NADA Sanat Fuarı (New Art Dealers Alliance) organizatörleri bu ay Miami edisyonunu gerçekleştirmek yerine, dünyanın 44 farklı şehrinde küçük ölçekli sunumlara ev sahipliği yapacak. Gösterimler New York, Los Angeles, Varşova, Riga ve Tokyo’da gerçekleşecek.
Sadece Dijitalde Değil, 44 Farklı Mekanda
Herhangi bir yerde olmanız gerekmiyorsa, neden her yerde olmuyorsunuz? NADA’nın senede bir gerçekleşen Miami fuarını tasarlarken yaklaşımları bu oldu. Fuarın aralık ayının başlarında gerçekleşmesi planlanan 18. edisyonu, artık sadece çevrimiçi değil; aynı zamanda New York, Los Angeles, Varşova, Riga, Tokyo ve başka 39 şehirde daha sanatseverlere mikro-gösterimler sunacak.
97 Galeri Katılacak
Katılımcılar, online platforma eşlik etmek üzere bulundukları yere özel sunumlar yaratmaya teşvik edilirken, New York’tan White Columns ve Jack Hanley ile Los Angeles’tan Night Gallery’nin de dahil olduğu toplam 97 galeri katılımcı olarak izleyici karşısına çıkacak.
Artnet.com’un haberine göre, Baltık ülkesi Letonya’da önde gelen kar amacı gütmeyen kuruluş “Kim?” kendi alanlarında Riga’dan iki proje ağırlayacak. Kim?’in program direktörü Zane Onckule “bu jestle, kurumlar, sanatçılar, koleksiyonerler, vakıflar ve müzeler arasında yeni bir ilişki türü için temel oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Riga merkezli proje alanları Low ve 42 ile birlikte Kim? “Black Market” başlıklı grup sergisini sanatseverlere sunacak.
Fuarın Yokluğunda Etkinlik İçin Birlikte Çalışmanın Yollarını Bulmak
Varşova’da Raster Gallery, dört organizasyonun sunumlarına ev sahipliği yapacak: Moskova’dan Fragment Gallery ve Galerie Iragui ile Varşova’dan Leto ve Polana Enstitüsü. Katılan sanatçılar arasında Polonyalı heykeltıraşlar Paweł Althamer ve Olaf Brzeski yer alıyor. Raster’den Tomasz Szymański, motivasyonlarını “Sanatçılara fiziksel bir sunum fırsatı verebilmek istedik” diye açıklıyor.
Tokyo merkezli galeri Misako and Rosen’ın sahiplerinden NADA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Jeffrey Rosen, NADA’nın içinde bulunduğumuz zaman için çok uygun olduğunu, çünkü karşılıklı olarak birbirini destekleyen yapıda bir organizasyon olduğunu belirtirken “Buradaki zorluk, bir fuarın yokluğunda başarılı bir etkinlik yapmak için birlikte nasıl çalışılacağının yollarını bulabilmekti” diyor.
Pek çok satıcı gibi NADA üyeleri de bu yıl iptal edilen fuarlar ve karantina nedeniyle kaybedilen gelirlerin nasıl telafi edileceğini düşünmekten, giderek durgunlaşan çevrimiçi izleme odalarının ötesinde izleyici ve koleksiyonerlerle etkileşim kurmanın etkili yeni yollarını bulmaya kadar, pek çok engeli aşmaya çalışıyor. Hibridleştirilmiş, işbirliğine dayalı bir yaklaşım en iyi çözüm gibi görünüyor ve diğer sektörler de bunu dikkate alıyor.
Deneysel Modeller
Bu sonbaharda, bir grup Art Basel galerisi aralık ayında Mexico City’de Case Versalles’te bir gösteri düzenleyerek benzer bir hamle yapmaya karar verdi. Bu esnada, Berlinli tacir grubu stantlarını Berlin’e taşımaya karar verirken, Art Cologne’a katılmayı planlayan başkentteki ve Münih’teki galeriler, Art Cologne’un çevrimiçi satış platformuna eşlik eden @Home adlı yüz yüze girişim kapsamında de stantlarını sergiliyor.
Tüm bunlardan önce, galeri paylaşımı girişimi Condo ile Brüksel’de paylaşımlı bir alan olan La Maison de Rendez-Vous, sektörün bazı aktörlerinin halihazırda deneysel modeller hakkında düşündüğünü gösteriyor.
Sosyal Mesafeli Sanat Dünyasının Yeni Kuralları Neler Olacak?
Artnet.com “Görünüşe bakılırsa, eski kurallar artık cesur, yeni ve sosyal-mesafeli sanat dünyasında uygulanamayacak” yorumunda bulunurken, Jeffrey Rosen, durumu “Gerçekten çaresiz bir durum yaşamadan önce zaten çaresizlik modunda çalışıyorduk. Virüsten önce bile hayatta kalabilmek için esnek olmalıydık” diye özetliyor.
NADA Miami’nin Çevrimiçi Görüntüleme Odaları, 1 Aralık Salı’dan 5 Aralık Cumartesi tarihine kadar newartdealers.org adresinden ziyaret edilebilecek.