Normalleşme süreci yaşıyor olsak da, Covid-19 salgını döneminde tarihe not düşmek amacıyla farklı disiplinlerden sanatçıların pandemi dönemindeki zihin dünyalarına konuk olmaya devam ediyoruz. Sonuna yaklaştığımız “Sanatçıların Karantina Günlükleri” serisinde, sıradaki konuğumuz disiplinler arası bir pratik ile yağlı boya, sulu boya, seramik ve yerleştirmeleri ile dikkat çeken sanatçı Saliha Yılmaz… Yılmaz’ın “Yeryüzü Notları” isimli son kişisel sergisi, Merkür Galeri’de 3 Temmuz Cuma gününe dek sanatseverlerle buluşmuştu.
- Evde geçirilen uzun bir karantina süreci ardından şimdi bir normalleşme dönemindeyiz. Karantina sürecinde sizin zihninizi en fazla meşgul eden konular neler oldu?
İklim değişikliği son zamanlarda en çok aklımı kurcalayan konu. Onunla birlikte; adalet, eşitlik, özgürlük gibi temel hakların insan hayatında yarattığı etkiler de zihnimi meşgul ediyor.
“Klasik Müzik Daha İyi Konsantre Olmamı Sağlıyor”
- Bu dönemi neler izleyerek geçirdiniz?
“Person of Interest” dizisini ve güncel doğa belgeselleri izliyorum.
- Podcast’lerden ya da müzik türlerinden hangilerini tercih ediyorsunuz?
Açık Radyo’nun birçok programını takip ediyorum. Resim yaparken ise klasik müzik dinliyorum; çünkü daha iyi konstantre olmamı sağlıyor. Bunlarla birlikte; pop classical, Avant classical, ethnic jazz ve Tuürk sanat müziği dinliyorum.
“Mesafeli Figürler” Üzerine Yeni İşler
- Peki kitaplar… Neler okuyorsunuz?
Ben aynı anda birkaç kitap okumaya calışanlardanım, süreç biraz uzuyor, fakat bu sıkıntılı dönemde daha eğlenceli hal alıyor. Su sıralar okuduğum kitaplar; John Berger’den “Sanatla Direniş”, Daniel Chamovitz’den “Bitkilerin Bildikleri”, Ina May’den “Doğuma Hazırlık Rehberi” ve Frederic Gros’un “Yürümenin Felsefesi”.
* Şu anda üzerinde çalıştığınız yeni projeler var mı, varsa odağınıza aldığınız temalardan kısaca bahsedebilir misiniz?
Dahil olduğum birçok proje pandemi sürecinden dolayı ertelendi ya da iptal oldu. Dolayısıyla, zihnimde yaşadığımız sürecin etkileri mevcut. Bu yüzden önümüzdeki ay “Mesafeli Figürler” kavramı ile yeni işler üretmeye başlayacağım.