Birçok edebiyat ödülüne değer görülen yazar Yavuz Ekinci, 2014 yılında yayımlanan romanı “Rüyası Bölünenler” nedeniyle kendisine yeni bir dava açıldığını duyurdu. Ekinci, yaptığı açıklamada “İstanbul Cumhuriyet Savcısı, 2014 yılında yayınlanan Rüyası Bölünenler’i yazdığım için bana yeni bir dava açtı. Davanın konusu: Bu romanı neden yazdın?” dedi.
Uzun bir zamandır mahkemelerle boğuşuyorum. Çoğu arkadaşım bana açılan davaların seyrini biliyor. Hem bilgi vermek hem de yaklaşan duruşmayı sizlerle paylaşmak için şu ana kadar olan olayları ve davları art arda yazdım.— Yavuz Ekinci (@yavuzekinci151) September 7, 2024
Uluslararası yazar örgütü PEN International da bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada “Yavuz Ekinci‘nin hedef alınması, Türkiye’de sadece resmi çizgiye uymayan ya da zor konuları irdelemeye cesaret eden kitaplar yazdıkları için iftiraya uğrama ve hapse atılma riski taşıyan diğer yazarlara tehlikeli bir uyarı göndermektedir” denildi.
PEN International, bu davaların, Türkiye’deki kitaplar ve sosyal medya içerikleri üzerindeki “artan baskının” bir parçası olduğunu belirterek, yetkililere ifade özgürlüğüne saygı gösterme çağrısında bulundu.
#Türkiye: writer Yavuz Ekinci faces up to 7.5 years in prison on bogus terror propaganda grounds for his book Dream Divided. He stands trial in Istanbul on 18 September.All charges against him must be dropped.Read our statement: https://t.co/kWoiU1KUvw pic.twitter.com/81P35SjZfB— PEN International (@pen_int) September 10, 2024
Neler Olmuştu?
2018 yılında, Yavuz Ekinci’nin “Peygamberin Endişesi” adlı romanı yayımlandığında, Akit gazetesi hakkında haber yaparak dini değerleri ve peygamber makamını alaya aldığı iddiasıyla yazarı imzasız bir haberle hedef göstermişti.
Bu haberlerin ve hedef gösterilmenin hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Yavuz Ekinci’nin haberden altı yıl önceki (2011 ve 2012 yıllarında) sosyal medya paylaşımlarından ötürü dava açtı. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ekinci’ye mahkeme 1 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. Mahkemenin kararına itiraz edip kararı İstanbul İstinaf mahkemesine gidildi, mahkeme kararı onadı. Yazar ve avukatları Yargıtay’a başburdu. Dosya halen Yargıtay’da.
2022 yılında ise İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi, Ekinci’nin ifadesini dahi almadan 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevinden yayınlanan “Rüyası Bölünenler” romanını yasaklayıp toplattı. Yavuz Ekinci dava sonrası yaptığı açıklamada “Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Mahkeme, “Rüyası Bölünenler”in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak* Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın” demişti.
Roman Yasaklı
Ekinci, mahkemenin kararına karşı bir üst mahkeme olan İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti ancak itiraz reddedildi. “Rüyası Bölünenler” adlı roman şu anda yasaklı. Yavuz Ekinci, mahkemenin bu kararına karşı bireysel başvuruyla Anayasa Mahkemesi’ne itiraz etti. Dosyası halen Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor.
Dava 18 Eylül’de
Dava konusu olan roman, siyasi nedenlerle Türkiye’den kaçan bir Kürt adamın Almanya’da yeni bir hayat kurma mücadelesini konu alıyor. Kitap, barış ve birlik çağrısıyla sona eriyor. “Bu romanı neden yazdın” davasının ilk duruşması ise 18 Eylül Çarşamba günü Çağlayan Adliyesi, 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dava duruşmasına edebiyatçılar ve yazar örgütleri de katılacak.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Yavuz Ekinci
1979 yılında Batman’da doğan yazar Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans yaptı. Ekinci, edebi eserlerinde özellikle Kürt halkının yaşadığı zorluklara, siyasi baskılara ve toplumsal meselelere odaklandı. Öyküleriyle Haldun Taner (2005) ve Yunus Nadi (2008) gibi öykü ödüllerini aldı. Eserlerinde felaket günlerini işleyen Ekinci’nin “Cennetin Kayıp Toprakları”nda yer alan “İncir” adlı öyküsü Tayfur Aydın tarafından “İz/ Reç” (2011) adıyla sinemaya uyarlandı. Film 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali Onat Kutlar Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Üç öykü kitabı ve altı romanı olan, eserleri farklı dillere de çevrilen Ekinci’nin kitapları Everest Yayınları tarafından yayımlanıyor. Yavuz Ekinci’nin, 2023 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmayı okumak için tıklayınız.