ABD Hazine Bakanlığı (US Treasury), NFT pazarının kara para aklamak için kullanılabileceği uyarısında bulundu. Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan çalışmada, bu şekilde yapılacak olan kara para aklamanın terör organizasyonlarını fonlamada kullanabileceğine dikkat çekildi. Yükselen NFT pazarının suçlular tarafından haksız yollarla kazanılmış paranın ‘yasal hale getirilmesi’nde yöntem olarak tercih edilebileceği vurgulandı.
“Study of the Facilitation of Money Laundering and Terror Finance Through the Trade in Works of Art” başlıklı rapora göre, 2021 yılının ilk 3 ayında NFT pazarında 1.5 milyar dolarlık ticaret yapıldı. Pazar bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,627 oranında büyüdü.
Terör Finansmanı ve Finansal Suçlar biriminin (Office of Terrorist Financing and Financial Crimes) stratejik politikalar bölümünden Scott Rembrandt konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamasında, “Suçluların Amerikan finansal sistemini kötüye kullanmasına izin veren yasal boşluklar ve kurumsal şeffaflık gibi sistemik engellerle mücadele ederken, bir yandan da sanat endüstrisi gibi diğer sektörlere özel kara para aklama risklerini inceliyoruz” cümleleri yer aldı.
Neden Tercih Edilebilir?
The Art Newspaper’ın haberine göre coğrafi sınırlamalarının olmaması, transferin anında gerçekleşebilmesi ve fiziksel bir objenin alım-satımında tabi olunan düzenlemelerin aksine alışverişin dijital ortamda gerçekleşmesi gibi NFT’lere has özellikler, non-fungible token’ların kara para aklamada kullanılmasında tercih nedeni olabilir. Öte yandan suçluların sattıkları NFT’yi farklı bir dijital hesapla yeniden satın alarak satış kaydı oluşturmaları ve bu metotla para aklamaları da mümkün.
Platformlar Çok Farklı, Düzenlemeleri Uygulamak Zor
Rapor, dijital pazarda düzenlemelerin uygulanmasında, NFT platformlarının doğasından kaynaklanan zorluklara da vurgu yaptı. Platformların yapısı, mülkiyet modelleri ve standartlarının birbirinden farklı oluşunun süreci karmaşık hale getirdiği hatırlatıldı.
Yeni Bir Pazar
Washington D.C.’de kara para aklama karşıtı (Anti-money laundering / AML) düzenlemeleri desteklemek amacıyla çalışmalar yürüten Global Heritage Alliance adlı organizasyonun yöneticisi Peter Tompa, “NFT pazarı çok yeni olduğu için ve düzenleyicilerin de dahil olduğu pek çok insan tarafından henüz anlaşılamadığı için endişe doğuruyor” dedi. NFT satışlarına -belirli koşullar altında -çeşitli düzenlemeler getirilerek bunun önüne geçilebileceğini ifade etti.
ABD’de 30 şehirde 190 galeriyi temsil eden The Art Dealers Association of America (ADAA), Hazine Bakanlığı’na yaptıkları bu çalışma ve önerileri için teşekkürlerini sundu.
Rapora linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.