Dün Ömer Uluç’un onuncu ölüm yıldönümüydü. Dostları ve Ömer Uluç ile yolları bir yerde kesişenler onu dün bir araya gelerek andı. Ömer Uluç ile 1980’li yıllardan itibaren yapılan söyleşilerin bir derlemesini içeren “Umut Burnundan Dolaşarak – Ömer Uluç ile Söyleşiler” isimli kitap da sanatçının onuncu ölüm yıldönümü nedeniyle bu kez Alef Yayınevi’nden basıldı.
İlk baskısı, 2013 yılında Sanatatak Yayınevi tarafından yapılan kitap ikinci baskısı için Ömer Uluç’la yapılmış farklı söyleşilerle genişletildi.
Kitaptaki söyleşiler Ömer Uluç’un uzun yıllar yaşadığı ve sergiler açtığı Fransa, ABD ve Nijerya’daki yıllarını ve İstanbul-Berlin-Den Haag duraklarını kapsıyor; söyleşiler yaklaşık otuz yıla yayılıyor.
Kitapta yer alan söyleşiler sadece Ömer Uluç’un eserleri ve sergilerine odaklanmıyor. Kitapta Uluç’un özgürlüğe, sanata bakışın özgürleşmesine, akademizm ve akademizmin aşılabilmesine, sanatın düşünce ve diğer sanatlarla ilişkisine, edebiyat ve şiir, yerellik-evrensellik gibi sanata içkin ve sanatın dışına taşan kavramlara dair düşünceleri ve keskin gözlemleri yer alıyor.
Umut Burnundan Dolaşarak’ın gözden geçirilmiş ve genişletilmiş ikinci basımda 40 söyleşi ve sanatçının kendi yazdığı 3 metin yer alıyor.