Alara Başar, İnsan Üretimi, Fotoğraf, 50 x 50 cm, 2023

Taksim Sanat’ta “Kimlik Göstergeleri”

Beral Madra küratörlüğündeki “Kimlik Göstergeleri” sergisi, İBB Kültür A.Ş.’nin kamusal sergi alanı Taksim Sanat'ta. Sergi 25 Şubat’a kadar açık.

/

Kültürel çeşitliliği öne çıkaran çeşitli sanat disiplinlerinde bir dizi sergiye ev sahipliği yapan Taksim Sanat, Kimlik Göstergeleri başlıklı yeni sergisiyle sanatseverleri bekliyor.

Küratörlüğünü Beral Madra’nın, sanat danışmanlığını ise Ferhat Özgür’ün yaptığı Kimlik Göstergeleri, 25 sanatçının resim, fotoğraf, video, heykel ve çeşitli teknikte yerleştirmelerini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

Özkan Işık, İçimizden İkimiz Serisinden XVII, Polyester jüt üzerine dokuma, 145 x 195 cm, 2022

Sanatçıların geleneksel resim ve imge üretme tekniklerini kullanarak ürettikleri eserlerden oluşan sergi, günümüzdeki görsel, ilişkisel anlatım ve estetikle hakikat arayışı olarak da değerlendirilen sanat üretimine odaklanıyor.

Kimlik Göstergeleri’nin 25 Sanatçısı

Sergide yer alan isimler şöyle: Adil Öksüz, Ahmet Berkay Koçak, Ahmet Mansuroğlu, Alara Başar, Barış Kandemir, Büşra Aycı, Büşra Kuruçay, Ecem Özalp, Eda Nur Bulut, Elif Karagöz, Elif Şen, Emine Erdağ, Ercan Vural, Erdal Demir, İlhak Altıparmak, İrem Hatipoğlu, Metin Katırcılar, Nagehan Kutlu Beyhan, Nuray Çiçek, Özkan Işık, Semra Bayram, Sümeyye Aydemir, Yağmur Kevser Barutçu, Yaşar Can Öztürk, Yeliz Akarsu.

Nagehan Kutlu Beyhan, B Planı Neydi?, Fotoğraf nakış işi, 50 x 70 cm, 2020

Kimlik Olgusunun Görsel Dille Anlatımını

Kimlik Göstergeleri, hazırlayanlar tarafından şöyle anlatılıyor:

Sanat yapıtları siyasal, ekonomik, kültürel gelişmeler bağlamında ülkelerin karşı karşıya kaldığı siyasal, ekonomik ve epistemolojik kriz olarak adlandırılan hakikat-sonrası (Post-Truth) süreçte oluşur. Bu bağlamda özgür ifadenin beslendiği sanat üretiminin günümüzdeki ve gelecekteki işlevi ve değerindeki değişim ve gelişmeleri izleyerek yorumlara ulaşmak toplumun zihinsel ve ruhsal gelişimi açısından yararlı oluyor. Sanat üretimi aynı zamanda bu sürecin içindeki bireysellik ve toplumsallık arasında kimlik olgusunun da görsel dille anlatımını içerir. Özellikle insan imgesi, insan yaşamı, kültürel yapılar, toplumsal yapılar ve çevre üstüne odaklanan yapıtlar bu anlatıma ışık tutuyor.

İlginizi çekebilir:  'Akış/Flux' Sergisi Mart Ayında Konferanslar Düzenliyor
Yağmur Kevser Barutçu, Birinin Oyunu, Karışık teknik (Hazır nesne üzerine yağlı boya, pişirilmemiş kil), 40 x 45 x 90 cm, 2022

Modern ve Post-Modern Sanatın Bilgisi

Bu sanatçıların yapıtlarında yaşadıkları dönemin siyasal, ekonomik, kültürel ideolojilerinin yarattığı kimliklerle bir karşılaşma ve bu ideolojilerin içinde ve çevresinde gerçekleşen kimliklenme ve özdeşleşme süreçlerine siyasal ve öznel açıdan ilgi duydukları ve bu konuları görsel tartışmaya açtıkları izleniyor. Bu geleneksel resim ve imge üretme tekniklerini kullanan resimlerde, izleyiciler videolarda ve üç boyutlu yapıtlarda bu kuşağın “modern ve post-modern sanat”ın bilgisini başarıyla taşıyarak sundukları kavramlar ve biçimlerin günümüzdeki sanat ideolojisinin ilişkisel estetik özelliğini içerdiğini benimsemeye davet ediliyor.

Ercan Vural, Adı Konulmamış Yükselti Biçimleri, Karışık teknik, 40 x 57 cm, 2022

26 Ocak’ta açılan sergi, 25 Şubat’a kadar Taksim metrosunun -1. katındaki Taksim Sanat‘ta ücretsiz olarak görülebilir.

Previous Story

Kariye, İbadete Açılıyor

Next Story

Gomidas’ın Eserleri “Dünya Mirası”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.