Seyirciyi ‘Çok Bekleten’ 10 Film

//

Ertelemeler, çekim molaları derken “Tenet”i uzun süre bekledik, şimdi de yeni Bond filmi “No Time to Die” için izleyici heyecan içinde… Tabii bu filmler aslında istisna değil, seyircinin ‘gözünü yollarda bırakan’ başka filmler de oldu. Buradan hareketle The Guardian, yapım süreci oldukça uzun geçen, sinemaseverleri bekleten on filmi sıraladı… İşte Top 10 listesi:

10. The Man Who Killed Don Quixote (Don Kişot’u Öldüren Adam) – 2018

Yönetmen Terry Gilliam, Cervantes uyarlamasını 2000 yılında çekmeye başladı. Fakat prodüksiyon, oyuncu Jean Rochefort’un hastaneye yatması ve seti yıkıp geçen fırtına gibi bitmek bilmeyen sorunlar yüzünden raydan çıktı. 2017 yılında Adam Driver ve Jonathan Pryce ile tamamlanan filmin sorunları bitmedi: Cannes’daki galasıyla ilgili yasal zorluklar yaşandı ve Gilliam filmin tanıtım sürecinde #MeToo hareketini ‘cadı avı’ olarak yorumlamasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Siyah-Beyazın Ardından Bir Kez De Renkli Çekim

9. The Thief and the Cobbler – 1993 

Bu animasyon film tarihteki en uzun prodüksiyon geçmişine sahip. “Masum Sanık Roger Rabbit” filmiyle beğeni toplayan Richard Williams tarafından 1964 yılında yapımı başlayan film, daha sonra yatırımcılar tarafından Williams’ın elinden alındı. Sonrasında iki versiyonu yayınlandı fakat ikisi de 2019 yılında vefat eden Williams tarafından tamamlanmamıştı. Filmi orijinal haline yaklaştırmaya çalışan çeşitli hayran düzenlemeleri de yayınlandı.

8. Mughal-e-Azam – 1960

16. yüzyıl sonları ile 17. yüzyıl başları arasında Hindistan imparatoru olan Büyük Ekber’i konu alan bu tarihi Bollywood destanının çekimlerine başlanması ile gösterime girmesi arasında geçen süre tam 16 yıl. Tek başına prodüksiyon süreci aralıklarla 12 yıl sürdü. Çekimlerin tamamlanmasına yakın yönetmen K Asif siyah beyaz sahneleri çıkarıp filmi yeni renkli formatta çekmek istedi. Fakat yapımcıların bu konudaki isteksizliği dolayısıyla, bunun yerine filme bazı renkli sahneler eklendi.

Zamanın Yaşlandırmasını Bekledi

7. The Last Temptation of Christ (Günaha Son Çağrı) – 1988

Hikaye, 1972 yılında yayınlanan “Soygun ve Aşk” isimli uzun metrajlı film üzerinde çalışırlarken Barbara Hershey, yönetmen Martin Scorsese’e İsa’nın insani, yanılabilir yanını konu alan Nikos Kazancakis romanını vermesiyle başlıyor. 1983 yılında çekmeyi planladığı, başrolde Aidan Quinn’in bulunduğu versiyon ise bazı tutucu Hıristiyan grupları tarafından engellendi. Yönetmen, beş sene sonra filmi Quinn’in yerine Willem Dafoe ve Mary Magdalene rolünde Hershey ile piyasaya çıkardığında birçok rakibi projeye ateş püskürdü.

6. Boyhood (Çocukluk) – 2014

Richard Linklater, oyuncuların gözlerimizin önünde büyülü bir şekilde yaşlanmasını sağlamak için ‘en özel efekti’ yani zamanı kullarak 2011 ile 2013 tarihleri arasında her yıl bir ayı “Çocukluk” filmini çekmeye ayırdı. Yönetmen şu an ise daha iddialı bir projeyle ilgileniyor: Stephen Sondheim’ın müzikal adaptasyonu “Merrily We Roll Along”. Projede rol alan Beanie Feldstein, Ben Platt ve Blake Jenner’ın aralarında olduğu oyuncular -hala hayatta olurlarsa- film 2039 yılında sinemalarda olacak.

İlginizi çekebilir:  Hollywood’a Mizahi Bir Eleştiri

Vizyona Girdiğinde Stanley Kubrick Yaşamını Yitirmişti

5. It Happened Here (Bir Gecede Oldu) -1964

Kevin Brownlow ve Andrew Mollo, İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle ayrılması ve ardından yaşananları konu alan projeleri üzerinde çalışmaya başladıklarında henüz çocuk denecek yaştaydılar. 7 yıl boyunca tamamlanamayan filmin yapımı esnasında, ikili, yönetmen Tony Richardson’ın maddi ve manevi desteğini alırken, ikilinin çabalarından oldukça etkilenen Stanley Kubrick kullanmaları için “Dr. Strangelove” filminden kalan makaraları hediye etti.

4. Eraserhead – 1977

David Lynch’in ‘sinir bozucu ve komik’ korku filminin ilk çıkışını tamamlaması 15 yıl sürdü. Yapımın parası bittikçe çekimler durdu, ailesi ve arkadaşları maddi katkıda bulundu. Ayrıca çekimler esnasında eşiyle ayrılması dolayısıyla David Lynch, filmin bir kısmının çekildiği, kullanılmayan bölümde uyudu.

3. Eyes Wide Shut (Gözü Tamamen Kapalı) – 1999

1970’lerin sonunda Stanley Kubrick’in aklına Arthur Schnitzler’in “Traumnovelle” kitabını filme uyarlama fikri geldi., Tom Cruise’un rolünde ise Steve Martin’i düşünüyordu. “Gözü Tamamen Kapalı”, yönetmenin bir önceki filmi “Full Metal Jacket”tan 12 yıl sonra 1999 yılında yayınlandığında, on beş aydan uzun süren çekimde pek çok oyuncu kadrodan ayrılmış, ve Kubrick de hayata veda etmişti…

Bu Süreçte Ayrılacaklarını Tahmin Etmemişlerdi

2. Pakeezah – 1972

Bu Bollywood müzikalinin hikayesi ise şöyle: Şair ve yönetmen Kamal Amrohi, 1955 yılında eşi Meena Kumari’nin iki rol birden oynayacağı (doğum esnasında ölen bir fahişe ile onun mücadele içinde büyüyen kızı) bir hikaye tasarladı. Çekimler 1958 yılında siyah-beyaz olarak başladı, ardından renkli olarak en baştan çekildi ve sonunda Sinemaskop tekniğiyle tekrar çekildi. Fakat bir engele daha takıldı: Çiftin ayrılığına… 1964’teki ayrılıklarından beş yıl sonra Amrohi, o zamanlar karaciğer sirozu geçiren Kumari’yi boşanma karşılığında filmi tamamlamaya ikna etti. 1972 yılında filmin galasına katılan Kumari ise ertesi ay hayata gözlerini yumdu.

1. The Thin Red Line (İnce Kırmızı Hat) – 1998

Ortadan kaybolan bir yönetmenin geri dönmesi için on-yirmi yıl bekledikten sonra 1990’ların sonunda, üçü aynı dönemde ortaya çıkıyor: Stanley Kubrick, George Lucas and Terrence Malick… Dönüşü en uzun süren Lucas, (ilk Star Wars filmini yönetmesinden bu yana 22 yıl geçmişti) “Gizli Tehlike” ile dönerken Malick ise bir başyapıt ile geri döndü. Seyirci ise 1978 tarihli “Cennet Günleri” ile İkinci Dünya Savaşı’ndaki Guadalcanal Muharebesi’ni konu alan devam filmi “İnce Kırmızı Hat” arasında yirmi sene beklemek zorunda kaldı. Her ne olursa olsun ortaya çıkan sonuç yirmi sene beklemeye değerdi…

Previous Story

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali Başlıyor

Next Story

Venedik Eleştirmenlerinden Büyük Ödül “Hayaletler”e

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.