Cattelan'ın göktaşı çarpmış papa heykeli Katolikler tarafından eleştirilmişti. Maurizio Cattelan, La Nona Ora, 1999 Fotoğraf: My Matson/Moderna Museet

Vatikan Venedik Bienali için Cattelan’ı Seçti

Vatikan, provokatif eserleriyle tanınan Maurizio Cattelan'ın 60. Venedik Bienali'nde Vatikan için enstalasyon hazırlayacağını duyurdu. Cattelan'ın "Dokuzuncu Saat" işi, Papa'yı göktaşı çarpmış olarak tasvir ettiği için Katoliklerden tepki almıştı.

/

Vatikan, birkaç gün önce yaptığı basın toplantısıyla 20 Nisan’da başlayacak 60. Venedik Bienali’nde Vatikan’ı temsil edecek sanatçılardan birinin neredeyse her eseriyle tartışma yaratan kavramsal sanatçı Maurizio Cattelan olduğunu açıkladı.

İtalyan sanatçı Cattelan’ın bienal için hazırlayacağı eserin bir açık hava enstalasyonu olacağı ve Venedik’in Giudecca adasındaki kadın hapishanesinin dışında sergileneceği duyuruldu. Ancak eserin ismi veya detayları hakkında bilgi verilmedi.

“Comedian” isimli meşhur duvara bantlı muz ve “America” isimli altın klozetin yaratıcısı çağdaş sanatçı Maurizio Cattelan’ın yanı sıra ayrıca Venedik’teki kadın hapishanesinde, mahkumlar ve sanatçıların ortak çabalarıyla hazırlanan ve sıkı güvenlik önlemleri altında halka açılacak bir multimedya enstalasyonu da yer alacak. Sekiz sanatçının eserlerinin yer alacağı sergi, Giudecca Kadın Cezaevine yerleştirilecek.

Maurizio Cattelan, America, 2016

Cattelan’dan Papa’ya Göktaşı

Cattelan’ın 2001 Bienali’nde sergilediği, Papa John Paul II’nin bir meteor tarafından vurularak yere düşmüş haldeki gerçek boyutlu balmumu heykeli “La Nona Ota” (Dokuzuncu Saat) (1999) adlı eseri göz önüne alındığında, Vatikan ve Cattelan’ın bu bir araya gelişi özellikle ironik bir hal alıyor. Yaratıldığı dönemde provokatif bulunan eser, Katolikler tarafından sert dille eleştirilmişti.

Cattelan’ın “America” ve “Comedian” isimli işleri de sanat dünyasında epey tartışma koparmıştı. ArtDog Istanbul da 20. sayısında Maurizio Cattelan’ın 2001 tarihli “İsimsiz” eserini kapağına taşımıştı.

Maurizio Cattelan, Comedian, 2019

Mahkum ve Sanatçı

Öte yandan Vatikan, Venedik’in Giudecca adasındaki tarihi kadın hapishanesinde “Kendi Gözlerimle” başlıklı, birçok sanatçının katılımıyla bir multimedya sergisiyle mekanın Venedik Bienali’nde ilk kez kullanılmasını da sağlayacak. Vatikan’ın açıklamasına göre, Giudecca’da hapsedilen yaklaşık 80 mahkumdan bazıları sergide ziyaretçilere rehberlik ederek, sanat enstalasyonlarına şiir ve fotoğraflarıyla katkıda bulunarak ve ayrıca sanatçı çift Zoe Saldaña ve Marco Perego tarafından yönetilen 12 dakikalık bir kısa filmde rol alarak sergide rol oynayacak.

İlginizi çekebilir:  Guggenheim’a İlk Siyahi Müdür Yardımcısı

Küratörlüğünü Centre Pompidou-Metz Direktörü Chiara Parisi ve Fransa Ulusal Kütüphanesi eski Başkanı Bruno Racine’in üstlendiği sergide Corita Kent, Sonia Gomes, Claire Fontaine, Bintou Dembélé, Simone Fattal ve Claire Tabouret gibi sanatçıların eserleri yer alacak.

Papa İlk Kez Ziyaret Edecek

Vatikan’ın Kültür ve Eğitim Bölümü görevlisi Kardinal José Tolentino de Mendonça, basın açıklamasında “kendi gözleriyle görmenin” “bizi doğrudan gerçekliğe dahil ettiği ve seyirci değil tanık yaptığı için benzersiz bir statü” sağladığını belirtti.

Vatikan, ilk Venedik Bienali pavyonunu 2013 yılında düzenlemişti. Papa Francis, 20 Nisan’da halka açılan ve 24 Kasım’da kapanacak olan uluslararası sergiyi ziyaret eden ilk papa olacak. Papalık makamı daha önce mimarlık ve sanat bienallerine katılmış olsa da Papa Francis’in 28 Nisan’daki Venedik Bienali’ne ilk ziyareti merakla bekleniyor.

 

Previous Story

Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı

Next Story

Lale Çavuldur’un Filleri Neden Öfkeli?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.