Yapay Zekalı İlk Küratör Aramızda Mı?

/

Massachusetts Institute of Technology (MIT)’nin geliştirdiği bir yapay zeka, farklı dönemlerde ortaya konmuş sanat eserleri arasındaki benzerlikleri buluyor.  Artnet’in yer verdiği haber, “İlk yapay zeka küratör”ün bulunmuş olabileceğine vurgu yaptı.

MIT’nin Cambridge’deki Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından Microsoft ile geliştirilen algoritma, yapay zeka kullanarak sanat tarihindeki görsel bağlantıları algılıyor, bu sayede farklı medyum ve farklı kültürel kökenlerden eserlerin benzerliklerini buluyor.

Müzelerin Açık Koleksiyonları ile Öğrendi

MosAIc isimli algoritmaya görsel benzerlikleri bulmanın öğretilmesi ise Rijksmuseum ve Metropolitan Museum of Art’ın açık koleksiyonlarında yer alan sanat eserlerini kıyaslayarak gerçekleştirilmiş.

İlginizi çekebilir:  Yeni NFT Platformu: Carny

Algoritmanın ortaya koyduğu sürpriz benzerlikler ise dikkat çekiyor: Örneğin 18. yüzyıldan Hollandalı kaşif Robert Jacob Gordon’ın mavi renkli bir kuş çizimi ile mavi renkli Pers cam işi… Bir diğer örnek ise Francisco de Zurbarán’ın “The Martyrdom of Saint Serapion” ile Hollanda Altın Çağı ressamı Jan Asselijn’in “The Threatened Swan”ı…

Algoritma Sergiden İlhamla Geliştirildi

Projeyi geliştiren uzmanlar, Rijksmuseum’ün 17. yüzyıl dönemi Hollandalı ve İspanyol ustaların işlerinin benzerliklerini ele alan “Rembrandt and Velazquez” sergisinden ilham aldıklarını belirtiyor. Bu algoritma sayesinde sanat tarihindeki işlerin farklı bir pencereden ele alınabileceğine dikkat çekiliyor.

Previous Story

İstanbul’un Detaylarında Gizli Renk ve Biçimler

Next Story

Jared Leto, Andy Warhol’a Hayat Verecek

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights