Photograph: Courtesy Tai Kwun

Piksel Ormanı

//

İsviçreli multimedya sanatçısı Pipilotti Rist’in “Behind Your Eyelid” başlıklı sergisi Hong Kong’daki JC Contemporary’de 27 Kasım tarihine kadar ziyaretçilerle buluşuyor. Serginin en dikkat çeken eseri 3 bin LED ışıktan oluşan video, ışık ve ses enstalasyonu “Pixel Forest”.

Sanatçının Hong Kong’daki ilk kişisel sergisi olan “Behind Your Eyelid”de sanatçının son 30 yılda ürettiği yaklaşık 50 eseri yer alıyor.

Pixel Forest. Courtesy of Tai Kwun.

60 yaşındaki sanatçı ‘Piksel Ormanı’nı yaratırken sanal gerçeklik gözlüklerinden ilham aldığını söylüyor. Sanal gerçeklik gözlüklerini ilk deneyimlediğinde odayı etrafında algılasa da kendini çok yalnız hissettiğini ifade ediyor.

The “Central Hong Kong Chandelier” (2021) sits alongside “Big Skin” (2022). Credit: Rebecca Cairns / CNN

Sanatçı dijital dünyamızın içsel kaosunu, ziyaretçilerin dokunarak deneyimleyebileceği, kendi ifadesiyle  “sert, çiğ sanal gerçeklik” ile sorguluyor. CNN’in haberine göre, ‘Piksel Ormanı’nda dolaşırken kendinizi bir laptop ya telefon ekranındaymış gibi hayal etmek çok kolay. Bu anlamda da eser, ziyaretçilere teknolojinin içinde kaybolmanın ne kadar kolay olduğunu hatırlatıyor.

İlginizi çekebilir:  Yarıyıl Tatili: İstanbul'da Çocuklara Sanat
“Water Tiger Colour Balm” (2022) is an outdoor video installation, created for the space outside the JC Contemporary Gallery in Tai Kwun, Hong Kong. Credit: Tai Kwun

Teknolojinin bazen bir illüzyon olduğunu söyleyen Rist, “İnsanlar sanal ortamda konuşurken iletişimde olduklarını sanıyor ama yan yana olmak tamamen farklı bir şey” diye konuştu.

Rist’in sergiye özel ürettiği iki işin de yer aldığı seçkide, “Sip My Ocean” (1996) ve “Ever is Over All”ın (1997) da aralarında sayılabileceği video işleri ile “Big Skin” gibi mekana özgü enstalasyonlar da yer alıyor.

Sip My Ocean (1996). Courtesy of Tai Kwun.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Tobias Berger, uzun zaman önce üretilmiş olsalar da, sanatçının eserlerinin yeni teknolojiye kolaylıkla adapte olabildiğini ifade ediyor. Covid-19 pandemisinin beraberinde getirdiği izolasyon, anksiyete ve özellikle insanların birbirleriyle olan bağlantısına dair temaların ise sergiyi şu anda çok daha güncel ve anlamlı kıldığının altını çiziyor.

Previous Story

Akbank Kısa Film Festivali

Next Story

Enter Art Fair’da Türkiye’den İki Galeri

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.