Beyoğlu’ndaki Zilberman Gallery, 4 Aralık tarihine kadar Azade Köker ile Berlin’de yaşayan Singapurlu sanatçı Sim Chi Yin’in sergilerine ev sahipliği yapıyor. Köker’in “Bir Katlin Provası” başlıklı sergisi galerinin Mısır Apartmanı’ndaki ana mekânında izleyiciyle buluşurken, sanatçının kadın cinsiyeti, kimliği ve bedenine yönelik sorgulamalarını yansıtan sergi, “Dünya ve yaşamın doğuşuna kaynaklık eden güçte bir dişil enerji nasıl oluyor da toplumsal düzende kayboluyor? Onu susturup sınırlandıran ve edilgen kılan nedir?” sorularını soruyor.
Kadına Yönelik Tacizi Belgeliyor
Eserlerdeki görsel referanslar ise kadına yönelik taciz ve şiddet sahnelerini belgeliyor. Heykellerde ise Antik Yunan döneminin ve fütüristik yapıların izleriyle karşılaşmak mümkün.
Sim Chi Yin’in sergisi “Bir Gün Anlayacağız” da ise sanatçının Zilberman Berlin’de gerçekleşen sergisinden bir seçki görülebiliyor. Bu seçki kapsamında, sanatçının video yerleştirme ve fotoğraf çalışmaları Mısır Apartmanı’nın ikinci katında seyirciyle buluşuyor.
Savaş Atmosferini Yansıtıyor
Sim Chi Yin’in Requiem video yerleştirmesinde, izleyici “The Internationale” ile bir kaybı anlatan “Goodbye Malaya” isimli devrim şarkılarını, bir kısmının Malezya’ya dönmesine hâlâ izin verilmeyen sınır dışı ve sürgün edilmiş kimselerin sesinden dinliyor. Sanatçının günümüz Malezya ve Güney Tayland çevresinde yaşanan bu savaşın geçtiği yerlerde yaptığı, savaş atmosferini yansıtan manzara fotoğraflarında bir kayıp duygusunu barındıran bu sesler yankılanıyor.
Eserleri “Bir Katlin Provası (Murder of the Mannequin)” sergisi paralelinde izlemek mümkün.
Sim Chi Yin, ‘Interventions- Interrogation, from “One Day We’ll Understand”, Archival pigment print, 61 x 91 cm, 2020