Nâzım Hikmet Şişli'de - ArtDog Istanbul

Nâzım Hikmet Şişli’de

Şişli Belediyesi, Nâzım Hikmet’in 123. doğum yılına ithafen “Şişli’de Bir Nâzım” adlı kitabı yayımladı. Kitap, şairin Şişli’deki yaşamına odaklanarak, hayatında derin izler bırakan dönemi ve bölgeyi ayrıntılı bir şekilde ele alıyor. Ayrıca, 15 Ocak’ta CRR'de Şişli Belediyesi ve Nâzım Hikmet Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilecek özel bir etkinlikte, edebiyat ve sanat dünyasının seçkin isimleri bir araya gelecek.

/

Şişli Belediyesi, Nâzım Hikmet’in 123. doğum yılına özel olarak Şişli’de Bir Nâzım adlı kitabı yayımladı. Kitap, Nâzım Hikmet’in hayatında önemli bir yer tutan Şişli’deki dönemlerini ve bu bölgede geçirdiği günlerin izlerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

Şişli ve Nâzım

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın öncülüğünde hazırlanan kitap, şairin Şişli’deki yaşantısını bir başlangıç noktası olarak ele alıyor. Şişli’nin o dönemki sanatsal atmosferini, kültürel dönüşümünü ve bu değişimlerin Nâzım Hikmet’in eserlerine nasıl yansıdığını derinlemesine işleyen kitap, şairin doğum günü olan 15 Ocak’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek bir etkinlikle tanıtılacak.

Kitap, şairin çocukluk ve ilk gençlik yıllarını ailesiyle birlikte yaşadığı Nişantaşı günlerini kronolojik bir şekilde inceliyor. Projenin tasarımını Dündar Hızal üstlenirken, editörlüğünü Sibel Oral ve Veysel Saltanoğlu yaptı. Uğur Aktaş, Bahriye Çeri, Gökhan Akçura ve Sevdagül Kasap gibi isimlerin katkılarıyla zenginleşen kitap, Nâzım Hikmet’in Şişli’deki farklı dönemlerini kapsamlı bir şekilde ele alan makaleler içeriyor.

Kitap, aynı zamanda Nişantaşı Sultanisi’nde geçen öğrenim yıllarından, 1930’larda İpek Film Stüdyosu’nda geçen sinemacılık dönemine kadar Nâzım Hikmet’in günlük yaşamını, üretkenliğini ve dönemin toplumsal-kültürel dinamiklerini harmanlıyor. Şairin özellikle Valikonağı Caddesi’nde sıkça bulunduğu yerler ve eşi Piraye ile yaşadığı ev, bu kitap sayesinde ilk kez detaylı bir şekilde ortaya çıkarılmış durumda.

Nâzım’ın Sinema Kariyeri

Şişli’de Bir Nâzım kitabı, şairin çocukluk günlerinden başlayarak ilk edebi heyecanlarını ve yaşadığı dönemin zorluklarını gözler önüne seriyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Batı’ya dönük yüzünü temsil eden Nişantaşı’ndaki konaklarda büyüyen şairin, yaklaşan savaş yıllarındaki yoksulluğu nasıl deneyimlediği de kitapta işleniyor. Ayrıca, Kadıköy, Cihangir ve Gümüşsuyu gibi semtlerde kısa sürelerle yaşamış olsa da Nâzım Hikmet’in en çok bağ kurduğu Nişantaşı’ndaki evlerine ve o dönemki sanatsal uğrak noktalarına odaklanılıyor.

Şairin az bilinen sinemacılık kariyerine de ışık tutan kitap, İpek Film yıllarını detaylandırırken, Nâzım Hikmet’in şiirine ilham olan Şişli’nin ruhunu yeniden keşfetmemize olanak sağlıyor. Şairin doğum günü olan 15 Ocak’ta okurlarla buluşacak bu özel eser, Şişli Belediyesi ve Nâzım Hikmet Vakfı iş birliğiyle düzenlenecek etkinlikte, edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirecek.

Şişli Belediyesi’nden Nâzım’a Özel Anma Programı

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz’in ev sahipliğinde düzenlenecek program, oyuncu Altan Gördüm’ün sunumuyla gerçekleşecek. Etkinlik, saat 20.00’de Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Oral’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. Anma gecesi, geçen yıl kaybettiğimiz usta sanatçı Genco Erkal’ın sesinden, Nâzım Hikmet’in Otobiyografi adlı şiirinin dinlenmesiyle açılacak. Devamında Halil Ergün, Tilbe Saran ve Selçuk Yöntem, şairin farklı şiirlerinden seçkiler sunacak. Levent Ülgen ise Memleketimden İnsan Manzaraları eserinden Kartallı Kâzım bölümünü sahneleyecek.

Mercan Selçuk Dans Topluluğu, Nâzım Hikmet’in şiirlerini dans ve müzikle harmanlayarak izleyicilere benzersiz bir performans sunacak. Gecenin başlangıç ve kapanışında, Tarık Akan’ın çocuklarının kurucusu olduğu Özel Taş Koleji Korosu sahne alacak. Etkinlik, Erdal Erzincan ve Zuhal Olcay’ın müzik performanslarıyla son bulacak.

Previous Story

Havana’nın Duyusal Haritası

0 0,00