Türkiye’nin hem siyasi hem de sosyal hayatına dair çizdiği karikatürlerle kendine önemli bir yer edinen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin yarım asırlık sanat hayatından izler taşıyan sergisi, 30 Haziran’a dek görülebilir.
Küratörlüğünü sanatçının kızı Yasemin Demirci ile yakın dostu, gazeteci İhsan Yılmaz’ın üstlendiği Demirci’nin eserlerini, yarattığı çizgi karakterlerin maceraları, yayınladığı kitaplara, farklı çalışmalarıyla, kronolojik ve tematik bir düzen içinde izleyici ile buluşturan retrospektif sergi, sanatçının 1974’te başlayan Gırgır döneminden 2022’de yayınlanmış son karikatürüne kadarki zaman dilimini kapsıyor.
Tüm Karakterleri Bu Sergide
Sergi, Gırgır’dan itibaren çizdiği bütün karikatürlerin orijinallerini, yayınlanmış hallerini, kitaplaştırdığı albümleri, hiç görülmemiş suluboya çalışmalarını ve çizim defterlerini saklayan Demirci’nin eserleri arasında yürütülen kapsamlı bir arşiv çalışmasının sonucu ortaya çıktı. Sergide, Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Yavlum Mithat ve Mirsat, Press Bey gibi unutulmaz kahramanların yer aldığı karikatürlerin yanı sıra Nokta ve Yeni Gündem gibi haftalık dergilere çizdiği karikatürler ile Hürriyet’te uzun yıllar devam eden günlük birinci sayfa karikatürlerinden örnekler görülebilir.
“Arşivinin Ne Denli Büyük Olduğunu Fark Etmemişim”
Latif Demirci’nin kızı ve serginin küratörü Yasemin Demirci sergi ile ilgili yaptığı açıklamada “Babam her hikâyenin içindeki yalın mizahı ortaya çıkarır, ince detayların üzerinde dururdu. Özel eşyalarını ve çizimlerini toparlamaya başlayıncaya dek arşivinin ne denli büyük olduğunu fark etmemiştim. Daha önce hiç ortaya çıkmayan çizimleriyle birlikte bu arşivin görülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diyor.
“Latif’in karikatürleri eşliğinde Türkiye’nin son 30-40 yılının çok renkli, mizahi tarihi yazılabilir,” diyen İhsan Yılmaz da bu sergiyle hem Demirci’nin çalışmalarını hatırlatmayı hem de yeni kuşaklara onu tanıtmayı amaçladıklarını söylüyor.
Demirci’nin sanat hayatını, kronolojik olarak yansıtan ve Çiçeği Burnunda, Mikrop Macerası ve Canavar Koyun Orhan, Muhlis ve Arap Kadri Doğuyor, Mithat Bağımsızlığını Elde Ediyor, Çeviren Latif Demirci ve Press Bey ve En Uzun Gazete Macerası başlıklı bölümlere ayıran sergide ayrıca Latife Tekin’in Berci Kristin Çöp Masalları romanı için çizdiği özel eserler ile insan ve hayvanın gündelik hayattaki karmaşık ilişkisini hiciv, eğlence ve usta işi çizgilerle anlattığı National Geoglathif albümünden çizimler de bulunuyor.
Serginin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılacak kitabını ise İhsan Yılmaz hazırladı. Yılmaz’ın metinlerine Latife Tekin, Yasemin Demirci, Turgut Çeviker, Hasan Bülent Kahraman, Selçuk Demirel, İrfan Sayar, Atilla Atalay, Tan Oral, Bahadır Baruter, Metin Üstündağ, Mehmet Çağçağ, Behiç Pek, Ergün Gündüz, Evrim Altuğ, Erdil Yaşaroğlu ve Zafer Temuçin gibi isimlerin kaleme aldığı anılar ve yazılar eşlik ediyor. Kitapta ayrıca sanatçının karikatürleri ve aile albümünden fotoğraflar da yer alıyor.
1961 yılında İstanbul’da doğdu. 1975 yılında ilk karikatürü Gırgır dergisinde yayınlanan Demirci’nin 90’lı yıllarda yurtiçinde iki, yurt dışında üç (Hollanda, Fransa, Finlandiya) karikatür sergisi açıldı, ayrıca sanatçının kitap kapakları, poster ve çizgi film çalışmaları da oldu. 2004, 2009 ve 2011’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin karikatür ödülünü alan Demirci, 23 karikatür albümü yayımladı.
6. MARDİN BİENALİ “GELECEĞE” Sayısı
ArtDog Istanbul basılı dergi satış noktalarını görmek için tıklayın.
Kapak Görseli: Halil Altındere, “Star Wars: Mardin,” 2024, 3D animasyonlu video, 3D Generalist: Utku Turan
PİLOT Galeri’nin izniyle