Şevket Dağ Bozlu’da - ArtDog Istanbul
Şevket Dağ, Taçkapı, Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu, 41 x 33 cm

Şevket Dağ Bozlu’da

“Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” sergisi, Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda 25 Kasım'a kadar görülebilecek.

Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi sanat tarihimizin önde gelen isimlerinden Şevket Dağ’ın (1875-1944) eserleri, “Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” isimli sergi ile İstanbul’da ilk kez toplu olarak sergileniyor. Humanis ve Bozlu Art Project iş birliği ile gerçekleştirilen kapsamlı sergi,  25 Kasım 2023 tarihine kadar Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda görülebilecek.

Şevket Dağ, Ayasofya İçi, 1920, Camcı Sion Ailesi Koleksiyonu, 185 x 150 cm

“Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” sergisi, sanatçının toplam 65 eserini, kendisine ait çeşitli objeler, arşiv belgeleri ve fotoğraflar eşliğinde bir araya getiriyor. Resimlerindeki detaylı ve eşsiz iç mekân tasvirleriyle sanat tarihimizde önemli bir yere sahip olan Dağ’ın eserleri, sanatçının yaşamının ardından farklı karma sergilerde yer alsa da bugüne kadar, sanatçının çok sayıda eserinin bir arada görülebileceği kapsamlı bir sergi düzenlenmedi. İstanbul’un tarihi mekanlarına odaklanan çok sayıda esere imza atan Şevket Dağ, bu sergi vesilesiyle, çok değer verdiği İstanbul ile yeniden kucaklaştı.

Şevket Dağ, İsimsiz, Fahri Özdemir Koleksiyonu, 90 x 70 cm

Şevket Dağ Hakkında

1875 yılında doğan Şevket Dağ, Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk Türk öğrencilerinden biri olarak Osman Hamdi Bey, Alexandre Vallaury ve Salvatore Valeri gibi isimlerden ders alır. 1897 yılında okuldan birincilikle mezun olur. İlk kişisel sergisini İstanbul Kuyucu Murat Paşa Türbesi’nin yakınlarında yer alan bir muhallebici dükkanında açan Şevket Dağ, daha sonra çeşitli karma sergilere katılır. Atina, Münih, Sofya, Brüksel, Paris, New York gibi şehirlerde düzenlenen sergilere katılarak, uluslararası sanat çevrelerinde de tanınır. Bu sergilerde çeşitli ödüller ve madalyalar kazanır. 1909 yılında Galatasaray Lisesi’nde resim öğretmenliği yapmaya başlayan sanatçı, aynı yıl kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer alır. 1914 Kuşağı Sanatçıları ile çeşitli sergilerde yer alır. Özellikle iç mekânları konu edinen çalışmaları ile tanınan Dağ, cami, han, çarşı gibi mekânları gerçekçi bir yaklaşımla ortaya koyar. Yaşamının son yıllarında politika ile ilgilenerek Konya ve Siirt milletvekilliği görevinde bulunur, 1944 yılında hayata veda eder.

 

Previous Story

Hüseyin Bahri Alptekin Anısına Dostlar Arasında

Next Story

EArt Galeri sezonu Ertuğrul Berberoğlu ile açtı

0 0,00