Parkorman “Community Park” Mı Olacak? - ArtDog Istanbul

Parkorman “Community Park” Mı Olacak?

Bonus Parkorman, Doğuş Grubu tarafından Garanti BBVA işbirliğiyle yenileniyor. Mekân, 12 ay açık olacak ve bu yaz İKSV Gezgin Salon Festivali, Massive Attack konseri gibi pek çok etkinlik burada gerçekleşecek. Üstelik hayvan dostlarıyla gelmek isteyenler için yurtdışındaki örneklerinde olduğu gibi bir pet alanı da yapılacak.

/

Bonus Parkorman, İstanbul’a doğayla iç içe bir sosyal alan sunmak için kapılarını açtı. Doğuş Grubu’nun 3.0 vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen projelerden biri olan Bonus Parkorman, “Ormanın İzin Verdiği Kadar Park” mottosuyla toplumsal faydayı doğal dengeyi koruma bilinciyle herhangi bir yıkım yapılmadan, mevcut 21 yapının doğaya saygılı şekilde rehabilitasyonuyla ve doğal dengeyi koruma gayesiyle yenilendi. Mekân, spor alanları, açık ve kapalı çocuk oyun alanları, yeme-içme mekânları, sosyal etkinliklerin ve konserlerin düzenleneceği etkinlik alanlarıyla doğanın içinde kapsayıcı bir sosyal yaşam alanı sunuyor.

Bonus Parkorman 29-30 Haziran’da İKSV Gezgin Salon Festivali’yle ziyaretçilerini ağırlayacak.  Yaz boyu Babylon Soundgarden, Massive Attack, Judas Priest, Monkey Project – Unforbidden Festival gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak. Parkorman’da açık hava sinemaları, tiyatrolar, stand-up gösterileri ve performans gibi kültürel etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nafiz Karadere‘yle konuştuk.

Öncelikle, Doğuş 3.0 vizyonu ne ifade ediyor? 3.0 vizyonu, önceki versiyonlarından nasıl ayrılıyor ve Doğuş Grubu’na ne gibi yenilikler getirecek?

Şöyle ifade etmeye çalışayım. Biz Doğuş Grubu olarak pandemi günlerini aslında bir anlamda fırsata çevirmeye çalıştık. Doğuş 3.0 vizyonunu da pandemi günlerinde ortaya attık. Çünkü zaten pandemi, hepimizin düzenini kendiliğinden değiştirmişti. Hayatlarımıza yepyeni çalışma alışkanlıkları girdi. Zorunlu olarak yeni bir düzenle karşılaştık. Dolayısıyla bu süreçle beraber biz de Doğuş 3.0’ı tasarladık. Bu konuda Yönetim Kurulu Başkanımız Ferit Şahenk Bey’in desteğiyle bütün organizasyonu gözden geçirerek her şeyi sil baştan yeniden tasarladık. Sürdürülebilirliği Doğuş’un lifestyle’ı haline getirmek için çalışmalara başladık.

İş yapma biçimimizin en tepesine sürdürülebilirlik çatısını kurduk. Dolayısıyla artık bütün düşünce yapımız da bu şekilde düşünmeyi öğrenmeye başladı. Bu çok önemli bir değişimdi. Kültür, sanat, spor, gastronomi alanlarında yaptığımız tüm işlerde sürdürülebilirliği yaygınlaştırmaya başladık. Böylelikle eskiye göre çok daha koordineli bir çalışma yapısının içerisine girdik. Organizasyonel anlamda yapısal değişikliklere girdik. Mesela, burası da dahil olmak üzere, entertainment yapımızı hospitality yapısının içerisine taşıdık. Sinerjiyi azami seviyeye getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.

“Burayı Community Park’a Çeviriyoruz”

Peki, Bonus Parkorman projesi bu kültürel dönüşüm yolcuğunda nasıl bir yerde duruyor? Plastik sanatlara yer olacak mı, yoksa Parkorman’da daha çok müzik ve sahne sanatlarıyla mı karşılaşacağız?

Hayır, şöyle söyleyeyim, burası hatıralarda hep bu şekilde kaldı: Parkorman yazın açılır, iki festival olur, konserler olur ondan sonra ekim gibi kapılarını kapatır. Biz bu düzeni değiştiriyoruz. Yabancıların deyimiyle burayı bir tür “community park”a çeviriyoruz. Şehrin göbeğinde, fiziksel olarak böyle yeşil bir alandayız. Dolayısıyla burayı herkesin en kolay şekilde ulaşım sağlayabileceği, festivallerle ve konserlerle eğlenebileceği, açık alanda spor faaliyetlerini sürdürebileceği bir sosyal alan olarak tasarladık.

Bunların dışında, ziyaretçilerin içerideki kafelerden yiyeceğini, kahvesini alıp açık ofis olarak kullanarak bilgisayarını açıp bütün gün çalışabileceği, evcil hayvanıyla geldiği zaman “şimdi burada serbest bırakabilir miyim?” diye düşünmeyeceği çünkü ona özel tasarlanmış alana bırakabileceği, çocuklarıyla gelen aileler için yine çocuk alanlarının olduğu hem açık hem de kapalı workshoplara katılma imkânlarının olacağı bir yaşam alanı sağlıyor Bonus Parkorman.

Plastik sanatlar konusunda da bizim “Sanata Bir Yer” isimli çok önemli projemiz var. Bu proje, Doğuş Grubu olarak çok sevdiğimiz bir proje gerçekten. İsminden de anlaşılacağı üzere bu projeyle sanata yer açmaya çalışıyoruz. Çünkü çok değerli genç sanatçılarımız var ama yaptıklarını sergileyebilecekleri bir alan bulmakta zorlanıyorlar. Biz Doğuş Grubu’nun çok çeşitli alanlarını genç sanatçılarımıza açıyoruz. Hem dijital ortamda hem fiziksel ortamda alan sağlıyoruz ve onları kendi doğal alıcılarıyla bir araya getiriyoruz. Dolayısıyla bir galeri ile çalışmadığımız için onlar kendi ürünlerini, eserlerini tanıtıyorlar burada ve satış imkânı buluyorlar. Bonus Parkorman’da da “Sanata Bir Yer” projesi kapsamında tasarladığımız bir yerimiz var. Bu imkânı burada da yaşatmaya devam edeceğiz.

Bonus Parkorman 12 Ay Açık Olacak

Bonus Parkorman bu hafta sonu etkinliklere açılıyor fakat tam anlamıyla tüm rehabilitasyon çalışmalarının biteceği tarih belli mi ve yıl boyunca açık olacak mı?

Burası çok büyük bir alan ve dolayısıyla yoğun bir emek ve zaman istiyor. Özellikle rehabilitasyon, çevre düzenleme, eski yapıları ayağa kaldırma, inşaat alanlarında çalışmalar devam ediyor. Ben hayalimi söyleyeyim, önümüzdeki sezon çok daha farklı, çok daha bitmiş  göreceksiniz. Ama tam olarak bitmesinin önümüzdeki sene kış sezonunu bulacağı öngörülüyor. 12 ay açık olacak. Tesislerin bazıları kış sezonunda aktif kalmaya devam edecek. Örneğin şu an, bu hafta sonu gerçekleşecek Gezgin Salon Festivali için sahne kurulumu yapılıyor. Sahneyi ekim ortası – ekim sonu gibi kaldırıyoruz, portatif bir sahne olarak düşünebiliriz. Kışın, sahnenin olduğu alan tamamen açık alana dönüşecek ve kış etkinlikleri için geniş bir alan sağlayacak. Winter park gibi hayallerimiz var.

Hayvan Dostlarımız için Özel Alanlar

Bahsettiğiniz tesislerin içinde neler var? Çocuklar için, bisikletliler için, hayvan dostlarını getirmek isteyen misafirler için uygun alanlar tasarlandı mı?

Öncelikle 8 bin kişi kapasiteli bir konser alanımız var. Bunun yanında bir yüz kişilik bir amfi tiyatro yer alıyor, burada da birçok farklı etkinliği hayata geçirmeyi planlıyoruz. 6.5 kilometrelik bir bisiklet parkuru yer alacak, çalışmalar hala devam ediyor, basit ve zor parkur yapılıyor. Yaklaşık 1-1.5 kilometrelik bir yürüyüş parkuru olacak.

Şu anda çocuklar için hem park olarak kullanabilecekleri -biz oraya kod adı olarak Çocuk Vadisi diyoruz- hem de workshoplara katılabilecekleri açık ve kapalı alanlar tasarlıyoruz. Hayvan dostlarıyla gelmek isteyen misafirler için pet alanı tasarlıyoruz, aynı yurtdışı örneklerinde olduğu gibi. Maalesef Türkiye’nin en büyük eksikliklerinden bir tanesi bu. Hayvan dostlarıyla sosyal bir alana gelen ziyaretçiler onlarla ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Çünkü onlara uyumlu alanlar yok bizim parklarımızda. Varsa da çok sınırlı şekilde var. Burada en iyi şekliyle olacak. Bunların hepsi projemizin ana başlıkları oluşturuyor.

Bonus Parkorman’da düzenlenecek etkinliklerden haberdar olmak için Instagram üzerinden takip edebilir; haftanın her günü 06.00-23.59 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Previous Story

Seal Türkiye’de

Next Story

James Baldwin 100 Yaşında Modern Klasikler’de

0 0,00