Salt‘ın 2013’ten bu yana alanında özgün ve çok yönlü yaklaşımlar sunan çalışmaları desteklemeyi amaçladığı Salt Araştırma Fonları 2023’ün başvuruları başladı. İki aşamalı başvuru sürecinin ön başvuruları 20 Şubat Pazartesi günü saat 18.00’e kadar devam edecek.
On yıllık süreçte şimdiye kadar toplamda 68 proje destek sunan Salt Araştırma Fonları; bu yıl imparatorluktan cumhuriyete Türkiye’nin iki yüzyıllık kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950 sonrası sanat, mimarlık ve tasarım alanlarında özgün belge edinimi ve araştırma hedefli projeleri teşvik edecek.
Değerlendirme aşaması
Fon, toplumsal değişim ve dönüşümlerle ilişkili yerel örnekleri disiplinlerarası ve çok yönlü bakış açılarıyla inceleyen, yeni kaynakları görünür kılan veya genel geçer kanıların güncel bulgularla sorgulanmasına olanak sunmayı amaç edinen araştırmaları yönelik. Bu nedenle Salt’ın arşiv koleksiyonu başta olmak üzere mevcut kaynaklara yeni bakış açıları sunan ve göz ardı edilmiş konulara özgün yaklaşımlar getirerek katkı sağlayan uzun soluklu araştırmalara eklemlenebilecek nitelikteki çalışmalara değerlendirme aşamasında öncelik tanıyor.
Salt Araştırma Fonları Başvuru süreci
İki aşamada tamamlanacak başvuru süreci sonucunda seçilen araştırma projelerinin her birine 20.000 TL’lik fon desteği sağlanacak. 20 Şubat Pazartesi günü saat 18.00’e kadar devam eden ön başvurularla konu, dönem ve araştırma alanı bakımından içeriğin uygunluğu değerlendirilecek. Bu aşamayı geçen aday projeler için son başvuru tarihi 20 Mart Pazartesi; sonuçların duyuru tarihi ise 18 Nisan Salı. Desteklenen projelerin çıktıları, Aralık ayında düzenlenecek bir sunum programıyla kamunun yorum ve katkılarına açılacak.
Seçici kurul
Bu yılki değerlendirme süreci Prof. Dr. Gülhan Balsoy (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşe Erek (Kadir Has Üniversitesi), Dr. Bilge İmamoğlu (TED Üniversitesi), Sezin Romi (Salt) ve Lorans Tanatar Baruh’un (Salt) yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütülecek. Değerlendirme aşamasında, Salt araştırmalarının odaklandığı sanat, tarih, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomiye odaklanan konular göz önünde bulundurulacak.
Sanat araştırmaları
1950’lerden günümüze Türkiye kültür ve sanat ortamı içerisinde kırılma anları oluşturan süreçlerin, kişi ve kurumların, sergi ve etkinliklerin incelenmesini kapsar. Sanat tarihinin farklı disiplinlerle birlikte okunup yorumlanmasını, yerel ve uluslararası bağlamda değerlendirilmesini ve mevcut kaynakların yeniden ele alınıp geliştirilmesini amaçlar.
Mimarlık ve tasarım araştırmaları
1950’ler sonrası Türkiye’de mimari pratikler ve tasarım yaklaşımlarına ilişkin, basılı kaynakların dışında kalan veya mevcut kaynaklara özgün yaklaşımlar getiren içeriklere yöneliktir. Tasarım nesnelerinden yapılı çevreye her türlü ölçek konu olarak seçilebilir.
19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ve 20. yüzyıl Türkiye’sinin toplumsal ve ekonomik dönüşümünü detaylandıran çalışmalar ile kent araştırmalarını kapsar.