Renklerin psikolojik etkileri, üzerine uzun zamandır konuşulan bir durumken tüm dünyayı etkisine alan bir salgın ve devamında hayata geçirilen karantina sürecinin renklerle olan ilişkiyi etkileyeceğini tahmin etmek zor değil. Artnews, karantina anksiyetesine karşı etkisi olan, sürpriz bir rahatlatıcı etmeni ele aldı: Renkler!
Ofis Eve Taşınınca Duvar Rengi Önemli Hale Geldi
Karantinada evinin salonunu ofise çeviren ve duvar rengini değiştiren ABD’li çevre mühendisi Maris Mann-Stadt’ın hikayesi üzerinden renklerin psikolojik etkilerinden bahsetti. Karantinada evinin salonunu ofise çevirmeye karar veren Mann-Stadt, koyu bir somon pembesi olan boyanın sorun yarattığını, güneş batınca odanın oldukça karanlıklaşarak iç karartıcı bir hal aldığını fark etti. Bu sebeple odayı boyamaya karar veren mühendisin son kararı “Organik ve iç karartmayan bir renk” olarak tasvir ettiği, Curator markasının açık yeşile çalan bir mavi tonu oldu.
Talebi Artırdı, Tercih Edilen Renk Paletini Etkiledi
Pek çok çalışan evden çalışmaya geçince, odalarının duvar rengi hayatlarında çok daha önemli bir noktaya ‘terfi etti’. Bu ‘geçici ofis’ ortamında ne kadar uzun süre çalışacaklarından emin olmayan çok sayıda insan için duvarları boyatmak bir lüksten çok bir ihtiyaca dönüştü.
Mann-Stadt ailesinin seçtiği marka olan Curator, pandemi sürecinde imalat kapasitelerini artırarak çift vardiya sistemine geçtiklerini paylaşırken, talebin artmasının yanı sıra insanların pandemide daha farklı renkler istediğini belirtti. Pandemi tercih edilen renk paletini de etkilemişti…. Lüks boya markalarından Farrow&Ball’un ise geliri yüzde 20 artarken, şirket online satışların üç kattan daha fazla oranda arttığı bilgisini verdi. Ayrıca markanın artık video chat ile hizmet veren renk danışmanı da şu ana dek görmediği oranda yüksek talep görüyor.
Griler Yerine Mavi, Yeşil Tonları Yükselişe Geçti
Mann-Stadt gibi pek çok kişi bütün gün baktıkça, koyu renklerin klostrofobik olabileceği kanısına vardı. Curator markasının en popüler üç yeşil tonunun –Dock Leaf, Fisherman’s Boat ve March Day – satışı pandemi döneminde yüzde 59 arttı. Daha önce popüler olan koyu gri tonunun ise satışı yüzde 90 oranında azaldı. Kahverengi ve kırmızı tonlarının da gözden düştüğünü paylaşan firma, insanların şu an istedikleri tonların doğal, nötr tonlar olduğunu belirtirken; mavi ve yeşillerin, canlı pembe, sarı ve mor tonlarının talep gördüğünü söyledi.
Psikolojide yeşil tonları sakinlikle, mavi ise güven duygusuyla ilişkilendiriliyor.
Negatiflik İçindeyken Pozitif Renkler İstiyoruz
“Duvar renklerinin bizi sakinleştirmesini istiyoruz” diyen tasarımcı ve renk uzmanı Garry Cohn, “Pantone’nin 2019’daki “canlılık ve coşku hissi veren” yılın rengi “Living Coral”ın aksine, yeşil tonları bizi güvende hissettiriyor” derken negatif durumlarda elimizde pozitif bir şeyler bulundurmak istediğimiz için pozitif renkler seçtiğimize dikkat çekti. Tasarımcı Amy Lau pandemi döneminde insanların bir yenilik ihtiyacı içinde olmasının etkisine vurgu yaparken, tasarımcı Raymon Boozer canlı, keskin renk tercihlerinin doğal ve sakin tonlara döndüğünü paylaştı.
Pandemi sürecinde renk seçimleri nasıl gelişirse gelişsin, bu süreç bittiğinde, maskeleri çıkarır çıkarmaz, seçimlerin değişmesi çok muhtemel. Garry Cohn’a göre, “Popüler renk paletinin aynı kalmasını bekleyemeyiz, renklerin de bir modası vardır.”
Kaynak: ARTnews
Yazar: Kyle Chayka
Tarih: 22.10.2020
Orijinal Başlık: The Surprising Power of Color to Ease Quarantine Anxiety