Barselona’daki Casa Batlló, ışık ve renklerin dansına ev sahipliği yaptı. Sanatçı Sofia Crespo‘nun yapay zeka destekli sahneleri ve dokuları Antoni Gaudí tarafından tasarlanan simge yapıya yansıtıldı, gösteriyi yaklaşık 95 bin ziyaretçi izledi.
Biyolojik yapıları keşfetmek için teknolojiyi kullanmasıyla tanınan ve Lizbon merkezli çalışan Crespo, Casa Batlló‘nun ikinci konuk sanatçısı. “Heritage of Tomorrow” (Yarının Mirası) programının bir parçası olarak oluşturulan projede Crespo, tıpkı Refik Anadol gibi Gaudí’nin tasarımına gönderme yapan yeni işler yaratmaya davet edildi. İşlerden ilki “Structures of Being” (Varlık Yapıları) canlı projeksiyon haritalama etkinliği ile tanıtıldı.
Mimari Deniz Sofia Crespo’nun Doğasıyla Buluştu
12 ayrı gösterimde Crespo’nun sanatı binanın cephesini süsledi. Parlak renklere sahip organik formlara (çiçekler, mercan resifleri, kelebekler ve diğer doğa temaları) İngiliz besteci Robert M. Thomas’ın müziği eşlik etti. Bu görüntüler Gaudi‘nin deniz ve deniz yaşamının şekillerinden ilham alan sürreal mimarisine de uyum sağladı.
Crespo, Katalan tasarımcının mimariyi doğal dünyayla bağlantı kurmanın bir yolu olarak kullandığını, bu yüzden kendi üretimleriyle Gaudi’nin işleri arasında paralellik gördüğünü söylüyor.
Başrolde Yapay Zeka Var
Çalışmada sanatçıya deniz akıntılarının davranışlarına dair Barcelona Supercomputing Center (Barselona Süper Bilgisayar Merkezi) veri sağladı. Projeksiyon için veri kümeleri oluşturuldu ve bu çıktının nereye gideceği yönlendirildi. Thomas’ın müziği de yerel sanatçılar tarafından icra edilen şarkılardan algoritmik olarak oluşturuldu.
Geçtiğimiz yıl Refik Anadol’un konuk olduğu aynı program çerçevesinde gerçekleşen gösterimi 65 bin kişi izlemişti. Son zamanlarda sıkça Jerry Saltz polemikleri ile anılan Anadol gösterinin ardından “Burada gerçek sevgiyi ve kamusal sanatın gücünü hissettik” demişti.