“Sanat İyileştirir” terapötik sanat atölyeleri, Sakıp Sabancı Müzesi’nde başlıyor. Agnes Denes Yaşayan Piramit Sergisi kapsamında SSM Öğrenme Programları tarafından yetişkinlere yönelik geliştirilen “Sanat İyileştirir” atölyeleri; umut ve iyimserlik becerilerini sanatla geliştirmeyi hedefleyen deneyimler sunacak. Tate Modern, Moma, Metropolitan Sanat Müzesi, Avusturalya Çağdaş Sanatlar Müzesi, Paris Palais de Tokyo ve Kanada Montreal Güzel Sanatlar Müzesi gibi pek çok sanat kurumunda da düzenlenmeye başlayan terapötik sanat atölyelerinde; sanat eserleri aracılığıyla kişinin kendini tanıması, bugün ve gelecek arasında bağlantı kurması, eserlerin kişide uyandırdığı duygu, düşünce ve hatıraların anlamlandırılarak öz bilince ve öz farkındalığa ulaşması amaçlanıyor.
Denes’in Eylül ayında SSM bahçesinde sergilenmeye başlayan Yaşayan Piramit eseri ve Manifestosu herkesi geleceğe itinayla davranmaya çağırıyor. Bu çağrı ve felsefeden yola çıkılarak Sanat Psikoterapi Uygulayıcısı Selen Pehlivanoğlu İlkdoğan tarafından “Sanat İyileştirir “başlığıyla, yetişkinler için hazırlanan atölye serisinde katılımcılar; eseri incelerken kendilerinde uyanan bedensel duyumlara, düşüncelere ve duygulara odaklanacaklar. Çimsa’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek ve ilk dönemi 29 Ocak 2023 tarihine kadar devam edecek olan “Sanat İyileştirir” yetişkin atölyelerine katılım için biletler Mobilet üzerinden temin edilebilecek.
Paradoksal İmge, 5 Kasım Cumartesi ve 17 Kasım Perşembe 12:00-14:00
Agnes Denes 1969 yılında yazdığı Manifesto’sunda oluşturmaya başladığı “görsel felsefe” ile insanlığın başarılarını, çelişkilerini ve divaneliklerini merkeze alıyor. “Bir paradoksla çalışmak, tarifi zor olanı tanımlamak, görünmeyeni görünür kılmak”. Yaşamda karşılaştığımız birçok durum, birbirine zıt ancak aynı zamanda sinerjik olan ve daha büyük bir sistem içinde birbiriyle ilişkilenen unsurları veya dualiteleri birlikte düşünmeyi gerektirir. Bu atölyede katılımcılar, yaşamlarında karşı karşıya kaldıkları paradoksal bir durumun coğrafi haritasından yola çıkarak çok yönlü ve yaratıcı düşünmeyi araştıracaklar.
Ekolojk Mandala, 3 Aralık Cumartesi ve 22 Aralık Perşembe, 12:00-14:00
Agnes Denes, “Piramitler Serisinin Kısa Tarihi”ni (1970) şu sözlerle anlatır: “Bazı piramitler görünürde ağırlıksızlık içinde süzülürler, diğerleri ise vicdanın ağırlığından yapılmıştır. Ancak hepsinin aktardığı şey insanlık dramı, her zorluğa karşı devam eden umutlarımız ve hayallerimizdir. Varlığın paradokslarını temsil ederler ve adeta büyük mandalalar gibi kaderimizi tanımlarlar.” Bu atölyede katılımcılar, müze bahçesinden toplayacakları çeşitli bitkilerle kil üzerinde ruhsallığın yansıması olan mandalalarını yaratacaklar. Bu yaratım sürecinde ekolojik malzemeyle haşır neşir olacak, doğada kendilerinden bir parça bulacaklar.
Duygusal İhtiyaçlar Piramidi, 7 Ocak Cumartesi ve 19 Ocak Perşembe, 12:00-14:00
Maslow, ihtiyaçlar piramidinin zirvesini kendini gerçekleştirme olarak tanımlamıştır. Bu atölyede, ihtiyaçlar piramidine farklı bir perspektiften yaklaşarak duygusal ihtiyaçlar piramidi yaratılacak. Kendini gerçekleştirme yolunda hayal edilen yere ulaşmak için kişilere eşlik eden duygular keşfedilecek.