Yarım Eseri Tamamlayan Yapay Zekaya Tepki - ArtDog Istanbul
Eserin yapay zeka tarafından tamamlanmış hali.

Yarım Eseri Tamamlayan Yapay Zekaya Tepki

1990’da AIDS nedeniyle hayatını kaybeden sanatçı Keith Haring’in HIV salgınına dikkat çekmek için yarıda bıraktığı bir tablonun yapay zeka tarafından tamamlanması tartışma konusu oldu.

ABD’li sanatçı Keith Haring’in 1980’li yıllarda ABD’de yaygın olan AIDS hastalığına dikkat çekmek için tamamlamadığı son tablosunun yapay zeka yardımıyla tamamlanması tartışma yarattı. Haring 1990’da AIDS nedeniyle hayatını kaybetti. Ölmeden birkaç ay önce 1989’da yaptığı “Unfinished Painting” adlı eserini o dönemde çok yaygın olan AIDS’e dikkat çekmek için yarım bıraktı. Sanatçı Brooke Pendleton bu olayı twitter sayfasında paylaştığı bir yazıyla hatırlattı. Hyperallergic’in haberine göre bunun üzerine başka bir twitter kullanıcısı eseri yapay zekâ yardımıyla tamamladı.

Keith Haring, “Unfinished Painting” (1989) (© Keith Haring Foundation)

DonnelVillager adlı kullanıcı tablonun tamamlanmış halini, “Bu tablonun arkasındaki hikâye çok üzücü! Artık yapay zekayı kullanarak onun bitiremediği işi tamamlayabiliriz!” cümlesiyle paylaştı. Kısa sürede binlerce kişi tarafından görülen resim büyük tepki çekti. Bazı kullanıcılar eserin yapay zekâ tarafından tamamlanmasının “iğrenç” ve “saygısızca” olduğunu söyledi. Bir kullanıcı, “Bu ne kadar saygısızca bir davranış. Haring eseri ölmeden önce kasıtlı olarak bu şekilde bıraktı çünkü bunun anlamı HIV’in onun potansiyelini çalmasıydı. Ve sen de tüm anlamı bu şekilde yok ediyorsun. Yazıklar olsun sana” diye yazdı. Bir başka kullanıcı ise, “Bu onun sanatına saygısızlıktır ve umarım bu iğrenç eyleminiz cezasız kalmaz” cümlesini kullandı. Hyperallergic’in konuyla ilgili olarak iletişime geçmeye çalıştığı The Haring Foundation yorum yapmayı reddetti. 1980 ve 1990’lı yıllarda ABD’de binlerce insan HIV salgını nedeniyle hayatını kaybetti.

Keith Haring’in Art Is for Everybody sergisi geçen yıl Los Angeles’taki Broad Museum’daydı. Fotoğraf Joshua White/JWPictures; crop Valentina Di Liscia/Hyperallergic; courtesy the Broad

Previous Story

Taner Ceylan’dan “Olimpos Sergileri III”

Next Story

Nermin Er’in “Sıradaki Şarkı”sı

0 0,00