Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda kapılarını açan “Kazı İzleri / Lines of Site” sergisi Türkiye, İngiltere, İspanya, ABD ve Kolombiya’dan 13 sanatçının farklı disiplinlerde ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin çalışmalarıyla hayata geçen serginin küratörlüğünü Fırat Arapoğlu ve Gary Sangster’ın üstlenirken; sergideki işler sanatçıların Aşıklı Höyük kazı alanındaki deneyimlerinin izlerini taşıyor.
Sergiye paralel düzenlenen seminer programı ise 4 Şubat Cuma akşamı saat 18.00’de “Açıklamalar” ile başladı. Moderatörlüğünü Gary Sangster’ın üstlendiği seminerde Eva Bosch, Dillwyn Smith ve Anita Taylor “geçmişi çağdaş sanat yolu ile tasarlama, kanıta dayalı bir kültürde yaratıcılığın ve sanat pratiğinin rolü” üzerine konuştu.
Sanat ve Arkeoloji Projesi Seminer Programı 22 Şubat’a kadar devam edecek. Galata’da Postane binasında gerçekleşecek seminerler YouTube üzerinden canlı yayınlanacak.
Seminer Programı
‘AÇIKLAMALAR’
4 Şubat 2022 Cuma / 18.00
Tema: Geçmişi çağdaş sanat yolu ile tasarlama, kanıta dayalı bir kültürde yaratıcılığın ve sanat pratiğinin rolü.
Panelistler: Eva Bosch, Dillwyn Smith, Anita Taylor
Moderatör: Gary Sangster
‘İÇKİN MALZEME’
7 Şubat 2022 Pazartesi / 18.00
Tema: Nesneler, eserler ve malzemeler sanatçıların biçim ve anlam üretmeleri için hayal güçlerini nasıl teşvik
eder?
Panelistler: Şahin Domin, Leyla Emadi, Osman Nuri İyem
Moderatör: Fırat Arapoğlu
‘AŞIKLI’NIN KEŞFİ, DÜNYA TARİHİNDEKİ YERİ’
15 Şubat 2022 Salı / 18.00
Tema: Aşıklı kazılarının başlaması, zaman içinde değişiklikler ve Aşıklı’daki inovasyonlar.
Panelistler: Mihriban Özbaşaran, Güneş Duru
Moderatör: Ferhat Boratav
‘BİLİM VE SANAT’
18 Şubat 2022 Cuma / 18.00
Tema: Arkeoloji ile sanatın (bilim ile sanatın) etkileşimi, birbirlerinden öğrendikleri, araştırmacılara ve
sanatçılara gelecekteki çalışmalarına etkileri.
Sanatçıların nasıl araştırma yaptıkları ile arkeologların bilgiye nasıl ulaştıkları arasındaki ilginç farklılıklar ve bu
farklılıkların neden önemli olduğu veya ürettikleri bilginin nasıl farklı olabileceği, yanı sıra birbirleriyle etkin bir
şekilde nasıl etkileşime girebilecekleri.
Panelistler: Ahmet Rüstem Ekici, Murat Germen, Hakan Sorar, Melis Uzdurum, Sera Yelözer,
Moderatör: Demet Güral
‘BİR ŞEYLERİ ORTAYA ÇIKARMA’
22 Şubat 2022 Salı / 18.00
Tema: Kazı alanına yeni anlam yükleme.
Panelistler: Özgül Arslan, Savaş Çekiç, Emre Zeytinoğlu
Moderatör: Güneş Duru
Amaç Aşıklı Höyük’ü Tanıtmak
Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin ‘Sanat ve Arkeoloji Projesi’, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında desteğe değer bulundu. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ve University of Dundee (UD) ile birlikte planlanan ve yürütülen disiplinler arası proje; sanat, tarih, sanat tarihi, arkeoloji ve antropolojiyi bir araya getirerek, Aşıklı Höyük’ü tanıtma amacını taşıyor.
Özgül Arslan (Türkiye/UK), Eva Bosch (Katalonya/UK), Şahin Domin (Türkiye), Ahmet Rüstem Ekici (Türkiye), Leyla Emadi (Türkiye), Stephen Farthing (UK/ABD), Murat Germen (Türkiye), Osman Nuri İyem (Türkiye), Blanca Moreno (Kolombiya), Dillwyn Smith (UK), Hakan Sorar (Türkiye), Anita Taylor (UK) ve Emre Zeytinoğlu’nun (Türkiye) eserlerinin yer aldığı ““Kazı İzleri / Lines of Site” sergisi 25 Şubat’a kadar görülebilecek.