Çin yapımı bir telefon uygulaması olan TikTok 2020’nin kazananı oldu. Dünya çapında süren karantina sürecinde milyonlarca kullanıcı kazanan uygulamayı duymamış olmamanıza imkan yok. 15 saniye ile 1 dakika arası videolar paylaşılan bir platform olan TikTok’u en çok kullanan jenerasyon gen Z, yani 14-24 yaş arası grup.
Hızlıca Viral Olmak…
TikTok’u çekici kılan etkenlerden biri kolay içerik üretimi. Günümüzde herkesin kameralı bir telefonu var ve video çekmek hiç olmadığı kadar kolay. Bu TikTok’un kolay arayüzü ile birleşince içerik üretmek çok kolay. Bir başka çekici etken ise hızlıca viral olmak. Diğer sosyal medyalar gibi TikTok’un algoritmasını da bilmiyoruz ancak bildiğimiz şu, bir kullanıcının ilk 5 videosundan biri popüler oluyor. Bu hızlı popülerlik çoğu kullanıcıyı uygulamaya bağımlı yapan etken.
Selena Gomez, Neill Patrik Harris gibi ünlü isimler de TikTok’un kullanıcıları arasında. Birçok ünlü uygulamanın popülerleştiğini görünce bir hesap açmakta gecikmedi ancak buna rağmen uygulamanın en popüler isimleri Addison Rae ve Charli D’Amelio gibi 16-20 yaş aralığındaki sıradan gençler.
TikTok’un en büyük trendi çeşitli challengelar. Kimi zaman bir dans kimi zaman poz verme gibi aktiviteler olan challengelar uygulamada etiketler ile hızlıca yayılıyor. Cardi B’nin şarkısı WAP, “WAP Challenge” isimli bir trende dönüşmüş ve şarkıya büyük popülarite kazandırmıştı. Algoritma sayesinde ünlü olmayan isimler de viral olabiliyor.
Markaların Challenge Çalışmaları
Peki moda ile TikTok’un arası nasıl? Birçok genç ve modern gözükmek isteyen marka TikTok stratejilerine başladı bile. Burberry ve Gucci marka adına challenge çalışmaları sürerken, Celine yeni koleksiyonunu TikTok starı Noen Eubanks ile tanıttı. TikTok influencerları moda dünyasının gözdesi olmuş durumda, peki Instagram influencerları ile ne farkları var?
TikTokerlar ve Influencerlar
TikTok uygulamasında içerik orjinal videolar, Instagram ise fotoğraflar üzerine. Bunun yarattığı en büyük fark doğallık. Videolar aracılığı ile takipçileri ile buluşan TikTokerlar kendileri daha iyi ve doğal ifade etme fırsatı buluyor. Ayrıca uygulamada orijinal içerikler çok değer görüyor, gerçekten farklı bir şeyler yaratan kullanıcılar kolayca viral olabiliyor. Bu farklılıklar markaların TikTok platformunda Instagram ile aynı stratejiyi uygulamayı zorlaştırıyor. Influencerlara post başına para vererek tüm paylaşımları kontrol etmek yerine, TikTok fenomenleri ile işbirliği yaparak yaratıcı ve orijinal içerik oluşturmak moda markalarının yeni stratejisi.
TikTok’un moda dünyasındaki etkileri influencerlar ile sınırlı değil. Sosyal medya arenasında TikTok niş bir yer buldu ve tanıdığı ifade özgürlüğü ile öne çıktı. Özellikle Z jenerasyonu platformun bu özelliğine çok değer veriyor. Algoritması sebebi ile herkese söz hakkı veren uygulama gençler arasında her şeyi paylaşabilecekleri bir platform haline gelmiş durumda. Bu özgürlük modaya da yansıyor; alternatif tarzların ve plus size gibi standart güzellik dayatmalarının dışında içerikler TikTok’ta oldukça popüler. Celine yeni koleksiyonu ile bu yeni modayı anladığını gözler önüne seriyor. En son koleksiyonda “e-boy” olarak tanımlanan TikTok tarzına ait farklı desenlerle kombinler, ojeli tırnaklı erkekler yer alıyordu.
Gündeme ayak uydurmak isteyen moda markaları yeni dönem sosyal medyalarına da ayak uydurmalı. Yeni stratejilerden öteye kendini yeniden yaratmak günümüzde popüler olmanın en önemli kuralı.