Salt Beyoğlu’nda “90’lardan Beri Halı’dayız” Etkinlikleri Sürüyor - ArtDog Istanbul
90’lardan Beri Halı’dayız sergisinden görünüm, Salt Beyoğlu, 2025 Fotoğraf: Metean Bars (Salt)

Salt Beyoğlu’nda “90’lardan Beri Halı’dayız” Etkinlikleri Sürüyor

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Halı Atölyesi’nin 30 yılı aşan ortak üretim pratiğini, pedagojik yaklaşımını ve kuşaklar arası aktarımını merkezine alan “90’lardan Beri Halı’dayız” sergisi, Salt Beyoğlu’nda eleştirel turlar, öğrenci programları, performanslar ve “Yumak Buluşmaları” ile birlikte devam ediyor.

Salt Beyoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’ne bağlı Halı Atölyesi’nin sanat eğitimine, kolektif üretim anlayışına ve kuşaklar arası aktarımına odaklanan 90’lardan Beri Halı’dayız sergisi ve ona eşlik eden kapsamlı kamu programlarına ev sahipliği yapıyor. Sergi, 6-25 Aralık 2025 tarihleri arasında kamuya açık etkinliklerle birlikte devam ederken, 26 Şubat 2026’ya dek ziyaret edilebilecek.

Bir Atölyenin Fiziksel ve Kavramsal Hafızası

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın ev sahipliğindeki sergi, Halı Atölyesi’nin kuruluşundan bugüne uzanan üretim pratiğini, pedagojik yaklaşımını ve kolektif belleğini mercek altına alıyor. Sergide, bu atölyeden yolu geçmiş sanatçıların ortak üretimleri, kişisel işleri, arşiv belgeleri ve tanıklıkları bir araya getiriliyor. Fiziksel bir mekânın ötesine geçen Halı Atölyesi, sergide bir düşünme ve birlikte üretme modeli olarak ele alınıyor.

Eleştirel Sergi Turu: “Beraber Öğrenme”nin Politik Boyutu

Sergi kapsamında düzenlenen Salt Yorumlama programları farklı disiplinlerden davetlilerle birlikte sergiyi tartışmaya açıyor. 6 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te, sanatçı ve akademisyen Burak Delier yürütücülüğünde gerçekleştirilecek eleştirel sergi turunda, Halı Atölyesi’nin “beraber öğrenme”ye dayalı pedagojik yaklaşımı güncel sanat bağlamında ele alınacak. Turda, eğitimcinin kurumsal yapı içindeki hareket alanı, müfredatın esneme ihtimalleri ve kolektif öğrenmenin politik bir öneri olarak nasıl işlediği tartışılacak. 

Öğrenciler İçin Eleştirel ve Yaratıcı Düşünmeye Dayalı Turlar

Sergiye paralel olarak ortaokul ve lise öğrencilerine özel turlar da düzenleniyor. 9, 16 ve 23 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek Salt Yorumlama etkinliklerinde, 13–17 yaş grubu öğrenciler Halı Atölyesi’nin üretimlerini yakından inceleme olanağı bulacak. Rehber Umut Ceyhan Akyol eşliğinde yapılan turlarda, kolektif çalışma, hafıza, oyun ve dayanışma gibi kavramlar etrafında tartışmalar yürütülecek. Sergi kapsamında 11 Aralık Perşembe saat 18.30’da, dansçı ve koreograf Şiva Canbazoğlu’nun a tangible blue [somut bir mavi] adlı performansı Salt Beyoğlu’nda izleyiciyle buluşacak. Performans, 25 metrekarelik modüler ahşap bir yapının beş dansçı tarafından sürekli dönüştürülmesi üzerinden, Halı Atölyesi’nde masa etrafında kurulan ortak üretim deneyimini sahneye taşıyor. Masanın, ortak söz ve eylemin merkezi olduğu bu kolektif yapı, performatif bir mekâna dönüşerek serginin kavramsal zeminini bedensel bir dile aktarıyor.

GG Header
GG Header Mobil

“a tangible blue [somut bir mavi]” performansından bir kare Fotoğraf: Nurefşan Gözütok

“Yumak Buluşmaları”: Sohbet, Ritim ve Ortak Üretim

Halı öğrencilerinin 2004-2005 döneminde birlikte ürettiği dev ponpon projesinden ilhamla başlatılan “Yumak Buluşmaları”, Aralık ayı boyunca her Perşembe günü 15.00–19.00 saatleri arasında Salt Beyoğlu’nun ikinci katında sürüyor. Katılımcılar bu buluşmalarda farklı renklerdeki yünleri birbirine dolayarak yumaklar oluşturuyor; ortaya çıkan her yeni yumak sergi kapsamında sunulan büyük ponponun büyümesine katkı sağlıyor. Süreç, tıpkı Halı Atölyesi pratiğinde olduğu gibi, sohbet ve ortak ritim etrafında şekilleniyor.

Previous Story

EArt Galeri’de “İstisnaların İhtimali”

0 0,00