“Ortadan Başlamak” adlı sergi, Artİstanbul Feshane, 2023

Sanat ve Tarih Artİstanbul Feshane’de

İstanbul’un Yeni Kültür Sanat Mekanı Artİstanbul Feshane kapılarını açtı.

Artİstanbul Feshane, İBB Miras’ın yürüttüğü kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından İstanbul’un kültür sanat alanında önde gelen merkezlerinden biri olmak için kapılarını açtı. Artİstanbul Feshane’nin açılışında, 300 sanatçının eserlerinin yer aldığı “Ortadan Başlamak” adlı sergi de İstanbullu sanatseverlerle buluştu. “Ortadan Başlamak” sergisinde 19 küratör, 300 sanatçı ve 400’den fazla eser yer alıyor.

İstanbul’un kültür-sanat yaşamına değer katacak 200 yıllık tarihi yapı Feshane-i Amire’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras ekiplerince sürdürülen restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamladı. İstanbul’un kamusal alan olarak en büyük kültür-sanat mekanı, beş yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından “Artİstanbul Feshane” adıyla kültür, sanat alanında ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yapacak.   

Haliç için özel bir süreç

Artİstanbul Feshane’nin açılışında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tarihi yapının yeniden dönüşümünde emeği geçen her kişi, kurum ve kuruluşa teşekkürlerini ileterek, “İstanbul, çok farklı ve özel bir şehir. İstanbul’u yönetebilmek, kesinlikle onun kutsal bir emanet olmak pozisyonuna oturtmakla başlıyor. Bu şehrin kadim tarihinin sorumluluğunu hep birlikte üzerimizde hisseden bir ekibiz,” ifadelerini kullandı.

Yaptığı konuşmada,“Bu mirasın, bu yadigarı 16 milyon İstanbulluya, her yönüyle, en doğru biçimde ve en doğru ihtiyaçları karşılayan şekliyle kavuşturmanın yolculuğunu bu şehirde var ediyoruz. Tarihsel ve kültürel sürekliliğin var olması adına da bakıyoruz ki aslında İstanbul size her türlü fırsatı verebiliyor. Tarihi Fener Evleri, tarihi Kara Surları, Yerebatan Sarnıcı, Botter Apartmanı, Metro Han, Saint Pierre Hanı, Gülhane Sarnıcı, Kütüphane Troleybüs, Cendere Sanat Müzesi, Müze Gazhane, Haydarhane Camii, Seyyid Velayet Türbesi, Anadolu Hisarı, çok yakında Rumeli Hisarı, Taş Mektep ve diğerleri… Gerçekten her anında bir kaybolmuş bir yerin, hayata döndüğünde insanları nasıl ısıttığını da görüyorum. Bunlar; restore ederek, ihmal edilmiş metruk hallerine son vererek İstanbullularla buluştuğunda inanılmaz bir ruh kazanıyor. Yani şurada bir iyileştirici ruhun varlığını herkes hissedebiliyor diye düşünüyorum. Bu güzel listeye bugün Feshane’yi eklemenin de gururunu yaşıyorum,” diyen Ekrem İmamoğlu, Feshane’nin İstanbulların ve dünya mirasının hizmetine girmesiyle Haliç’in çok özel bir sürece eriştiğine vurgu yaptı.

İlginizi çekebilir:  Enis Batur: Ülkenin Bu Halinde Şairin Bildirecek Nesi Kalmış?

Ekrem İmamoğlu, cümlelerini şöyle sürdürdü:

“Haliç’te, ne yazık ki bir yanlış projelendirmeyle eksik kalan ve tümden neredeyse üç kilometreye yakınını sökerek, sıfırdan başladığımız ve biraz önce buradan geçen tramvayı bitirmemizle, ki son bir kilometrelik kısmını da ağustos sonunda Eminönü Meydanı’na ulaşacak şekilde bitireceğimiz bu tramvayın bitişiyle, bu sahada İstanbul’a yeni nesil, pırıl pırıl, yaklaşık 800 bin metrekarelik yeşil alanı kazandırmış durumdayız. Tabii bunu kazandırırken çok farklı sanat alanlarını hem Balat tarafında hem Kasımpaşa tarafında İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle yeni sanat alanlarını, yeni etkinlik ve kültürel alanları İstanbul’a hediye ettik. Hemen karşımızda daha geçen hafta açmış olduğumuz Su Sporları Merkezi’miz, İstanbul’un bu nadide coğrafyasına, yani ‘Altın Boynuz’ diye tariflediğimiz bu coğrafyaya, spor imkanı sağlamanın çok özel bir noktası haline geldi. Yine bu bölümde, ‘Tersane Haliç’ diye özel bir kurumun yapmış olduğu çalışmaların eklenmesiyle, Haliç’i boydan boya bir tarihle, sanatla, kültürle buluşma noktası haline getiriyoruz,” şeklinde konuştu. 

“Ortadan Başlamak”

Şehrin belli merkezlerinde yoğunlaşmış kültür-sanat etkinliklerini Haliç kıyılarına taşıyacak olan Artİstanbul Feshane’nin açılışında, 300 sanatçının eserlerinin yer aldığı “Ortadan Başlamak” adlı sergi de sanatseverlerle buluştu. Her anın bir başlangıç ihtimali olduğunu müjdeleyen, umutvar bir kavramsal çerçeveye yerleşen sergi 19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserlerini farklı teknikler ve dönemler üzerinden bir araya getiriyor. Kapsamlı karma sergi,  30 Ağustos’a kadar görülebilecek. 

Artİstanbul Feshane

Artİstanbul Feshane, Osmanlı döneminde gedik geleneğini yansıtan bir endüstriyel miras olarak karşımıza çıkıyor.  Yani geleneksel üretimin de seri üretimin de olduğu fabrika sistemine geçişin önemli bir halkası olduğu görülüyor. Bu yüzden Osmanlı Devleti’nde dokuma ve giyim sanayiinin ortaya koyduğu en önemli gelişme, Feshane-i Amire’nin kurulması sayılıyor. Feshane-i Amire, yeni adıyla Artİstanbul Feshane’de 8000 metrekarelik alanda bienal alanı, geçici sergi alanları, mağaza konferans salonu, kütüphane ve kafe bulunuyor.

Artİstanbul Feshane kültür-sanat ve etkinlik programına İBB Kültür sosyal medya hesapları ve www.kultursanat.istanbul adresinden ulaşabilir.

Previous Story

Yapay Zekâ Artık Popüler Kültürün Bir Parçası

Next Story

Ters mi Düz mü?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.