Esra Gülmen, Don't Play With My Emotions, Acrylic hand paint on drum kit, 160 x 150 x 105 cm.

Pilevneli’den Eş Zamanlı İki Sergi

/

PİLEVNELİ, sanatçı Esra Gülmen’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Don’t Play With My Emotions”ı ziyaretçilerle buluşturuyor. Pilevneli Dolapdere’de 28 Mayıs’a kadar devam edecek sergi, “Duygularımla Oynama” anlamına gelen başlığı ile Esra Gülmen’in insandan, insan psikolojisinden ve problemlerden esinlendiğini ortaya koyuyor.

Sokaklar, posterler, sosyal medya, sohbetler, şarkı sözleri, film ve kitaplar gibi güncel hayatın ve popüler kültürün araçlarını inceliyor, ilham alıyor ve eserlerine konu ediyor. İnsanların etrafına bıraktığı işaret olan imgeler üzerinden sorular soruyor. Genellikle bir kavramı veya duyguyu inceleyerek sorularına başlayan sanatçı, bu kavramla ‘oynayarak’ ve onu anlamaya çalışarak eserlerini yaratıyor.

Esra Gülmen, Yesterday’s Feelings, 2022, Hand paint on polyester, 26 x 27 x 16 cm.
Edition of 15+2AP

Duygularla ‘Oynuyor’

Sanatçının gelenekselin dışında farklı mecra ve tekniklerden de yararlandığı “Don’t Play with My Emotions” sergisi, Gülmen’in kendi duygularıyla “oynadığı”; ziyaretçiye de oyun alanı sunduğu bir mekan yaratıyor. Gülmen alışılmışın dışında ve gündelik hayata ait objeleri ve müzik enstrümanlarını da tuval yüzeyi gibi değerlendiriyor. Mecra ve kavramlarla oynayan sanatçının çalışmayı seçtiği yüzey alanı, eserin anlamını ve sorguladığı kavramı ya da duyguyu destekliyor. Bu sayede sanatçı inşa ettiği geçici kurguda ziyaretçiyi gündelik duyguları, alışkanlıkları, sevme/sevilme biçimleri üzerine düşünmeye çağırıyor.

Esra Gülmen, What Will People Think?, 2022, Engraved marble, 70 x 50 x 13.5 cm. Edition 2 of 5+2AP

21. Yüzyılın Gerçekliği

21. yüzyılın gerçekliği üzerine eğilen Gülmen, kimi zaman popüler kültürdeki en tanıdık söylemleri kişiselleştirirken kimi zaman da kendi kişisel cümlesini anonimleştiriyor. Bu amaç için de malzemede sınır tanımıyor. Sanatçı, bir sergi yapmanın, süreci ve sonuçlarıyla, nereden geldiğimiz üzerine düşünmenin yeri, zamanı ve mekanı olduğunu ifade ediyor.

İlginizi çekebilir:  Ödüllü Kısa Filmler Dijital Platformlarda
Tarık Töre,”Döv Beni”, Kağıt üzerine akrilik ve sprey boya, 200 x 150 cm, 2021.

PİLEVNELİ eş zamanlı olarak Tarık Töre’nin “Caspar David Friedrich Nietzsche Guevara” adlı sergisine de ev sahipliği yapıyor. Yaşadığı çağın hafızasını ifade etmeyi amaçlayan Töre, yeni dünya düzeni içerisinde insanı ve hayat içerisindeki yolculuğunu parçalar, bölümler altında değerlendiriyor.

Duygu, Akıl ve Eylem

Serginin başlığı üç ayrı “ikonun”, tarihten üç ayrı bölümün birbirine geçmiş halini temsil ediyor: Alman romantik ressam Caspar David Friedrich, filozof Friedrich Nietzche ve aktivist, savaşçı politik figür Che Guevara. Friedrich insanın romantik yönünü ve duygularını, Nietzche aklı, Che ise eylemi temsil ediyor.  Duygular, akıl ve eylem -yani bu üç mekanizma- arasındaki karmaşa sergide yer alan eserlerde kendini gösteriyor.

Büyük Resim

Ciddi meseleleri karikatürize ederek yorumlayan Töre, üç önemli figürün felsefelerini ve tarihsel varlıklarını kabul ediyor ve farklı görüşlerle harmanlıyor. Bakış açısını biraz değiştirerek üç figürü farklı karakterlere dönüştürüyor. Sergide, bütününde “büyük resmi” oluşturan çeşit çeşit figürler, günümüz insanının zihninin içini ve kafa karışıklığını yansıtıyor.

Sergiler, Pazar ve Pazartesi günleri hariç 10.00 – 18.00 saatleri arasında PİLEVNELİ’de ziyaret edilebilir.

Previous Story

Sanat Dünyasının Ailesinin Buluşacağı Günler: CI Bloom

Next Story

Galeri ve Müze Duvarları Boşalıyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.