Yeniden Keşfin Yolları - ArtDog Istanbul
Yeni Cami ve İstanbul Limanı, Jean-Baptiste Hilair (1753–1822’den sonra), Kâğıt üzerine suluboya, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu

Yeniden Keşfin Yolları

/

Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen “İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955” adlı sergi 6 Mart’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bizans mirasına dair yeni bir uluslararası ve yerel farkındalığın oluşmasında İstanbul’un merkezi rolünü inceleyen sergi, Bizans araştırmalarının İstanbul’daki gelişimine ışık tutuyor.

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “İstanbul’dan Bizans’a” sergisi ile eş zamanlı olarak Bizans’ın popüler kültürdeki temsillerini ele alan “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm?” sergisini izleyiciyle buluşturmuştu.

Ayasofya, Fikret Muallâ (1903–1967)
Dr. Safder Tarim Koleksiyonu

Bizans sanatı uzmanı Brigitte Pitarakis’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, döneme özgü, gösterişli bir üslupta resimlendirilmiş nadir kitaplar, baskı ve haritalar, orijinal arşiv fotoğrafları, belge ve resimleri tematik bir bütünlük içinde bir araya getiriyor.

Popüler Kültürde Bizans

Nejad Melih Devrim’den Fikret Mualla’ya

Nejad Melih Devrim ve Fikret Mualla’nın Bizans’tan esinlenen resimleri, bu mirasın modern sanat üzerindeki etkisini ortaya koyarken, A. Tayfun Öner’in İstanbullu gökbilimci Eugène Antoniadi’nin kariyerini ele alan üç boyutlu animasyonu Bizans’a bilimkurgu merceğinden bakıyor.

“İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955” sergisi / Eser: “Bizans Serisi”, Nejat Devrim

İstanbul’un Merkezi Rolü Üzerine

Osmanlı başkentinin, Bizans araştırmalarının şekillenmesindeki merkezi rolünü irdeleyen sergi, bugüne kadar yeterince çalışılmamış bir alana mercek tutarken, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Bizans koleksiyonları başta olmak üzere etkileyici bir arşiv seçkisini sanatseverlerle buluşturuyor.

Eski eserleri inceleyen meraklı İstanbullular
Anonim fotoğraf, 1900’ler, 1900s Büke Uras Koleksiyonu

Sergide, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde yer alan Bizans eserlerinin yanı sıra; Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’na ait zengin fotoğraf ve kitap seçkisine, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Ömer Koç, Serap Kayhan, Dr. Safder Tarim, Büke Uras koleksiyonlarından ve Birmingham Üniversitesi Doğu Akdeniz Arşivi, Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi, Fransa Milli Kütüphanesi, Collège de France Bizans Kütüphanesi Fonds Whittemore, Paris EPHE, Photothèque Gabriel Millet arşivlerinden derlenen kitap, baskı, harita, fotoğraf, belge ve resimler eşlik ediyor.

Alfons Maria Schneider’ın Ayasofya’nın avlusunda yürüttüğü kazı
1935-1936, DAI İstanbul, D-DAI-IST-KB1201
Theodora ile Ioustinianos Nika İsyanı sırasında Theodora and Justinian during the Nika Riot Alexandre Raymond, erken 20. Yüzyıl
Suluboya, Ömer Koç Koleksiyonu
Previous Story

6 Ülkeden 10 Sanatçı Akaretler’de

Next Story

Kadına Şiddete Karşı Okuma Tiyatrosu

0 0,00