2020 Frieze Sanatçı Ödülü Alberta Whittle’ın

/

2020 Frieze Sanatçı Ödülü’nün (Frieze Artist Award) sahibi Alberta Whittle olarak açıklandı. Bu sene film medyumunu odağına alan yarışmada, Whittle’ın politik, sanatsal filmi ödüle layık görüldü. Frieze ve Londra merkezli sanat organizasyonu Forma iş birliğiyle verilen ödül, yükselen uluslararası sanatçılara Frieze Londra Haftası’nda (ve online izleme odalarında) eserlerini sergileme imkanı tanıyor.

Frieze Haftası’nda Londra’da İzleyiciyle Buluşacak

Film, Frieze Londra’da izleyiciyle buluşmaya gün sayıyor. Sanatseverler için 8 Ekim’den itibaren online olarak Frieze.com üzerinden veya Forma ana merkezinden bizzat görülebilecek işlerin yanı sıra  9-16 Ekim arasında her gün 12:00-17:00 saatleri arası gerçekleştirilecek özel gösterimler de olacak.

Artsy.net’in yer verdiği haberde, sektörün önemli isimlerinden oluşan jüri şöyle sıralandı: Frieze sanat yönetmeni Eva Langret, Forma sanat yönetmeni Chris Rawcliffe, 2019’un Frieze Sanatçı Ödülü sahibi Himali Singh Soin, M Woods Müzesi’nin sanat yönetmeni ve baş küratörü Victor Wang ve Chisenhale Galeri Direktörü Zoé Whitley de bulunuyordu. Finale kalan sanatçılar arasında Cibelle Cavalli Bastos, Jamie Crewe, Adham Faramway, Arash Fayez, Onyeka İgwei Helene Kazan ve Sadé Mica.

İlginizi çekebilir:  Pandemi ve Kültür Sanat

Politik ve Sosyal Meselelerin Şiirsel Anlatıyla Buluşması

Barbados’da doğan ve yaşamını Glasgow’da sürdüren Alberta Whittle, eserlerinde ilgi, şefkat ve ırkçılık temalarını ele alıyor. Sanatçı, film, heykel ve performansı harmanlayan alan-spesifik enstalasyonları ile dikkat çekiyor. Bu yıl ödüle layık görülen filminde ise feminist akademisyen Eve Kosofsky Sedgwick’in çalışmalarından da hareketle yabancı düşmanı, sömürgeci toplumlardaki salgın korkusu ile ahlaki panik arasındaki ilişkiyi işliyor

Forma sanat yönetmeni Chris Rawcliffe yaptığı açıklamada “…Whittle, filmlerinde önemli, acil politik ve sosyal meseleler ile hepimize konuşan, zamansız ve şiirsel bir anlatıyı dengeliyor. Bu zor zamanlarda, Whittle’ın sesi pek çoğundan daha yüksek ve net duyuluyor.” diye konuştu.

Previous Story

Helsinki’de Enerji Santrali Sanat Merkezine Dönüştürülüyor

Next Story

Sotheby’s’den Hip-Hop Müzayedesi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.