Jonathan Godoy The Byzantine Stones, 2007 Dolmakalemle dokular, dijital renk ve efektler eklenmiştir. Fountain pen, with real textures, added digital color and effects. Sanatçının izniyle | Courtesy of the artist

Popüler Kültürde Bizans

/

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Bizans’la ilgili bilimsel araştırmaları inceleyen “İstanbul’dan Bizans’a” sergisine eş zamanlı olarak, Bizans’ın popüler kültürdeki temsillerini ele alan “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm?: Popüler Kültürde Bizans” sergisini ziyaretçilere açtı. Edebiyattan video oyunlarına, çizgi romandan müziğe, sinemadan modaya uzanan farklı alanlarda Bizans algısına ait ortak temaları bir araya getiren sergi, önümüzdeki 6 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Benjamin Baumhauer Neo-Constantinople, 2020, Sanatçının izniyle.

Başlığı Yakup Kadri’nin Romanından

Sergi, adını Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Panorama” adlı romanından alıyor. Romanda ‘Bu Ne Bizantinizm?’ ifadesini romanın baş karakteri kullanıyor; yazar ise kendi karakterinin ağzından çıkan bu sözle, genç cumhuriyetin vatandaşları arasındaki kültürel ayrışmanın giderek keskinleşmesini, kimlik bunalımını ve çare olarak kör inançlara tutunmasını dile getiriyor.

İlginizi çekebilir:  Nilüfer Caz Festivali
Peter Tirpák, ICON! THE POP-ART ICON!, 2018-2019, Tuval üzerine karma teknik (akrilik ve altın varak), 50 x 60 cm. Sanatçının izniyle.

Bizans’a Atfedilen Sembol ve Değerler Üzerine

Bizantinizm kavramını farklı çehreleri ve tezahürleri ile ele alan sergi, Bizans’ı simgeleyen ya da ona atfedilen sembollerin ve değerlerin farklı sanat mecralarında nasıl yer bulduklarını ortaya koyuyor. Emir Alışık’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide 50’yi aşkın sanatçı, yazar, illüstratör, müzisyen, sinemacı ve moda tasarımcısının işleri yer alıyor.

Marco D’Amico, The Way of Byzantium, 2012, Dijital fotoğraflar, Sanatçının izniyle.

Sanatçılar

Max Bedulenko, Aluísio Cervalle Santos, Yurii Nikolaiko, Jonathan Godoy, Stelios Faitakis, Taha Alkan, Xanthe P. Russell, Peter Tirpak, Aleksandar Todorovic, Scadarts, Özgür Masur, Marco D’Amico ve Romain Sardou sergide eserleri yer alan isimler arasında.

Aleksander Todorovic Saint Mr. Zuck, 2018, Ahşap levha üzerine tempera, akrilik, altın ve paladyum varak, 30 x 40 cm. Sanatçının izniyle.
Previous Story

Akdeniz’de Mavi Dönüşüm

Next Story

Pirelli’nin 2022 Takvimi Bryan Adams’a Emanet

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.