Osman Kavala

“Zehirli Ağacın Meyvesi Zehirlidir”

Geçen hafta aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu dokuz sanığın beraat ettiği Gezi davasında gerekçeli karar açıklandı.  İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 318 sayfalık gerekçeli kararında, iddianamede delil olarak yer alan dinleme kayıtlarıyla ilgili, “yasak delil mahiyetinde bulunduğu kabul edilmiştir” ifadesini kullandı. Gerekçeli kararda dinleme kayıtlarının bu nedenle, “hükme esas alınamayacağı” belirtildi. Kararda ayrıca, Kavala’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen tanık Murat Pabuç’un, ifadelerinin delil niteliğinde olmadığı da vurgulandı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, son duruşmada dokuz sanığın beraatine karar verirken, yurtdışındaki yedi sanığın dosyasını ayırmıştı. Kararla birlikte davanın tutuklu tek sanığı olan ve son üç duruşmada AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan Osman Kavala’nın da tahliye edilmişti. Kavala aynı gün, “15 Temmuz darbe girişimi” iddiasıyla süren bir soruşturma gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış ve ertesi gün yeniden tutuklanmıştı.

DELİLLER YASADIŞI 

Mahkemenin gerekçeli kararında iddianamenin büyük bölümünün dinleme kayıtlarına dayandığını belirtildi ve bu dinleme kayıtlarının “kanuna ve hukuka aykırı delil niteliğinde” olduğu ifade edildi. t24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre Kararda, “Yargıtay içtihatları ve ‘zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir’ ilkesi de göz önüne alındığında iddianameye konu tapelerin yasak delil mahiyetinde bulunduğu kabul edilmiştir” denildi.

İlginizi çekebilir:  Bir Prens, Bir Sanat Simsarı ve Tuhaf Bir Hikâye

Kararda, ifadeleri Kavala’nın tutukluluğuna gerekçe gösterilen tanık Murat Pabuç hakkındaysa “elle tutulur beyanı yok” denildi. Kararda, Pabuç’un Gezi olayları sırasında aldığını iddia ettiği bir gaz maskesini, iddianame yazılmadan 3 gün önce ilgili Cumhuriyet Savcısı’na götürdüğü, savcının da Pabuç’u kolluğa yönlendirdiği ifade edildi. Pabuç, bu gaz maskesinin Kavala’ya ait olduğu iddia edilen Cezayir Restoran’dan getirildiğini öne sürmüş, ancak bizzat dağıtıldığını görmediğini ve bunu üçüncü kişilerden duyduğunu ifade etmişti.  Mahkeme gerekçeli kararında, Pabuç’un somut bir bulgu, bilgi, belge sunmadığını vurguladı.

KAVALA’NIN ‘FİNANSÖR OLDUĞU’ İDDİASI SOYUT 

Kararda, Kavala’nın Gezi olaylarının finansörü olduğu yönündeki iddia üzerine MASAK’tan rapor alındığı, Masak raporunda Gezi olaylarının Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. üzerinden finanse edildiğini gösteren herhangi bir delilin sunulmadığı belirtildi.

İddianamede adı geçen kuruluşların herhangi bir suç veya terör örgütüyle bağlantılı olduğuna ilişkin değerlendirmenin olmadığı anlatıldı. Kararda, bu nedenle Kavala’nın Gezi eylemlerini finanse ettiği şeklindeki iddianın soyut ve havada kaldığı vurgulandı. Tape kayıtlarında Kavala’nın ses sistemi, masa ve yiyecek yardımında bulunduğu konusunda da “Bu nesnelerin şiddet eylemlerinde kullanıldığını gösteren bilgi ve belgenin de bulunmadığı anlaşılmıştır” dendi.

Previous Story

Berlin’de 1920’lere Nur Yağıyor

Next Story

Bir Prens, Bir Sanat Simsarı ve Tuhaf Bir Hikâye

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights