Zeyrek Çinili Hamam'da "Bizans’a Yelken Açmak" - ArtDog Istanbul
Boğaz'da Sohbet, 2012, Tuval üzerine yağlıboya, 71x92 cm, ©Katoufas brothers, Alekos Fassianos Estate İzniyle

Zeyrek Çinili Hamam’da “Bizans’a Yelken Açmak”

Zeyrek Çinili Hamam, İstanbul’un tarihi dokusunu sanatla birleştiren "Alekos Fassianos: Bizans’a Yelken Açmak" sergisine ev sahipliği yapıyor. 31 Aralık tarihine dek sürecek olan sergi, İstanbul’a özgü beş eserin dünyada ilk kez izleyici karşısına çıkmasıyla dikkat çekiyor.

/

Zeyrek Çinili Hamam, İstanbul’un tarihi dokusunu sanatla birleştiren Alekos Fassianos: Bizans’a Yelken Açmak sergisine ev sahipliği yapıyor.  24 Ekim’de açılan ve 31 Aralık tarihine dek ziyaret edilebilecek olan sergi, Yunan sanatçı Alekos Fassianos’un (1935-2022) eserlerini, Bizans mirasının kalıntıları arasında sunuyor. Sergi, hem Fassianos’un kendine özgü sanatı hem de hamamın tarihi atmosferi ile  sanatseverlere düşündürücü ve mistik bir deneyim vadediyor.

 

Meleğin Uyanışı, 2000 civarı, Tuval üzerine yağlıboya, 47×67 cm, ©Katoufas brothers, Alekos Fassianos Estate İzniyle

Alekos Fassianos, antik dönem ve modernizmi harmanladığı kendine has tarzıyla tanınan ve sanat pratiği resim, seramik, tasarım, mimari, şiir gibi farklı disiplinleri kapsayan dünyaca ünlü bir sanatçı. Gündelik hayatı mitolojik bir anlatıya dönüştürme gücüne sahip olan sanatçının eserleri, canlı renkleri ve akıcı çizgileriyle tanınıyor.

İçsel Bir Yolculuğun Temsili

Küratörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği sergi, sanatçının eserleri ve sarnıcın çok katmanlı mirası arasında adeta bir diyalog kuruyor. Küratörün ilhamı için kaynak olarak William Butler Yeats’in Bizans’a Yelken Açmak adlı şiirini seçmesi, bu sergiyi özellikle daha da anlamlı kılıyor. Çünkü Yeats’in şiirindeki Bizans şehri, ruhani ve sanatsal ölümsüzlüğün sembolü olarak derin bir öneme sahip. Ona doğru yapılan yolculuk hem gerçek hem de metaforik olarak yorumlanabilir. Tarihi bir şehre yapılan fiziksel bir yolculuğu ifade ederken, aynı zamanda kendini keşfetmeye, bilgeliğe ve fani alemin ötesine geçmeye yönelik içsel bir yolculuğu da temsil eder. Bizans sadece coğrafi bir konum değil, sanatsal arzunun, ruhani tatminin ve hayatın kaçınılmaz çürümesinin ortasında ölümsüzlük arayışının güçlü bir sembolüdür.

İlginizi çekebilir:  "Evvel Zaman İçinde..."
Rüya Gibi Bir Melek, 1976 civarı, Kağıt üzerine yağlıboya, 100×70 cm, ©Katoufas brothers, Alekos Fassianos Estate İzniyle

İstanbul’a Özgü Beş Eser

Fassianos’un, Yunan mitolojisi ve Bizans ikonografisiyle harmanladığı özgün tarzı, sarnıçta keşfedilen gizemli gemi gravürleriyle adeta bir diyalog kuruyor ve sıradan yaşamı mitolojik bir masala dönüştürüyor. Ayrıca bu sergi, İstanbul’a özgü beş eserin dünyada ilk kez izleyici karşısına çıkmasıyla dikkat çekiyor. İşte bu ilhamla adlandırılan sergi, Fassianos’un mit ve tarih temalarını canlı renkler ve akıcı çizgilerle işlediği çalışmalarını İstanbul’da ilk defa, Bizans’tan miras bir sarnıcın içerisinde izleyicisiyle buluşturuyor.

Sergi, 31 Aralık 2024 tarihine dek Zeyrek Çinili Hamam’da ziyaret edilebilir.

Previous Story

Contemporary Istanbul 19. Edisyondan Notlar 

Next Story

Zambak Gezgini Güncesi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.