Dünyaca ünlü performans sanatçısı Marina Abramović’in retrospektif niteliği taşıyan Türkiye’deki ilk büyük ölçekli sergisi ”Akış”; Marina Abramović Institute (MAI) işbirliğiyle 31 Ocak – 26 Nisan tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) izleyiciyle buluşacak. Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde ise, 12 Şubat saat 19.00’da SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ”Marina Abramović ve Performans Sanatı” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.
Nazan Ölçer, bu serginin farkından şu şekilde bahsetmişti: “Abramović, İstanbul’a büyük bir projeyle gelecek. Sergi, her gün çoğunluğu Türk sanatçıların gerçekleştireceği canlı performanslardan, Marina’nın 50 yıllık sanat hayatına ışık tutacak çalışmalarından ve performans sanatı literatürüne ‘Abramović Metodu’ olarak giren ve ziyaretçilerin bire bir katılımıyla gerçekleşecek deneyimlerden oluşacak. İlk kez bir serginin başyapıtı ziyaretçiler olacak.” Ölçer, hem sergiyle ilgili izlenimlerinden hem de ”Abramović Metodu’’nun çağdaş sanatı nasıl dönüştürdüğünden konuşmasında bahsedecek.
Sabancı Müzesi’nde yer alacak ve çok disiplinli bir biçimde icra edilen performans sanatının herkesçe daha yakından tanınmasını ve tecrübe edilmesini amaçlayan sergi üç bölüme ayrılıyor: Serginin ilk bölümünde, Marina Abramović’in yaklaşık elli senelik kariyeri boyunca ürettiği ikonik performanslar, özel koleksiyonlar ve kurumlardan ödünç alınan eserlerle temsil edilecek. Serginin ikinci bölümünde, Ağustos 2019’da tüm disiplinlerde faaliyet gösteren sanatçılara yönelik yapılan açık çağrıya proje teklifleriyle cevap veren ve projeye davet edilen sanatçıların performanslarına yer verilecek. Müzenin ziyarete açık olduğu her gün, 12.00-20.00 saatleri arasında günde sekiz saat olmak üzere orijinal uzun süreli performanslar canlı olarak gerçekleştirilecek. Serginin son bölümünde ise, Marina Abramović’in seneler süren araştırmalar sonucunda gerçekleştirdiği ve başyapıtı olarak nitelendirdiği ”Abramović Metodu” deneyimlenecek. ”Metot”, hareket, hareketsizlik ve konsantrasyona odaklanan deneyimler yoluyla ziyaretçileri kendileriyle ve birbirleriyle bağ kurmaya davet edecek.
Nazan Ölçer Georg Avusturya Kız Lisesi’nde; Etnoloji, İlkçağ Tarihi, Yakın Doğu Tarih ve Kültürleri dallarındaki üniversite ve uzmanlık öğrenimlerini Federal Almanya’daki Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde yaptı. Münih Üniversitesi Etnoloji Bölümü koleksiyonlarında başladığı müzecilik çalışmalarını, öğrenim sonrası Münih ve Viyana Etnoloji Müzeleri ile Berlin İslam Sanatı Müzesi’nde sürdürdü. 1978-2003 arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi müdürlüğü yaptı. Hâlen Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü.