Ünlü Mücevher Tasarımcısı Fabargé'nin Ölümünün 100. Yılına Özel Sergi - ArtDog Istanbul
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ünlü Mücevher Tasarımcısı Fabargé’nin Ölümünün 100. Yılına Özel Sergi

//

Rus mücevher tasarımcısı Carl Fabergé’nin 1920 yılındaki ölümünden bu yana geçen yüz yılı anmak adına açılan “Carl Fabergé ve Feodor Rückert: Rus Mine Başyapıtları” sergisi, Rus kraliyet ailesi için parçalar yapan I. Khlebnikov ve P. Ovchinnikov gibi firmaların yanı sıra, Fabergé’nin en iyi ustalarından biri olan Feodor Rückert’in eserlerini bir araya getirerek sanatseverlerle buluşturuyor. Moskova Kremlin Müzeleri’ndeki sergide ikonalardan lambalara ve vitray pencerelerini anımsatan plique-à-jour tekniği kullanılarak dekore edilmiş kartlıklar gibi kişisel aksesuarlara kadar çeşitli ebatlarda eserler sergilenecek.

Meşhur Fabergé Yumurtaları

Sergide ayrıca Fabergé’nin imzası olan mücevherlerle donatılmış yumurtalar da yer alacak. 18. yüzyılın başlarında Carl Fabergé, babasının St. Petersburg mücevher işini tüm dünyaya duyurmuş, Çar III. Alexander tarafından eşi Maria Fyodorovna için yaptırılan ilk Fabergé yumurtasının başarısından sonra kraliyet mührü almıştı.

Fabargé’nin St. Petersburg’daki odağı uluslararası pazardı ve temsilcilerinin teşvikleriyle Londra’dan Uzak Doğu’ya kadar uzanan dünya çapında bir talep oluştu. 1917’de gerçekleşen Rus devrimine kadar, Fabergé markasının istikrarlı bir şekilde büyümesi devam etti.

1903’te Londra’da Mağaza Açtı

Tasarımcı, seçkin ustaların refahını sağladı ve modelcilerden taş döşemecilere ve değerli eşyaların gönderildiği zarif, ipek astarlı huş ağacı kutuları üretenlere kadar yaklaşık 500 çalışana iş olanağı sağladı.

İlk başta Batılı sanatsever için yabancı da olsa, Fabergé’nin 1903 yılında Londra’daki mağazasını açmasından itibaren Avrupalılar da ustanın tanınmış sert taşlı hayvanları ve narin çiçeklerini koleksiyonlarına eklemeye başladı. Sergi bu açıdan ele alındığında da zengin Rus sanatsal himayesini gözler önüne seriyor.

İlham Kaynakları Rus Gelenekleri ve Başarıları

The Art Newspaper’ın haberine göre, Moskova’da Fabergé’nin ağında bulunan önde gelen atölyeler, ilhamlarını köklü Rus geleneklerinden, son zamanlardaki başarılarından ve özellikle de tarihi Kremlin Cephanelik Odası’ndaki belirli nesnelerden alıyordu. Muhafızların son beş yüz yıldaki titiz kayıtları sayesinde Kremlin’in tarihi koleksiyonlarının yerel tasarımcılara nasıl ilham verdiğine dair kesin kanıtlar görülebildi ve 19. yüzyıl uyarlamalarıyla birleştirilerek sunuldu. Örneğin, 1808’de Tsarevich Ivan Ivanovich’e ait olduğu kaydedilen bir Ming şarap şişesi neredeyse yüz yıl sonra Khlebnikov kuyumcuları tarafından yeni bir işlev kazandırılarak yeniden üretildi.

İki Paskalya Yumurtası ise yetenekli Fabergé tasarımcılarının İmparatorluk müşterilerini hem çağdaş başarıları hem de ortak Rus mirasıyla nasıl memnun ettiklerine dair tezat örnekler sunacak. 1906’da yapılan yumurta, Rus kiliselerine özgü kümelenmiş yeşil ve beyaz emaye kuleleri kaplayan altın bir kubbeye sahip. 1900’den kalma, M. Perkhin imzalı geleneksel Rus emaye motifleriyle süslenmiş bir diğer yumurta ise dünyanın en uzun yeni Büyük Sibirya Demiryolu Hattı’nı gösteren bir haritayla sarılmış durumda. Aynı zamanda elmas farları, yakut lambaları ve kaya kristalinden pencereleri olan minik bir treni de bulunuyor.

Kaynak: The Art Newspaper

Yazar: Philippa Glanville

Tarih: 08.10.2020

Orijinal Başlık: Emperors, enamel and Easter eggs: how Fabergé and Russian workshops made some of the most desirable objects on earth

Previous Story

Atık Ağaçlar Heykele Dönüşüyor

Next Story

Bu Filtreyle ‘Sanat Eseri’nin Parçası Olmak’ Mümkün

0 0,00