UNESCO Depremde Zarar Gören Tarihi Yapıları İnceleyecek - ArtDog Istanbul
Gaziantep Kalesi. Fotoğraf: Mehmet Akif Parlak/AA

UNESCO Depremde Zarar Gören Tarihi Yapıları İnceleyecek

//

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) yetkilileri Türkiye ve Suriye’de yaşanan depremlerle ilgili The Washington Post’a değerlendirmede bulundu. Anumita Kaur imzalı haberde, öncelikle kurumun ‘Dünya Mirası’ olan mekanların durumunu uzaktan değerlendirdikleri, ancak yetkililerin bölgeye gelmeye hazırlandığı ifade edildi.

“Felaketin tahrip ettikleri arasında Haçlılar döneminden kalma kaleler, Romalılara ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış olan kale ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birinde bulunan kaleyi saymak mümkün. Ekipler bu bölgelere ulaştığında amaç, onları gelecek nesiller için bugünü ve geçmişi onurlandıracak şekilde yeniden inşa etmek olacak” denildi.

Gaziantep Kalesi’nden. Fotoğraf: Mehmet Akif Parlak – Anadolu Ajansı

“Kültürel Yaşamın Devamı için Toplulukları da Geri Getirmemiz Gerekiyor”

UNESCO Kültür ve Acil Durumlar Direktörü Krista Pikkat, kurumun gerekli yenileme ve yeniden inşa çalışmalarına yardımcı olduğunu, ancak aynı zamanda ‘somut olmayan kültürel miras’ olarak tanımladıkları şeyleri yeniden inşa etme çalışmaları olduğunu söyledi. “Sadece binaları yeniden inşa etmemiz değil, aynı zamanda toplulukları da geri getirmemiz gerekiyor, çünkü onlar olmadan kültürel yaşamın devam etmesi mümkün değil” dedi.

6 Şubat’ta meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler, Türkiye ve Suriye’de 46 bini aşkın insanı ölümüne ve binlerce kişinin evini kaybetmesine neden oldu. 93 binden fazla bina tamamen ya da kısmen yıkıldı. Hasarın kapsamını tamamen anlaşılmış değil, Pikkat “Çok somut bilgilere sahip olmak için olay çok taze” diye konuştu.

Yerel Makamlarda Onay Bekleniyor

Pikkat, şu anda insani yardım konusunun Türkiye ve Suriye’de öncelikli olduğuna ancak bu arada grubun toplayabildiği her türlü bilgiyi topladığını söyledi. Kültürel alanların durumunu değerlendirmek için uydu görüntülerini çekilerek afet bölgelerindeki hasarın uzaktan izlediğini anlatan UNESCO yetkilisi, “Yerel makamlar onay verirse, teşkilat birkaç gün içinde sahada olabilir,” dedi.

Haber göre ön raporlarında Diyarbakır’da aralarında Roma, Sasani, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemlerini kapsayan bir dünya mirası alanı olan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin de olduğu yapıların zarar gördüğü ifade edildi.

İlginizi çekebilir:  Venedik Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu
Deprem öncesi Habib-i Neccar Camisi. Kaynak: Antakya Belediyesi

Gaziantep Kalesi, Tarihi ve Kültürel Öneme Sahip Kilise ve Camiler

Müdahale Planları Geliştirilecek

UNESCO yetkilileri önümüzdeki günlerde kapsamlı hasar değerlendirmeleri yapacak ve ardından müdahale planları geliştirecek. Bu, yapıların ve sit alanlarının daha fazla  zarar görmesinin önlenmesi için hızlı müdahalenin gerekli olup olmadığının belirlenmesi anlamına gelebilir. Öte yandan UNESCO’nun bu amaçla üye ülkelerin katkılarıyla toplanan bir kaynak olan Miras Acil Durum Fonu bulunuyor. Kurum ayrıca uzun vadeli ihtiyaçların belirlenmesi, tarihi alanlar için bütçelerin oluşturulması ve gerekirse kaynak yaratılması konusunda da yardımcı oluyor.
Previous Story

Depremde 7 Üyesini Kaybeden Medeniyetler Korosu: “Konserlerimizle Umudu Tekrar Ayağa Kaldıracağız”

Next Story

Uluslararası Af Örgütü’nden Deprem Sonrası Süreç Değerlendirmesi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.