat çeken ve her yaşta moda ikonu olunabileceğini kanıtlayan iş kadını Iris Apfel’in dünyasıyla tanışabilirsiniz.

  • “Westwood: Punk, Icon, Activist” (2018)

1970’lerin İngilteresinde başlayan punk akımını işleyip dönüştürdükten sonra ana akıma anarşik tasarım estetiği olarak getiren Vivienne Westwood’un hikayesini konu alan belgesel için Westwood’un markasını, ideallerini ve mirasını koruma hikayesini ele alıyor demek mümkün. Günümüzde de aktivist kimliğiyle tanınan Westwood, tasarımlarında da muhalif karakterini yansıtıyor. Yaklaşık bir buçuk saat süren belgesel, Pamela Anderson, Kate Moss ve Christina Hendricks’in aralarında olduğu Hollywood’un tanınmış isimlerini de kendi karakterleriyle izleme fırsatı sunuyor.

  • “McQueen” (2018)
İlginizi çekebilir:  CryptoPunks Açık Artırmaya Çıkıyor

Londra’nın doğusunda büyüyen Lee Mcqueen’in modanın en çarpıcı tasarımlarını hayata geçiren ikona dönüşüm hikayesini masaya yatıran belgeselde, McQueen’in bir terzi olarak moda sahnesine adım atma hikayesinden zamansız ölümüne kadar efsane tasarımcının hayatı göz önüne seriliyor. Ian Bonhote ve Peter Ettedgui’nin yönettiği belgesel, geçtiğimiz yıl iki BAFTA adaylığıyla dikkat çekmişti.

  • “Lagerfeld Confidential” (2007)

Beyaz atkuyruğu, simsiyah gözlükleri ve parmaksız deri eldivenleri ile en çok bilinen moda ikonlarından biri olan Karl Lagerfeld’in başrolde olduğu belgesel, ülkemizde de “Lagerfeld Sırları” adıyla izleyiciyle buluşmuştu.  Lagerfeld’in oldukça gizemli ve kapalı tuttuğu kişisel dünyasına göz ucuyla bakma şansı sunan belgesel, Chanel’in arkasındaki dehanın günlük rutini ve tasarım mantığını da seyirciye sunan “Lagerfeld Confidential”da Oscarlı oyuncu Nicole Kidman ile Monako Prensesi Caroline de yer alıyor.

En İyi Ayakkabılar Onun İmzasını Taşıyor

  • “Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards” (2017)

“20. ve 21. yüzyılın en iyi ayakkabıları onun imzasını taşıyor” diye bahsedilen Manolo Blahnik’i odağına alan belgeselde ilham verici tasarımcıyı ve ayakkabılarının neden ‘en çok beğenilen/giyilmek istenen ayakkabılar’ olduğunun hikayesini takip edebilirsiniz. Rihanna’dan Karlie Kloss ve Naomi Campbell gibi top modellere kadar birçok ünlü stil ikonunun da yücelttiği tasarımcının belgeselini yazan ve yöneten isimse Michael Roberts.

  • “Dries” (2017)

“Dries” seyirciyi kişisel yaşantısını gözler önüne sermekten çok hoşlanmayan Belçika asıllı moda tasarımcısı Dries van Noten’in yaşamına, zihin dünyasına ve yaratıcılık anlarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor.  Bir buçuk saatlik belgeselin yönetmeni Reiner Holzemer, bir yıl boyunca tasarımcıyı takip ederek stüdyo ortamını ve dört koleksiyonunu oluşturma sürecini gözler önüne seriyor. Uzun yıllar  boyunca pop-kültüre kayıtsız kalarak kendi moda özgün moda felsefesini koruyan van Noten ile birlikte, moda ikonu Iris Apfel de belgeselde karşımıza çıkan isimlerden.

  • “Alexa Chung: The Future of Fashion” (2015)

Kendine moda dünyasının derinliklerini araştırma görevini edinmiş Vogue editörlerinden Alexa Chung’ın, içeriden biri olarak modanın farklı katmanlarını keşfetme olanağı sunduğu video seride, Balmain’in baş tasarımcısı Olivier Rousteing’in nasıl genç yaşta marka içinde bu kadar yükseldiğinden tutun, Vogue’da işe alınmanın zorluklarına kadar uzanan bilgiler yer alıyor. Vogue ile iş birliğiyle ortaya konan seri, moda tutkunları için iyi bir seçenek olabilir.

Previous Story

2020 Frieze Sanatçı Ödülü Alberta Whittle’ın

Next Story

Amerika’da Müzeler Açılıyor Ama Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.