Sanat Dünyası 2021’den Neler Bekliyor? - ArtDog Istanbul

Sanat Dünyası 2021’den Neler Bekliyor?

//

Artnet News farklı pozisyonlardan sanat profesyonellerine 2021’de bekledikleri değişimleri sordu. Sanatçı Michele Pred “2021 yılında sanat dünyasında tek bir şeyi değiştirme imkanım olsaydı bu cinsiyetler ve ırklar arasındaki kazanç uçurumunu yok etmek olurdu” yanıtını verirken, “Şu an “Art of Equal Pay” adlı bir inisiyatif üzerinde çalışıyorum ve bu çerçevede bütün kendini kadın olarak tanımlayan tüm sanatçılara 31 Mart 2021 Eşit Ücret Günü’nde işlerinin fiyatlarını yüzde 15 artırmaları için sesleniyorum” diye konuştu.

Öğrenciler ve Yaşlılar için Müze ve Galeri Gezileri

Postmasters Gallery’nin sahibi ve direktörü Magda Sawon ise, “Benim hayalim koleksiyonerler için bir gece okulu açmak” dedi. Sanatçı Sean Scully, “Müzeler ve galeriler öğrencilerin okul gezileri için açılabilir. Hatta yaşlı nüfus da bundan faydalanmalı” derken MoMA küratörü Thomas Lax, “Umarım 2021 bana ve birbirini destekleyen siyahi ve kahverengi ırktan sanatçılara daha fazla eşitlik getirir” yanıtını verdi.

Öte yandan sanatçı Shantell Martin “Sanat dünyasında büyük bir değişimin bir yılda yaşanacağını düşünmek saçma olur. Ancak daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik; ücret alamayan sanatçılara ödeme yapılması gibi ufak değişikliklerle başlayabiliriz” diye konuştu.

Farklı Kökenlerden Koleksiyonerlerin Sanata Erişimi

“İşlerinizi siyahi koleksiyonerlere satın! Frize LA 2020’de de bunu söyledim ve durumun değiştiğini düşünmüyorum. Hala farklı ırklardan koleksiyonerlerin de diledikleri sanat eserine ulaşmasını savunuyorum” diyen sanatçı Genevieve Gaignard, “İşlerimi alan bütün koleksiyonerlere değer veriyorum. Sanat dünyasında, sanatçılar arasında farklı etnik kökenlerden isimler artarken, koleksiyoner tabanında da artmalı” diye ekledi.

Küçük ve Orta Ölçekli Galeriler Sanat Dünyası İçin Önemli

Bortolami Gallery Kurucusu ve Direktörü Stefania Bortolami, Artnet.com’un yönelttiği soruya “Mega galerilerin büyümesini yavaşlatmaya çalışmak gerekiyor. Küçük ve orta ölçekli galeriler olmasa bu kadar heyecan verici ve yaratıcı bir sanat dünyası da olmazdı” yanıtını verirken, basın ilişkileri ve fuarlardaki standlar söz konusu olduğunda, orta ve küçük ölçekli sanat galerilerin düştüğü dezavantajlı konumu hatırlattı. Mega galerilerin sanat galerilerindense birer şirket olduğunu söyledi.

Zirve Ticari Meta Olmamalı

Sanatçı Kennedy Yanko 2021’den teknolojik ya da daha farklı yeni portallarla, daha derin ve kapsamlı bir şekilde sanatla buluşmamızı sağlamasını dilerken küratör Roger Gastman, “Sanatçılar, sanatçıların çıkarları ve hakları her zaman korunmalı” diye konuştu.

Bir diğer sanatçı Dara Birnbaum ise soruyu “Çalkantılı zamanlardan geçiyoruz, sanat dünyası bu durumun baskısı altına girmeden hareket etmelidir. Sanat dünyası mevcut pozisyonunu, tepe noktasının ticari mal olmadığı bir hale dönüştürmeli” şeklinde yanıtladı.

Daha Az Materyal, Seyahat ve Nakliye

Protocinema Direktörü ve küratörü Mari Spirito “2021 yılında sanat dünyasında tek bir şeyi değiştirebilecek olsam, bu materyal, seyahat ve nakliyenin azaltılması olur. Yerel iş birlikleri yaparak ve yerel sanatı göstererek bunları azaltabiliriz” derken; Chicago Üniversitesi’nden sanat tarihi profesörü ve küratör Christine Mehring de özellikle hava yolu ulaşımı gerektiren seyahatlerin azaltılmasına; lokal kaynaklara ve paylaşıma önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

1-54 Contemporary African Art Fair’ın kurucu direktörü Touria El Glaoui ise 2021’de sanat dünyası için daha fazla çeşitlilik dilerken, “Sanat dünyası ‘normal’e geri dönmeye ya da normal yaratmaya çalışmamalı; duyarlı, uyarlanabilir ve esnek olmaya çalışmalı” diye konuştu.

 

Art Basel Miami Beach, 2019 © Art Basel
Previous Story

Masal Kitabına Yasal Uyarı

Next Story

Everest’in Çöplerine Çare Sanat

0 0,00