FRANSA – Bilim insanları, yıllardır, Norveçli ekspresyonist ressam Edvard Munch’ün dünyaca ünlü “Çığlık” tablosunda meydana gelen renk değişimlerinin ve çatlakların sebebini araştırıyor. Ünlü tabloda meydana gelen sorunlarla ilgili en son bilimsel keşifler açıklandı.
“Çığlık” tablosuyla ilgili olarak, İtalyan Ulusal Araştırma Merkezi (CNI), Pérouse Üniversitesi, Anvers Üniversitesi ve Oslo Munch Müzesi, tablonun 1910 versiyonundaki renk kayıplarının ve hasarların sebebi ile ilgili yaptıkları son araştırmayı “Science Advance” dergisinde yayınladı.
Sarı Renk Beyaza Döndü
Fransız medyasına yansıyan bu bilgilere göre, tabloda gün batımı yaşanan gökyüzündeki sarı rengin beyaza doğru kayması, akıp gider haldeki göl tasvirinde çatlaklar oluşması ve tablonun sol alt köşesindeki tahribatın sebebi bulundu.
Uzmanlar, tahminlerin aksine, yaşanan yıpranmanın, ışık sebebiyle değil nem yüzünden olduğunu açıkladı.
Yapılan araştırma, Munch’ün tabloyu yaparken kullandığı boyaların sergilendiği Oslo Munch Müzesi’nde maruz kaldığı neme reaksiyon verdiğini ortaya koydu. Nem sebebi ile tablodaki sarı renginin beyaza doğru dönüştüğü belirtildi.
Yapılan incelemenin başındaki isim Letizia Monico, “Bu çalışmalar, bize, renk kaybındaki birinci sorumlunun nem olduğunu gösterdi. Işık, tabloya yaptığı etkinin de minör düzeyde olduğunu fark ettik” dedi. Anvers Üniversitesi’nden Koen Janssens da Munch’ün kullandığı kadmiyum sülfiti gibi sentetik pigmentlerin ziyaretçilerin nefes alıp vermelerinden kaynaklanan nemden bile etkilendiğini belirtti.
Araştırmacılar, tabloyu incelerken X ışınları ve spektroskopik metodlardan yararlandı.
Yeni Önlemler
2020 yılı sonunda taşınacak olan Oslo Munch Müzesi, bu bilgiler ışığında, tabloyu, yeni koruma uygulamaları ile sergileyecek.
Munch’ün tablosu, 2004 yılında çalınmış ancak 2006 yılında yeniden bulunmuştu.