Venedik Bienali’nde bu yıl kadın sanatçıların senesi oluyor. Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi’nin ana mekanlarında ilk kez kadın sanatçılar erkek sanatçılardan sayıca daha fazla. Bienalin ana mekanları olan Giardini ve Arsenale’de eserleri sergilenen sanatçıların yaklaşık yüzde 90’ı kadın.
Tarihsel olarak bakıldığında bu oran geçmişte yüzde 10 civarlarındaydı. Son birkaç yılda ise yüzde 30’lara yükseldi. Ancak bu yılki edisyonun İtalyan küratörü Cecilia Alemani, bienal için seçilen sanatçıların büyük kısmının kadın, non-binary ve trans bireyler arasından seçilmesine dikkat etti. Bienale katılan 213 sanatçıdan sadece 21’i erkek.
The Guardian’ın haberine göre konuyla ilgili olarak konuşan küratör Alemani, “Her zaman kadın sanatçılarla çalıştım, bugün çalışan en yetenekli sanatçıların birçoğu kadın. Kotalar umurumda değil. Ama ziyaretçilerin şoke edici bir erkek egemenliğiyle karşılaşmamaları önemli” dedi. Bienalde yer alan ulusal pavyonlarda öne çıkan kadın sanatçılar arasında ABD pavyonundan Simone Leigh, İngiltere pavyonundan Sonia Boyce, Fransa pavyonundan Zineb Sedira, Polonya pavyonundan Malgorzata Mirga-Tas, Romanya pavyonundan Adina Pintilie ve tabii ki Türkiye pavyonundan Füsun Onur’u sıralamak mümkün.
Büyük Ödül Afrika Kökenli Kadın Sanatçıların
Öte yandan Venedik Bienali’nde büyük ödül olan Altın Aslan’ın da Afrika kökenli iki kadın sanatçıya verilmesi 2022 Venedik Bienali’ne yapılan ‘kadınların bienali’ yakıştırmasını güçlendirdi. “Feeling Her Way” işiyle Birleşik Krallık’ı temsil eden Sonia Boyce ulusal pavyon alanında; ABD’yi temsil eden Simone Leigh ise “Brick House” eseriyle ödüle değer görüldü.
Tema da Bir Kadın Sanatçının İşinden
Bienal bu yılın temasını da İngiltere doğumlu Meksikalı sürrealist ressam Leonora Carrington’ın 1950’lerde Meksika’da yaşarken ürettiği “Milk of Dreams” adlı çizim serisinden alıyor. Venedik Bienali 27 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.