Döneminin toplumsal kavgalarına, kaygılarına, topraksız köylülerine, yoksulluğuna, zulümlerine ve daha nice sorunlarına Anadolu’yu bir uçtan bir uca dolaşarak ayna tutan gazeteci, fotoğrafçı ve ressam Fikret Otyam, bir sergiyle anılıyor. Farklı kuşaklardan usta ve genç sanatçıların ürettiği fotoğraf, yerleştirme ve videoların bir araya geldiği sergi adını Otyam’ın kitaplarından* ödünç alıyor: Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide / Fikret Otyam’ın Ardından II.
21 sanatçının yapıtlarını içeren serginin danışmanlığını Döne Otyam, küratörlüğünü Yasemin Bay üstleniyor. Çankaya Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl açtığı, Fikret Otyam’ın adını taşıyan sanat merkezinde gerçekleştirilen sergide sanatçılar; hayatın içinden yolculukları, bir yere varmayı, ait olmayı, doğanın mucizelerini ve insanı konu alıyor.
19 Şubat’a kadar izlenebilen serginin küratörlüğünü üstlenen Yasemin Bay, “Fikret Otyam, evet büyük bir yazardı; lakin aynı zamanda büyük bir ressam, fotoğrafçı ve gazeteciydi. Yaptığı her işi layıkıyla yaptı ve hiçbiri bir diğerini örtmedi. Ne yapsa ‘sahici’ydi. Çünkü onun zenginliği bu topraklardan geliyordu,” diyerek sergi hakkında şu bilgileri veriyor: “Türk sanatının bu çok yönlü, hoşgörülü, öncü isminin anısına düzenlenen Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide / Fikret Otyam’ın Ardından II başlıklı sergi, tıpkı onun gibi insanı, hayatı merkezine alan yol hikâyelerini bir araya getiriyor. Farklı kuşaklardan ve yaklaşımlardan 21 sanatçı, fotoğraf, yerleştirme, video gibi disiplinlerde ortaya koydukları üretimleriyle, hayatın içinden yolculukları, bir yere varmayı, ait olmayı, doğanın mucizelerini ama ille de insanı anlatıyor.”
Otyam’ın eserlerinde olduğu gibi insanı merkez alan sergide Ali Saltan, Alp Sime, Annette Louise Solakoğlu, Aslı Narin- Gürkan Mıhçı, Coşkun Aşar, Çağla Çağlar, Damla Sari, Deniz C. Koşar, Devin Oktar Yalkın, Eda Emirdağ, Emin Altan, Erdem Varol, Fırat Engin, İdil İlkin, M. Cevahir Akbaş, Oğuz Karakütük, Osman Nuri İyem, Tuba Merdeşe, Tuna Uysal, Umut Erbaş ve Yusuf Sevinçli’nin yapıtları yer alıyor.
* 1960’lı yıllardan başlayarak yoksulluk ve beraberinde şekillenen adaletsizliği tespit etmek için Anadolu’yu karış karış dolaşan Fikret Otyam, o yıllarda Anadolu gerçekliğini, sorunlarını hem yazı hem de fotoğraflar aracılığıyla kamuoyuna aktardı. Öyle ki Behzat Ay, 1968 yılında Kim dergisinde kaleme aldığı yazısında Fikret Otyam’ı Türkiye’ye ayna tutan adam olarak tanımladı. Fikret Otyam, daha sonra bu bitmeyen yolculuğunu Gide Gide adlı kitaplarında topladı.