Sanatçı Şevval Başalan’ın kadın kimliği ve toplumsal kodları ele aldığı “Ziyafet” isimli sergisi Piramid Sanat’ta açıldı. Küratörlüğünü Öykü Eras’ın üstlendiği sergi, Adem ile Havva’nın ve Lilith’in mitolojik hikâyelerini modern bir perspektifle izleyiciye sunuyor.
Şevval Başalan’ın sergideki işleri yaratılış mitlerinde genellikle itaat ve kabullenme simgesi olarak tasvir edilen Havva’nın ve bağımsızlığın ve isyanın kadim figürü olarak öne çıkan Lilith’in anlatısından besleniyor. Sanatçı, bu iki figür arasındaki diyaloğu merkeze alarak, izleyicide kadın kimliği ve toplumsal kodlar üzerinden derinlemesine bir sorgulama yaratıyor.
Sergideki eserler, Havva’nın itaatkar figürü ile Lilith’in başkaldırı dolu karakteri arasındaki çarpıcı zıtlığı vurguluyor. Sanatçı böylece kadınların yaşadığı çatışmaları ve direnişi simgesel bir dille işlerine yansıtıyor.
“Bir kadın yaşadıysa bu dünyada cennet ve cehennemi, kazanmıştır tüm zaferlerini. Bir kadın düşmesinden değil, şahlanışının ihtişamından korku salıyorsa etrafına, ilmek ilmek dokumuştur ruhunun kabuk tutmuş her yerini!
…ve bir kadına çelme takacaksan eğer, emin ol onu yerle bir edeceğinden! Çünkü senden önce kalkarsa eğer, sever seni hakettiğin yerden…” diyen sanatçı “Ziyafet” adlı sergisinde özellikle kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine dikkat çekmek istediğini vurguluyor.
Başalan, ziyaretçileri sadece eserleri izlemeye değil, aynı zamanda kişisel ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya da davet ediyor. “Ziyafet”, izleyicilere, mitolojik ve tarihi öyküler aracılığıyla günümüzde hala devam eden cinsiyetçilikle yüzleşme olanağı tanıyor.
8 Ağustos’a kadar görülebilecek sergi boyunca Şevval Başalan, konuk eleştirmenler ve sanat tarihçileri eşliğinde sohbet, panel ve tartışmalar da düzenlenecek.