Yapı Kredi Kültür Sanat'tan Yeni Sergi - ArtDog Istanbul
Peter Dimiter Hristoff ve ailesi.

Yapı Kredi Kültür Sanat’tan Yeni Sergi

/

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık‘ın yeni sergisi ‘Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi’ kapılarını açtı. Temelini üç nesil sanatçı bir ailenin yıllar içinde biriktirdiği fotoğraf, resim, kişisel eşya ve objelerden alan sergi 7 Ağustos’a kadar görülebilecek.

Küratörlüğünü Peter Hristoff, Elif Erdoğan ve Yeşim Demir Pröhl’ün üstlendiği sergi bir ailenin yanı sıra bir şehrin de tarihine mercek tutuyor. Sergide Hristoff Aile Arşivi’nden derlenen objelere Pera Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Yapı Kredi, Nur ve Selçuk Altun, Ömer M. Koç, Emel ve Bülent Korman ile Ayşegül ve Ömer Özyürek koleksiyonlarından alınan resimler eşlik ediyor.

Peter Dimiter Hristoff, Saray’dan Kaçış (Viktorya Hristova’nın Portresi), 1927

Ailenin erken Cumhuriyet yılları sanat ortamıyla bağlarının anlatıldığı bölümde Aliye Berger, Ali Sami Boyar, İbrahim Çallı, Hayri Çizel, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Zeki Faik İzer, Zeki Kocamemi ve Şerif Renkgörür’ün eserleri sergileniyor.

İstanbul’dan İlhamla Üretilen İşler

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Galatasaray’daki binasının 2. ve 3. katlarında ziyaret edilebilecek olan serginin ilk katında arşiv malzemeleri eşliğinde Hristoff ailesinin hikâyesi ve dostları olan sanatçıların eserleri bulunuyor. Serginin ikinci katında ise Peter Hristoff’un İstanbul’dan ilham alarak ürettiği işler yer alıyor.

Dimiter Hristoff, Hayaller Şehri, yak. c. 1955, Ahşap üzerine yağlıboya

Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe-İngilizce bir katalog da hazırlanan sergi sürecince Yapı Kredi Kültür Sanat’ta ve sosyal medya platformlarında konuşma, söyleşi, atölye, dinleti, performans ve şehir turlarını da kapsayan etkinlikler düzenlenecek.

“Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi” sergisi Raffles İstanbul, Can Carpet, Jotun ve New York School of Visual Arts desteğiyle hazırlandı.

Hristoff Ailesi, Ka-Bo bahçesinde, yak. 1955.

Hristoff Aile Arşivi

Hristoff Aile Arşivi’nin temelleri 1923 yılında Bulgaristan’dan İstanbul’a gelen Peter Dimiter Hristoff’un 1920-30’lu yılların İstanbul’unu belgeleyen fotoğraflarıyla atıldı. Cumhuriyet’in ilk yıllarının sanat ortamının tam merkezinde yer alan Peter Dimiter’in başlattığı bu “biriktirme”, oğlu Dimiter ve torunu Peter tarafından da devam ettirildi. Arşivde yer alan kartpostal, resim, efemera ve fotoğraflar bir ailenin köklerini saldığı şehirle olan nostalji ve duygusallıkla harmanlanmış hikâyesini anlatıyor.

Fertleri ressam olan ama aynı zamanda baskılar da yapan Hristoff ailesinin buluştukları ortak nokta ise İstanbul. Ailenin üç kuşak sanatçısı, eserlerini İstanbul’un tarihinden, kültüründen ve insanından etkilenerek üretiyor.

Kiril, Maria, Beki ve arkadaşları at arabası üzerinde pikniğe giderken, yaklaşık 1938, Moda.
Previous Story

Jeff Koons’un NFT Projesi Ay’a Gidiyor

Next Story

Metaverse’de Mimari Proje

0 0,00