NFT Özel Dosya: “Yeni Nesil Finans Balinalarının Koleksiyon Savaşı”

///
  • Son dönemde sanat dünyasında adından sıkça söz ettiren NFT hakkında ne düşünüyorsunuz, NFT’yi nasıl tanımlarsınız?

Kendi adıma eşsiz ve oyun değiştirici bir iletişim formu olarak tanımlıyorum. NFT, yapısı gereği üretici ve alıcı arasındaki alışverişin kilidini kaldırarak tüm dünyayı hızlı bir şekilde etkisi altına alıyor.

The Blind, 2021.

“Fikri Mülkiyet Konusunda Çığır Açtı”

  • Sanat dünyası NFT tabanlı eserlerin sanatsal değerini tartışıyor. Sizce NFT’nin sanatın içindeki yeri nedir?

Sanat dünyasının NFT’yi tartışması muhteşem bir değer. Sanat dünyasının üzerine düşündüğü, tartıştığı ve yorumladığı değerler köklü bir değişimi ve yeniliği peşinden getirmiştir. Bu tartışma NFT’nin hayatımıza girişini ve potansiyelini kavramamızı daha da hızlandıracaktır. NFT’nin sanat içindeki yeri, doğrulanabilirliği, bölünemez olmasından kaynaklı olarak fikri mülkiyet konusunda çığır açmış olmasıdır. Bu yüzden güzel sanatlar dünyasındaki fiziksel gerçekçiliğin yansıması olarak düşünebiliriz.

https://www.instagram.com/p/CDl1E6dnmoY/?igshid=1poam9pj3m35g

“Finans Dünyası ile Büyük Bir Dertleri Var”

  • Siz de NFT tabanlı eserler üretiyorsunuz. Bu eserlerin alıcıları konusunda neler söylemek istersiniz?

Eserlerimin NFT eserleri olduğuna katılmıyorum. Ben uzun yıllardır dijital ortamda görsel ve işitsel eserler yarattım. Şimdi ise ürettiğim eserleri NFT altyapısı sayesinde değiştirilemez bir şekilde kimliklendiriyorum. NFT sayesinde eserlerimin fikri mülkiyetinin ispatını bir ölçekte sağlıyorum ve onun yarattığı düzlemde dağıtımını sağlayıp koleksiyonerlerle bir araya geliyorum. NFT sayesinde koleksiyonerliğe başlamış kişiler için tahmin edilemez, trendi yakalama ve trend yaratma kaygıları olmayan, teknoloji ve blockchain tabanlı finans konusunda derinliği olan bambaşka bir koleksiyoner tipi olduğunu söyleyebilirim. Bu yeni nesil koleksiyonerler, sergi, kürasyon, küratör, müzayede evleri vs… anahtar kelimeleri olan dünyadaki açık artırma canavarı koleksiyonerlerden çok farklı ve onların finans dünyası ile büyük bir dertleri var 🙂

İlginizi çekebilir:  Louvre'un 'Çalıntı Eserler'le Dolu Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Furry Impression, soleil levant, 2020
  • Sizce NFT sanat dünyasında sağlamlaşıp kalıcı hale gelir mi? Yoksa bir balon mu?

NFT bir balon değil. NFT iletişim formu olarak üretici ve tüketici arasındaki yerini şimdiden aldı. Teknoloji sayesinde de öngörülemez bir şekilde çok farklı formlarda hayatımıza girecek. NFT ile alım yaparken kullanılan kripto para birimlerinin değeri büyük bir düşüş yaşamadığı sürece (ki bunun hala bir garantisi yok) ani bir düşüş sonrası hayal kırıklığı yaşamak çok olası. Fakat bu tip bir finansal hayal kırıklığından dolayı NFT’ye balon demek büyük bir haksızlık olur.

Furry Lisa, 2020.

“Meydan Okumayı Seviyorlar”

  • Sanat dünyasındaki bu yenilik pandemi kaynaklı mı? Küresel salgının ardından yeni bir dünyaya mı adım attık?

Sanat dünyasına NFT’nin etkisi kripto paraların değer kazanmasından ve uzun süredir bu istikrarın sürmesinden kaynaklı. Kripto para birimlerinden devasa kazançları olan, geleneksel finans merkeziyetçiliğine savaş açan yeni tip koleksiyonerler kendilerini NFT koleksiyonları ile ifade etmeyi ve açık artırmalarda birbirine meydan okumayı seviyor. NFT altyapısı ile eserlerini dağıtan sanatçılar bu yeni nesil finans balinalarının koleksiyon savaşına şahit oluyor. Bu yeniliği kendi açımdan böyle yorumluyorum. NFT, pandemi ve balinalar konusu bence üzerine tez yazılması gereken bir derinliğe sahip. Bu büyüklükteki bir konuyu uzmanlarına bırakmak isterim. Umarım cevaplarım sizler için yeterli olmuştur.

Fragile, 2020.
Murat Yıldırım (Muartive)
Previous Story

NFT Özel Dosya: “Pandemi Teknolojiye Adaptasyonumuzu Artırdı”

Next Story

İstanbul Açık Hava Sahnesine Dönüşecek

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.